Hoppa till innehåll

Kolumn: Colosseum i all ära, men har du sett förfallna Sovjethus?

Kalle Grönroos reste till Narva och insåg att det finns mycket mer att se och uppleva i Finlands närområden än han trodde.

Senast den här helgen blev det klart, våren är på väg. Snön smälter, dagarna blir längre, gatudammet färgar omgivningen grå och viktigast av allt – man börjar planera sin sommar.

Beroende lite på ifall plånboken (eller i mångas fall, föräldrarnas plånbok) är tjock nog, är det många som väljer att fira de vackraste månaderna som Finland har att erbjuda med att åka härifrån. Det är inget jag klandrar någon för, själv kommer jag också att göra exakt samma sak.

Häromveckan åkte jag ändå på en resa med min pappa (som han givetvis bjöd på) som fick mig att reflektera kring vilka de bästa resedestinationerna egentligen är.

Att se in i ett krigförande land med bara en flod emellan är en sevärdhet i sig. Foto: Kalle Grönroos

Vi åkte till Narva, Estlands tredje största stad med ungefär 53 000 invånare. Staden ligger i nordöstra Estland, precis vid gränsen till Ryssland. Tåget från Tallinn tar lite mer än två timmar.

Narva är den enda gränsstaden mellan EU och det ryska fastlandet. Det nya öst och väst delas upp av Narvafloden, och symboliskt nog finns det medeltida slott på varsin sida där respektive lands flaggor vajar i vinden. 

Vid gränsövergången, en bil- och gångbro precis vid slotten går det alltid nu och då människor mellan länderna. Resten av staden är postsovjetisk så det knakar.

På andra sidan Narva ligger Ivangorod, vars byggnader också präglas av samma likgiltighet som Narvas.

Mycket mera finns det egentligen inte att se där. Samtidigt är staden en av de mest intressanta ställen jag besökt. Att ens ha tillbringat ett knappt dygn i staden öppnade mina ögon för hur blind man är för ställen och upplevelser som finns i ens närhet.

Vad vet vi ens om våra grannländer?

Jag är knappast ensam om att ha rest löjliga avstånd till någon europeisk, asiatisk eller amerikansk storstad för att uppleva de mest storslagna sevärdheterna som mänskligheten har att erbjuda. 

Jag är knappast heller ensam om att aldrig ha besökt Riga. Eller Vilnius. Eller vilken stad som helst i Sverige dit man inte reser för något slags studentikost härjande. Jag har inte ens varit i Uleåborg eller Rovaniemi.

På bägge sidor om Narvafloden fanns det rikligt med fiskare. Foto: Kalle Grönroos

Visserligen är det lite coolare att se Colosseum än förfallna Sovjethus. Man glömmer ändå väldigt ofta att gräset kan vara grönare också på den här sidan. Både plånboken och miljön mår betydligt bättre av att välja Pärnu än Paris. 

Om man dessutom bara vill komma bort hemifrån och semestra, finns det ännu mindre orsak att resa långt bort. Mängden positiva upplevelser man får av en resa korrelerar inte med mängden resta kilometrar.

Gillar man höghus som ser ut så här, så trivs man antagligen ganska bra i Narva. Foto: Kalle Grönroos

Det finns mera konst, kultur, stad och natur i de nordiska och baltiska länderna som är värt att se än vad vi hopplöst jantelaglydiga finlandssvenskar är villiga att erkänna. Dessutom kräver det oftast bara en helg för att kunna se det.

Det här vill åtminstone jag uppleva betydligt mera före jag igen planerar en resa till europeisk huvudstad dit miljontals människor reser årligen.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Etiketter:

Vad tycker du?