Hoppa till innehåll

Tillbakablicken: Uppätna glödlampor och nålar i ansiktet – ”världens äckligaste show” från STBL 1994

I början av februari 1994 uppträdde Jim Rose Circus Side Show på Tavastia i Helsingfors. Inför showen utlovades tegelstenar hängandes ur könsorganen och krokar genom tungan. Studentbladet återpublicerar nu reportaget från 1994 som skrevs av Kajsa Törnroth.
Reds. anm. Reportaget i fråga är jävligt äckligt, och lämpar sig kanske inte för de allra känsligaste.

I 1700-talets Frankrike ropade tanterna Hoppla! När giljotinen klippte av huvud från kropp. I 1900-talets Finland vrålar människorna Voi vittu! när The Amazing Mr Lifto lyfter två strykjärn med sin penis. Det är absurt, det är groteskt och för lite på hundra mark får du njuta av det tills du svimmar eller spyr.

Klockan 21.10

Ur högtalarna Björks gälla röst. Framme vid scenen står fyra killar. En av dem betydligt mer packad en de andra. Skytteltrafiken mellan baren och bordet är jämn. 

Showen skulle börja klockan nio. Men alla väntar villigt – på finländskt vis – trots att de har betalat 125 mk för att se det som kallas Världens äckligaste show. 

En av de fyra killarna undrar om det verkligen är sant att en av de uppträdande kommer att…

Klockan 21.58

Be-yoo-tiful. På scenen hänger ett stort skynke i rött och gult med bilder samt text. Det är Jim Rose Circus Side Shows rekvisita. Resten av showens redskap kommer att bestå av kondomer, levande gräshoppor och strykjärn.

De fyra killarna är otåliga. De vill ha show. De vill ha Jim Rose och hans vänner. Ordningsmännen har lovat att det börjar när som helst nu.

Klockan 22.17

De sex artisterna från Seattle, Washington har kört igång med besked. Jims uppmaning till publiken att skrika hål i taket tas på allvar. Han för skickligt fram publiken genom sin labyrint av absurditeter.

Fascinationen verkade vara enorm. Foto: Roope Roine

”Look it’s just like a big ass coming out of his mouth!”.

Jim uppmanar publiken att heja än mera på The Tube som blåser upp en ljusröd varmvattenflaska tills den exploderar. En packad kille i publiken försöker sig på en komplimang: ”Jimmy, I want your ass”. Irriterat tittar Jim mot honom och fortsätter.

Klockan 22.23

”Voi vittu! Ei jumalauta! Voi vittu, voi vittu, voi vittu!”.

Två killar sitter närmast scenen, så nära man bara kan komma. När The Amazing Mr Lifto lyfter en tegelsten i två ringar som går genom hans bröstvårtor håller de båda killarna på att kissa på sig av förtjusning.

Flickorna bakom dem kvider däremot med ett förskräckt ”ajajaj”. Jim Rose kvitterar det hela med ”Fuck you Dolly Parton!”. Han talar nästan oupphörligt. Publiken vråler, visslar, ylar, de vill ha mer – go for it, go! 

Efter att Mr Lifto tröstat sina stackars bröstvårtor genom att svalka dem med gurkhalvor trär han en klädhängare genom tungan och hänger sedan en jacka på hängaren. ”The human closet” förkunnar Jim Rose. Alla vill se, tänk att det händer här och nu, tänk att han faktiskt gör det.

Nu ska Mr Lifto göra det alla vet om, men ingen vågat tro sig få se i verkligheten. Han tar av sig sina svarta kalsoner. ”Woaaaa!!!”. Han kommer att göra det, publiken vet. De båda killarna vid scenen slår med armarna i luften. De tittar på varandra. Nu – nu kommer det jordiska livets klimax! 

De skriker som om de vunnit på lotto. Mr Lifto har en ring i ollonet. Genom ringen trär han ett snöre. I snörets ända händer två strykjärn, modell moderna. Vrålet i Tavastias sal åker ner i en ljuddal, luften laddas av spänning och förväntan, nu snart händer det!

Och plötsligt står han där, med strykjärnen hängande och en penis som en dansk knackkorv, den där långa smala sorten. Människorna hinner inte längre tänka på vilka ljud som kommer ur deras munnar, vissa skrattar rakt ut, andra hojtar, någon utstöter ett ”ei, ei, ei” – hur det skall tolkas är svårt.

Om du läst så här långt kan du inte säga att du är överraskad av att se en bild på två strykjärn hänga från en kuk. Foto: Roope Roine

Mr Lifto går fram och tillbaka på scenen, han låter strykjärnen svänga fram och tillbaka mellan benen i en stor båge. Publiken skriker i takt med svängningarna. Hurra, han gjorde det, det jättesnuskiga och jättefula! Och vi har sett det! 

De båda killarna håller på att falla av stolen av lycka. Folket tycker om, folket vill ha mera. Om Mr Liftos penis skulle gå av på mitten mitt i numret skulle människorna svimma av – ja, vadå?

Klockan 22.29

”He will shit a chandelier”. The Torture King har just ätit upp en glödlampa. Publiken är fortfarande matt efter Mr Liftos bravurnummer.

Klockan 22.40

Paus. 

När Jim Rose Circus Side Show i juli 1993 uppträdde på Roskilde-festivalen i Danmark fick arrangörerna flytta upp showen från ett tvåtusenpersoners tält till ett tjugotusenpersoners. Under den showen som hölls i det mindre tältet blev det totalkaos, hundratals människor föll på varandra i kampen om att få uppleva det smaklösa och äckliga. De som lyckades se något var förtrollade. 

På Tavastia är den betydligt mindre publiken – cirka 300 personer – lika fascinerad av showen. Det finns ingen Jim Rose Circus Sideshow till vardags. Men på Tavastia kan du se ett äckelpaket som räcker för flera år framåt, och då kan du vara säker på att vara alla festers medelpunkt – åtminstone för en stund – när du i detalj berättar om de vidriga tilltagen. Det hände allt på riktigt, du var där, du såg det, och vet ni vad som hände sen…?

Klockan 23.01

”All science students will be able to graduate after this! He’s your Torture King tonight!” Jim presenterar än en gång The Torture King, den här gången kommer kungen in på scenen med fyrtio nålar instuckna på överkroppen.

På grund av att bilden är svartvit är den lite svår att tyda, men det flyger åtminstone gnistor. Foto: Roope Roine

Jim varnar publiken: ”I have seen junkies faint during this part of the show”. Flera nålar. En genom adamsäpplet. En annan genom ögonlocken.

”Punch it through your fucking face!”. Jim säger, kungen gör. Han sticker en jättenål in genom ena kinden och ut genom den andra. ”He thinks he’s a comedian! He thinks he’s a fish!”.

Jim berättar för publiken att han hittade kungen när denne var vedhuggare i Montana, USA. Han jävlas med kungen. ”Say something!”. Kungen kan inte, för nålarna tvingar hans mun att förbli öppen. Som på en dum död abborre. ”Happy, happy, joy joy joy” får han ur sig. Publiken skriker av skratt. ”He doesn’t talk much anyway” konstarerar Jim kallt.

Killen som tidigare har bett Jim om dennes rumpa fortsätter att ropa. Han kunde också fara vedhuggare, fast från Ilomantsi. Det står North Forest på hans tröja. Jim blir arg. ”Hey man, fuck off! I don’t slap the Russian dicks out of your mouth when you’re working!”. Kanske killen förstår, kanske inte.

Kungen klättrar upp på en stege uppbyggd av svärd. Vassa svärd. ”If he slips, we will have two Torture Kings!”.

Klockan 23:24

The Enigma, 24 år gammal, har hittills hållit sig bakom synthen där han höjer spänningen med sitt ackompanjemang. Ingen vet hur han ser ut, för han har en mask för ansiktet och kostym. Snart kommer han också att ha en mask i munnen.

Han klär av sig och det visar sig att han är tatuerad som ett pussel över hela kroppen. Runt halsen har han ett brett hundhalsband med nitar på. Vissa pusselhål är fyllda med grön färg, vissa tomma.

En flicka ur publiken får komma upp för att mata honom. Till dagens meny hör långa maskar, larver och gräshoppor. Alla levande.

Flickan plockar några av de långa maskarna ur burken och lägger dem i The Enigmas mun. 

Mumsemums.

Vad kvinnan på bilden reagerar på är oklart, kanske bäst så. Foto: Roope Roine

Så gör hon det som ingen, och allra minst Jim, kunnat vänta sig. Hon sätter några av maskarna i sin egen mun, lutar sig sedan fram mot Enigmas mun och låter honom suga dem ur hennes mun och in i sin egen.

Några av maskarna blir hängande i hennes mungipa. Hon har lite svårigheter att obesvärat svälja dem. Larverna går samma tuggöde till mötes. Gräshopporna plockar The Enigma själv ur burken. De hoppar ner på golvet och upp på hans huvud. Han tuggar frenetiskt.

”The way to a man’s heart goes through his stomach!”. Sedan gör The Enigma några mindre tricks som att pressa in skedblad under ögongloben och sedan hänga glasbollar i ett snöre från dem. Bara två av de fyra killarna står kvar. De andra har kanske slocknat.

Klockan 23.46

Den blekfete The Tube gör entré på nytt. Hans specialitet är att låta saker röra sig in och ut ur hans kropp. Nu trär han två meter plastslang in i näsan. I den ända som stannar utanför kroppen står Jim med en genomskinlig plasttratt. I den häller han öl, ketchup och sås. Sen pumpar Jim ner det i The Tubes mage.

Det lär ha varit många chokerade miner på Tavastia en februarikväll för 30 år sedan. Foto: Roope Roine

På trattens insida har det fastnat lite ketchup. En flicka i publiken har en nästan manisk blick i ögonen. Inte missa något.

”What goes down must come up”. Jim suger upp det han just hällt in i The Tube och den brungråa tjocka vätskan hälls sedan upp i ett stop. Det är serverat! Gratis tuoppi! Fem människor ur publiken nappar på erbjudandet och smakar på skiten.

Klockan 23.52

Jim kliver ner i publiken. Han kommer fram till mig, tar mig vid handen och för mig upp på scen. Med en hammare får jag krossa några flaskor inne i ett dynvar, sedan lägger Jim dem på en träplatta.

Han pratar på, uppmanar människorna att efter showen köpa signerade Circus Side Show t-skjortor som säkert kommer att bli samlarrariteter i framtiden.

Jag står knäsvag och lyssnar på honom. Mina händer är kallsvettiga. Generad. Jag får instruktioner att stiga med en fot på hans axlar och den andra på hans huvud. ”No jumpy-jumpy!”. 

Jim säger det flera gånger åt mig. Nej, jag kommer inte att hoppa. Säkert. Jim lägger sig ner, med ansiktet mitt i glaset. Mikrofonen lägger han bredvid sitt ansikte. Jag stiger upp.

Under denna rubrik fick Studentbladets läsare år 1994 ta del av det intressanta reportaget. Foto: Kalle Grönroos

Jag står på en människas huvud. Det har jag aldrig gjort förut. Den här människan ligger dessutom med ansiktet i krossare flaskor. När hela min tyngd placeras på hans huvud knastrar glaset i högtalarna.

Jag kvider. Genom Jims huvud känner jag hur glasbitarna går sönder. Applåder. 

Det känns inte som om jag har gjort något speciellt bra. Jag tycker inte om att stå på andra människors huvuden. Inte när de har huvudet i splittrat glas.

Klockan 24.01

Människorna har kommit tillbaka från Land of Absurdia. Showen är över. Vid scenen står den leende The Enigma och signerar T-skjortor. Mr Lifto har en vit cowboy-hatt på huvudet. Såhär civilt är han faktiskt väldigt snygg.

Uppdatering den 5.4.2024 klockan 11:07: Rubriken byttes från ”Uppätna glödlampor och nålar i ansiktet – för 30 år sen gick Studentbladet på ”världens äckligaste show”” till den nuvarande.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Vad tycker du?