Hoppa till innehåll

Studentbladets nya kolumnist Dmitrii Varakin flyttade från krigets Kiev till Helsingfors för att studera nordiska språk

Den svenska jämställdhetsrörelsen inspirerade Varakin att självmant lära sig svenska. Efter sin examen vill han forska i finlandssvenskar och återuppbygga Ukraina. Från och med oktober skriver han också kolumner i Studentbladet.

Den 26-åriga Varakin studerade statsvetenskap vid Kievs universitet när kriget bröt ut i februari 2022. Han höll på att ta ut sin examen, men blev avbruten då Ryssland anföll Ukraina. Universitetet stängde, men Varakin blev kvar i staden.

– Vi hjälpte våra soldater, donerade pengar och fixade praktiska saker. Vi blev också tränade att använda vapen, för vi visste inte vad som skulle hända. Vi trodde att Kiev skulle bli omringat, säger Varakin.

Varakin berättar att Kiev snabbt blev en spökstad. Staden hade innan kriget ungefär tre och en halv miljon invånare. Då kriget började flydde ungefär hälften av stadens invånare, enligt borgmästaren Vitali Klitschko.

– Vi blev bara en bråkdel kvar, och vi var beredda på vad som helst. Nu har vi ändå fått många nya invånare som har flytt kriget i Donbass, där de mest hektiska striderna pågår. Det är ganska fredligt i Kiev just nu, förutom att det flyger missiler över oss, säger Varakin.

Som många andra studerande har Varakin hittat en lägenhet via SSBS. Nu bor han i Vallgård. Foto: Kalle Grönroos

Jämställdhet och VNF förde till Finland…

Det ursprungliga intresset för det svenska språket väcktes då Varakin studerade i Kiev. Vid universitetet gick han en kurs i jämställdhetsrörelsens historia, och fick reda på att Sverige hade en stark jämställdhetsrörelse. Det här inspirerade honom att lära sig mera om både språket och landet.

Han lärde sig svenska på egen hand, och hittade vänner via internet både i Finland och Sverige som han pratade svenska med. De finländska vännerna bodde i Vasa och Åbo.

– På senare år har jag tappat kontakten med dem, och vi har tyvärr inte pratat så mycket, säger Varakin.

I samband med att han lärde sig svenska fick han alltså reda på att svenska också talades i Finland. Han blev allt mer intresserad av både Finland och Sverige och ländernas historia och kultur. Han ville besöka Finland och hittade information om Västra Nylands Folkhögskola i Karis.

– Jag kontaktade rektorn och fick en plats på juridiska programmet. Samtidigt slipade jag på min svenska och lärde mig mera om både Finland och finlandssvenskar, säger Varakin, som studerade på VNF läsåret 2019-2020.

… och gratis studier fick honom att stanna

Nu studerar Varakin nordiska språk och litteratur via Öppna universitetet, och målet är att börja examensstudier nästa år. När han valde att studera i Helsingfors istället för någonstans i Sverige, var det främst av ekonomiska orsaker.

– Utbildningen i Finland är gratis om man studerar på ett av nationalspråken. I Sverige skulle jag måsta betala en ganska stor summa, säger Varakin.

Finlands kostnadsfria högskoleutbildning fick Varakin att flytta hit istället för Sverige. Foto: Kalle Grönroos

Valet föll på just nordiska språk och litteratur eftersom Varakin har ett stort intresse för språk, något som han också vill forska i efter studierna. Det här vill han göra i Ukraina.

– Finlandssvenskarnas språkställning i Finland intresserar mig. I Ukraina finns det inga kunskaper om finlandssvenskar, så det är ett intressant ämne att forska i, säger han.

Dmitri Varakin skriver kolumner i Studentbladet från och med slutet av oktober.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Vad tycker du?