Förra veckans fredag samlades en grupp studerande i Hanken för att lyssna på den första upplagan av civilt fredagskaffe. Det handlar om ett nytt koncept lanserat av en grupp studerande, med målet att förbättra diskussionsklimatet i Finland
-Vi vill skapa ett rum där man diskuterar aktuella ämnen från många olika perspektiv. Målet är att alla ska få säga sin åsikt, oavsett vad den är, och alla åsikter ska respekteras.
Det här säger Ida Slöör, som tillsammans med Edvin Ekman, Jonatan Stenberg, Victor Dahlberg, Morris Liemola och Albert Ulenius ligger bakom civilt fredagskaffe.
Planen är att ordna ett nytt diskussionstillfälle varje månad med olika teman och inbjudna gäster.
Utbildning i fokus
I fredags handlade den första morgonpanelen om utbildning och studerande, och de inbjudna gästerna var Silja Borgarsdottir-Sandelin, vice ordförande för SFP, och Niklas Wahlström, sektoransvarig för utbildning hos Svenska folkskolans vänner.
Paneldiskussionen leddes av Stenberg och i en dryg timme fick de inbjudna gästerna ge sin syn på utbildning, studieliv och hur dessa två borde se ut i framtiden. Här togs det bland annat fasta på behovet av flexibilitet i studierna och vikten av arbetslivserfarenhet.
Båda paneldeltagarna berättade om sina egna vägar genom studielivet, som inkluderade byten av huvudämnen och pauser i studierna. Här kritiserades också det faktum att det idag läggs alldeles för stor vikt på att bli klar i tid.
Kaffebordet är att föredra framför social media
Civilt fredagskaffe är tänkt att fungera som ett rum där konstruktiv debatt kan föras. Grundarna är oroliga över att debattklimatet i Finland blivit allt sämre, och hoppas kunna motverka den här utvecklingen.
-Diskussioner förs nuförtiden främst via tangentbordet på sociala medier. Jag anser att det har lett till ett mindre konstruktivt diskussionsklimat, det handlar mer om smutskastning och demonstrationer än lösningar, menar Victor Dahlberg.
-Vi vill återskapa de diskussionerna man för kring kaffebordet. Det är viktigt att man sätter sig ner och faktiskt lyssnar på varandra, fyller Ida Slöör på.
Ett uttalat mål med civilt fredagskaffe är att ge studerande en chans att följa med vad som händer i samhället. På så sätt får unga en möjlighet att lära sig nytt och bygga upp sina egna uppfattningar om samhällsfrågor.
-När vi väljer gäster så strävar vi efter att hitta personer med olika åsikter och bakgrunder. Ett exempel på detta är att vi idag bjöd in en beslutsfattare och en sakkunnig. Då får man olika perspektiv och en mer heltäckande kunskapsnivå, berättar Jonatan Stenberg.
Konceptet ska överleva oss
Nästa morgonpanel kommer att ordnas i början av oktober, och då ligger fokuset på pengar och ekonomi. Arrangörerna är tydliga med att alla är välkomna, desto fler som deltar desto bättre diskussion.
-Planen är att konceptet ska överleva oss. Sen någon dag när vi inte längre kan fortsätta med det här så vill vi att någon annan tar över. Förhoppningsvis blir det ett evenemang som folk känner till och som regelbundet sker varje månad, säger Jonatan Stenberg.