Hoppa till innehåll

Daniel Madsen satsar på att leva på sin musik: ”Man är ett brand”

Svenskfinlands discokung Daniel Madsen skriver som bäst sitt debutalbum, som ska komma ut nästa år. För Studentbladet berättar han nu om sin musikaliska bakgrund, inspirationskällor och hur det är att vara artist på 2020-talet.

– Ända sedan jag hörde Michael Jackson i mammas bil på Groove FM har musiken varit med mig. Nuförtiden är lyssnandet inte bara för skojs skull, säger Madsen.

Daniel Madsen har nyligen gett sig ut i musikbranschen som artist. Han satsar nu helhjärtat på att en dag kunna jobba med det på heltid. Han musikstil är en modern och groovy funk som han hoppas att ska höras igenom sorlet av dagens populärmusik.

Det är snyggt, det är stiligt, det är sexigt, det är sensuellt. Foto: Erik Söderström

Madsen har spelat musik största delen av sitt liv, både i vuxen ålder och barndom. Som åtta år gammal spelade han i band i Rockskolan i Åbo, efter högstadiet började han skriva egen musik och efter andra stadiet flyttade han upp till Jakobstad för att studera musik.

Målet var och är att på allvar göra musiken till en karriär.

– Jag började studera till musiker år 2019 och blev klar under våren 2023. Att få träffa så otroligt duktiga musiker och verkligen utveckla det egna kunnandet på den här nivån har varit otroligt givande, säger han.

”Min image är viktig för mig”

I april 2023 släppte Daniel Madsen sin första EP, Patterned Carpets. EP:n består av fem låtar som skrevs under Madsens tid i Jakobstad. Alla låtar skrevs ursprungligen inte för att släppas på samma skiva, men de passade väl in i samma helhet.

Madsens personliga favorit på EP:n är Loose In The Streets. Han berättar att det i det här skedet är viktigt att han gillar de låtar han skriver och ger ut.

– Jag skriver musik för min egen skull. Men nog hoppas jag också att de som lyssnar själv hittar mening och glädje i vad de hör, säger han.

Efter att ha studerat i Jakobstad bor och jobbar Daniel Madsen nu i Åbo. Foto: Sigurd Möller.

Madsen beskriver sin musik som energisk och medryckande. Han tar influenser från artister som Michael Jackson, Stevie Wonder och Earth, Wind & Fire. Ursprungligen hade en en mer rockig stil, men under åren har han utvecklat sin stil åt ett mer disco- och funkaktigt håll.

Förutom själva musiken anser Madsen att estetiken som följer med att vara artist är viktigt. När han spelar live uppträder han med kostymer och solglasögon för att framhäva sitt eleganta brand.

– Allt det här finns till för att skapa en positiv och glädjefylld stämning under spelningarna, förklarar han.

Inga felaktiga uppfattningar om musikbranschen

Kultur- och restaurangbranschen går ofta hand i hand i Finland, och för Madsens del på ett väldigt konkret sätt. Dagtid jobbar han på en restaurang som kock, åtminstone så länge som hans musikaliska karriär ännu är i startskedet.

– Jag är medveten om att jag har valt en av de mest utmanande yrken som finns. Man blir inte miljonär på direkten, men man måste ändå livnära sig på något sätt. Musik är ändå det jag brinner för, så jag gör mitt bästa för att förverkliga den drömmen, säger han.

Efter att ha släppt både singlar och en EP, så anser Madsen att det till näst är dags att släppa ett helt album. Just nu är han i processen att skriva nya låtar och sedan kunna börja producera och mixa.

Många av de som brukar spela med Madsen är sådana han har lärt känna under sin tid i Jakobstad. Foto: Erik Söderström

– Största utmaningen är att få någonting gjort, och att faktiskt vara nöjd med det. Man blir lätt väldigt självkritisk, säger han.

Enligt planerna ska debutalbumet komma ut 2025, och att på ett år skriva så stor mängd ny musik är något av en utmaning. Madsen är taggad på att gå vidare som musiker och visa sin musik för en ännu störra publik, trots tidspress och stress som kommer med att göra ett helt album .

– Att tvinga fram någonting som är så personligt som sin musik känns inte vettigt. Man måste låta processen ta sin tid säger han.

Sigurd Möller studerar det ena och det andra vid Åbo Akademi. Vid sidan om studierna arbetar han med evenemangsproduktion.

Vad tycker du?