Hoppa till innehåll

”Vi är Finlands framtid” – Studerande samlades för att protestera mot nedskärningar

Igår samlades studerande nedanför domkyrkan och marscherade sedan därifrån till riksdagshuset för att uttrycka sin besvikelse över regeringens nedskärningar. Budskapet var tydligt, studerande behöver studiefred.

Antti Kaijansinkko, ordförande för Helsingfors universitets studentkår och en av huvudaktörerna bakom demonstrationen,  menar att det är i regeringens intresse att stöda studerande. De behövs nämligen om man vill vända på den offentliga skuldspiralen. 

–Om vi vill stabilisera Finlands offentliga ekonomi och få den att växa så behöver vi högutbildad arbetskraft. Därför är det viktigt att vi ger studerande en möjlighet att faktiskt studera på heltid, säger Kaijansinkko.

Ett mer flexibelt studielån behövs

Kaijansinkko är kritiskt inställd till att det inte kommer vara möjligt att få bostadstillägg under sommarmånaderna, eftersom det försätter studerande som inte hittar sommarjobb i en svår situation. Tillägget är nämligen bundet till studiestödet, som inte delas ut på sommaren. 

– En konkret förbättring skulle vara att studerande också i framtiden får bostadsbidrag under sommarmånaderna. Sen vill vi också att antalet stödmånader höjs till 64. 

Regeringen har alltså beslutat att skära ner på antalet stödmånader, som nu är 54 istället för 64 som det var förr. Det sätter ytterligare press på att bli klar med studierna i tid. 

HUS ordförande Antti Kaijansinkko, fotograferad under studiefred demonstrationen 25.9.2024 Bild Jonathan Fagerholm
Antti Kaijansinkko vill ge konstruktiv kritik till regeringen
Bild: Jonathan Fagerholm

Samtidigt vill Kaijansinkko inte enbart kritisera, målet med demonstrationen är enligt honom att komma med konstruktiva förslag till regeringen. 

– En viktig fråga för oss är studielånet. Studerande är mer skuldsatta än någonsin och samtidigt har räntorna ökat. Därför är det viktigt att införa ett räntetak på studielånet, det skulle minska på studerandes ekonomiska stress och bromsa skuldsättningen. 

Förutom ett räntetak så efterlyser Kaijansinkko också en mer flexibel modell för studentlånet. 

– I framtiden hoppas jag att studielånet betalas ut och återbetalas på ett årsbasis. Om man till exempel lyfter studielån och sedan avlägger en tillräckligt mängd studiepoäng under det gångna året så ska man också få ett studielånsavdrag samma år. 

Den här modellen skulle främja ett mer flexibelt studieliv. Till exempel skulle tillfälliga pauser i studierna på grund arbete inte leda till att hela studielånsavdraget går förlorat. 

– Avslutningsvis vill jag ännu poängtera att studerande verkligen vill vara med och bygga upp vårt samhälle. Men för att det ska vara möjligt så måste studerande få en chans att verkligen fokusera på sina studier. På så sätt kan de sedan ta sig in på arbetsmarknaden och bidra till ett bättre Finland i framtiden. 

Hur hållbara är regeringens nedskärningar?

– Vi är redan fattiga, vi behöver inte bli ännu fattigare, säger Fanny Söderlund, som tillsammans med Sigrid Staf, Onni Purhonen och Sofie Wallenius delar i demonstrationen. 

– Jag har räknat ut att mina stöd kommer minska med ungefär 200 euro i månaden, det är en jättestor summa när man är i den här åldern, fyller Sofie Wallenius på. 

Sigrid Staf, Fanny Söderlund, Onni Purhonen, Sofie Wallenius.Fotograferade på studiefred demonstrationen 25.6.2024. Bild: Jonathan Fagerholm
Sigrid Staf, Fanny Söderlund, Onni Purhonen och Sofie Wallenius hoppas på en mer utbildningsvänlig regeringspolitik.
Bild: Jonathan Fagerholm

Precis som Kaijansinkko så hoppas de på ett räntetak för studielånet.  

– Ett räntetak skulle vara logiskt eftersom regeringen uppmanar oss att lyfta mera studielån. Samtidigt förstår jag inte riktigt varför man vill spara i just bostadsbidraget. Det har varit ett fungerande system, nu kan studerande tvingas lyfta allmänt utkomststöd istället, menar Wallenius. 

De är också oroade över studerandes välmående. Undersökningar har länge varnat för att unga mår allt sämre och ekonomisk stress lär inte hjälpa till med att vända den skutan.  

– Regeringen vill att studerande ska blir klara så snabbt som möjligt. Det leder sen igen till att man skickar väldigt trötta studerande ut i arbetslivet.  Hur hållbart är det på lång sikt att vi har illamående och slutkörda arbetstagare, frågar sig Purhonen.

Studiefred för 120 000 högskolestuderande

Demonstrationen organiserades av Helsingfors universitets studentkår tillsammans med en rad andra studentkårer från olika universitet, däribland Aalto, Jyväskylä universitet, Haaga-Helia och Diak. 

Förutom det så understöddes demonstrationen av ett femtiotal olika studentorganisationer från alla Finlands hörn, hit hörde bland annat Åbo Akademis studentkår och Svenska Handelshögskolans studentkår. Sammanlagt var över 120 000 högskolestuderande representerade på ett eller annat sätt.

Jonathan Fagerholm är Studentbladets chefredaktör 2024-2025. Han studerar historia vid Helsingfors universitet.

Vad tycker du?