Hoppa till innehåll

Tre frågor till presidentkandidaterna

Vet du ännu inte vem du ska rösta på i presidentvalet? Smakar alla valdebatter trä? Oroa dig inte, Studentbladet har frågat presidentkandidaterna de tre frågor som verkligen räknas.

Upplägget är följande: Presidentkandidaterna fick samma tre frågor. Vissa svarade per telefon, vissa per e-post. Vissa svarade inte alls. De får finna sig i att inte få vara med.

Frågorna till presidentkandidaterna är följande:

 1. Vad är ondska enligt dig? Ge ett exempel.
 2. Vad är det största misstaget du har gjort i ditt liv?
 3. Om du skulle få ändra på en sak i Finland utan att någon kunde hindra dig, vad skulle det vara?

Ordningen på presidentkandidaterna i artikeln är den kronologiska ordningen i vilken vi fick svar på frågorna.

Mika Aaltola

Mika Aaltola fotograferad inför presidentvalet iklädd en blå kostym utan slips.
Mika Aaltola är politices doktor från Tammerfors universitet. Foto: Aaltola2024.fi
 1. Ett folkmordiskt krig där avsikten är att rensa någon viss etnisk eller folkgrupp. Det är ondska som man måste försöka motsätta sig. Mordiska krig är ondska.
 2. Man kan såklart alltid titta i backspegeln på olika saker och konstatera att de är misstag, men de har ofta också varit saker som man har lärt sig av. Men jag kunde säga att jag under en stor del av mitt liv har satt galet mycket tid på jobbet istället för mina nära och kära. Fast mitt arbete har haft ett gott ändamål så är det inte det man tittar tillbaka på i dödsbädden, utan man tänker på de käraste personerna i ens liv.
 3. När tiderna är som de är så skulle jag satsa betydligt mycket mera på försvaret. Jag skulle också förstärka de aspekterna av samhället som förenar oss. Det känns som att så många saker delar oss i dagens läge, och vi borde betona nationell förståelse och deltagande mera i Finland just nu.

Pekka Haavisto

Pekka Haavisto fotograferad inför presidentvalet iklädd en mörk kostym med en orange slips.
Pekka Haavisto är den lägst utbildade av presidentkandidaterna. Hans högsta utbildningsnivå är student. Foto: Veikko Kähkönen
 1. Kanske de som begår de allra grymmaste människorättsbrotten, och som upprepade gånger gör det. Sådana personer eller grupper är onda, och i dem ser man ondska.
 2. När man når min ålder så hinner man nog göra en del misstag. Men ibland som ung, fast vi jobbade för miljön och för förnybara energikällor så trodde vi inte tillräckligt på hur mycket världen skulle förändras. Vi trodde att vi inte under vår livstid skulle hinna se förnybara energikällor tas i bruk, vi trodde att det var utopistiskt. På grund av klimatförändringen så har vi sett den gröna omställningen snabbare än vad vi då trodde.
 3. Jag skulle göra mig av med all hatretorik som förekommer på sociala medier, i skolor och på andra ställen där människor rör sig. Vissa säger att hatretorik är yttrandefrihet, men syftet med hatretorik är att tysta och trycka ner människor. Om jag kunde avsluta sådan kommunikation så skulle jag göra det.

Alexander Stubb

Alexander Stubb fotograferad inför presidentvalet iklädd en marinblå kostym.
Alexander Stubb är filosofie doktor från London School of Economics. Foto: Jussi Ratilainen
 1. Krig
 2. Vi gör alla misstag varje dag. Om jag skulle nämna bara ett misstag, skulle jag inte ha lärt mig något av alla mina andra misstag.
 3. Att vi alla kunde leva ett meningsfullt liv.

Alexander Stubb svarade på Studentbladets frågor per e-post.

Olli Rehn

Olli Rehn fotograferad inför presidentvalet iklädd en grå polotröja och mörk rock.
Olli Rehn är filosofie doktor i global ekonomi från universitetet i Oxford. Foto: Ollirehn2024.fi, fotograf Anton Sucksdorff
 1. Ondska betyder våld och krig. Ett exempel är Putins och Ryssland illegitima brutala krig i Ukraina.
 2. I politiska livet kanske det att jag inte inverkade mer på Fennovoima-frågan år 2015. Det var ett beslut från den tidigare Katainen-Stubb-regeringen. Jag var i en skitspringa då jag måste respektera både riksdagens principbeslut och kärnenergilagen.
 3. Vi har för mycket konfrontation och tudelning i samhället, särskilt nu på arbetsmarknaden. Jag uppmuntrar både regeringen och arbetsmarknadsparterna att ännu försöka komma överens. Jag anser att Finland byggs genom handling och samvilja, inte genom strid.

Li Andersson

Li Andersson fotograferad inför presidentvalet iklädd en grön polotröja och mörk rock.
Li Andersson är politices kandidat från Åbo Akademi. Foto: Antti Yrjönen
 1. Total brist på empati för andra människor. Det första exemplet jag kommer att tänka på är alla de barn som blir dödade i Gaza för tillfället.
 2. Oj. I något skede när jag var ung så sökte jag in till Helsingfors universitet och kom inte in. Jag tyckte att det var ett fruktansvärt misstag genast efteråt. Men sen flyttade jag tillbaka till Åbo och där började min politiska karriär. Så kanske det var det bästa misstaget jag har gjort i mitt liv.
 3. Jag skulle avskaffa barnfattigdomen.

Harry ”Hjallis” Harkimo

Hjallis Harkimo som står framför TV-kameror och svarar på frågor.
Hjallis är diplomekonom från Hanken. Foto: Hjallis Harkimos hemsida
 1. Att de olika presidentkandidaterna inte vill säga något om sina åsikter.
 2. Jag har gjort många misstag. Men kanske att jag träffade Jethro Rostedt.
 3. Att Finlands beslutsfattare skulle börja förstå sig på ekonomin.

Noggrannare information om hur du röstar i presidentvalet hittar du här.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Vad tycker du?