Hoppa till innehåll

@Bannedfromkaisa gör memes om ekonomisk stress och livskriser – ”väldigt många verkar inte ha någon riktning i livet”

Många finländska memekonton väljer att hållas anonyma och avslöja väldigt lite om sig själva. Det samma gäller också Helsingfors universitets främsta memekonto, @bannedfromkaisa. I en exklusiv intervju för Studentbladet berättar hon nu om hur det är att skapa memes för tusentals följare.

Vi träffas en vardagskväll på Thirsty Scholars terrass. Ingen av oss beställer något, men det är väl helt okej. Det är måndag, så det är inte direkt rusning. När vi träffas har hon suttit, lämpligt nog, och pluggat i Kajsahuset hela dagen.

–  Jag var mera nervös inför den här intervjun än någon arbetsintervju. Jag är en ganska nervös och stressig person. Det här är den första intervjuförfrågan jag tackar jag till, berättar hon. 

En mera detaljerad bild än det här får ni inte på kvinnan bakom @bannedfromkaisa. Foto: Kalle Grönroos

Kvinnan bakom @bannedfromkaisa, som vi för enkelhetens skull kan kalla för Kajsa, är tredje årets studerande på statsvetenskapliga fakulteten och hemma från huvudstadsregionen. Mer än det vill hon ogärna gå in på. Under intervjun blir det väldigt klart varför.

– Väldigt snabbt efter att jag skapade kontot blev det mycket diskussion om vem det är som äger kontot. Människor försökte logga in på kontot och få reda på min e-postadress. Klart att det var kul att människor var så intresserade men det skapade också en del ångest. Det känns bra att ha ett sätt att uttrycka sina tankar som är helt separat från mig, säger hon.

”Många har redan bränts ut”

@Bannedfromkaisa, som Kajsa ursprungligen skapade tillsammans med en kompis, var ursprungligen främst till för att kunna dra insideskämt för en ganska liten kompiskrets inom Statsvetenskapliga fakulteten. Efter ett tag började allt fler utomstående personer också intressera sig för inläggen. 

Till en början handlade memesen främst om väldigt vardagliga saker som till exempel studiestödet, men så småningom började Kajsa läsa in sig på olika saker som berör studerande, fast hon berättar att hon försöker undvika det in i det sista.

– Jag räknade till exempel ut vad studerandens timlön är med tanke på hur mycket arbete en studiepoäng borde utgöra. Vi pratar ju seriöst om cent, säger hon.

Många av memesen på @bannedfromkaisa handlar på ett eller annat sätt på den vilsenhet som många generaliststuderande, inklusive hon själv, känner. Hon är också väldigt kritisk till bland annat studiepoängssystemet, nedskärningarna i humaniora och studerandenas ekonomiska situation. 

– Jag funderar ofta på hur hållbart det liv vi utbildas till är. Det känns som att så många redan har bränts ut helt och hållet, oavsett om det beror på studierna, jobb eller av att allt bara faller på en. Vi lever i ett kaotiskt system, som samtidigt ska det här vara den bästa tiden i ens liv, säger hon.

Publikens humor motsvarar inte alltid den egna

Jag frågar vilken av memesena på @Bannedfromkaisa är Kajsas favorit, men får nöja mig med ett svar som snarare liknar en topplista. En som hon nämner specifikt är ändå Grand Theft Hangö-memen från sommaren 2022. 

Redan ganska tidigt märkte hon ändå att allt som hon gör inte går hem hos kontots följare. När @Bannedfromkaisa nådde 1000 följare lade hon upp en AMA-händelse på Instagram.

I händelsen nämnde hon att man till exempel kunde fråga vilket totemdjur hon är. Det här är något som ofta hör till den långa rad frågor som en sitsdeltagare blir ställd då hen ska presentera sig på en finskspråkig sits.

En meme om Hangöregattan som är designad för att likna videospelsserien Grand Theft Auto.
Det här är en av kontots bästa memes, enligt skaparen själv.

– Någon som knappast ens studerar vid HU skickade ett långt och upprört meddelande om att jag använde ordet totemdjur. Jag tar nog gärna emot kritik, men det var första gången då jag insåg att människor faktiskt kollar på det jag säger så noggrant, säger hon. 

Efter det här har hon många gånger frågat sig ifall det ännu är roligt att göra memes. Hon har märkt att ju fler följare hon får, desto mer press känner hon att lägga upp något roligt. Hon har också märkt att det som följarna tycker att är roligt inte nödvändigtvis alls är samma saker som hon tycker att är roliga.

Kajsa säger att hon har kommit över den värsta stressen, men att hon ännu inte tar det så lugnt som hon själv vill. Det här trots att hon fortsättningsvis tänker hållas helt och hållet anonym. Att hon driver ett memekonto med över 3000 följare nämner hon inte ens på sin CV.

– Om ingen tycker om vad jag gör så är det okej, man kan avfölja mig eller skälla ut mig i mina DM:s om det får en att må bättre. Det spelar ju ändå ingen roll, livet är inte så allvarligt.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Vad tycker du?