Hoppa till innehåll

”Jag är en väldigt negativ person”: Finska Snubben om ångest, nostalgi och att bli inspirerad av Coraline

Svenskfinlands mest produktiva rappare är aktuell med sitt tolfte (!) album. För Studentbladet berättar han om albumprocessen, temana bakom albumet och hur han har blivit mottagen i den finska hiphopvärlden.

– Jag funderade tidigt på albumomslaget, eftersom jag gör musiken utifrån vilken känsla jag får av bilden. Jag hade sett på en massa stop-motion-filmer, till exempel Wes Andersons Fantastic Mr. Fox och Isle of Dogs. 

– Då kom jag på att jag älskade estetiken i Coraline, och sen gjorde jag en liten figur som jag byggde upp en scen omkring. Det blev sedan omslaget, säger Finska Snubben om hur det nya albumet uppkom.

Han kunde inte göra trovärdig hiphop om att stjäla bilar, så Finska Snubben rappar om ångest istället.

Det är inte bara estetiken i Coraline som inspirerade albumet. I filmen åker karaktärerna genom ett alternativt universum, som kom att inspirera de flytande övergångarna i låtarna på albumet.

Förutom influenserna från Coraline säger Finska Snubben att albumet i stort sett var business as usual. Det här är hans första album som släpps via skivbolaget Dödstil, och han ville ta de bästa delarna av hans tidigare material på det nya albumet.

– Det här kommer att bli mångas första intryck av mig, och jag kommer att ha många nya ögon på mig, säger han.

Nostalgi och negativitet

Ett av de tydligare teman på albumet är nostalgi. Det kommer fram både mer och mindre direkt i låttexterna. Finska snubben hänvisar till exempel både till Toy Story från 1995 och Tony Hawk’s Pro Skater 4 från 2002. 

Ironiskt nog berättar han ändå att han betraktade nostalgi som någon negativt, tills yrkeskamraten DJ Svante påpekade att han lär vara ganska ensam om det

“Ärligt talat fattar jag inte varför vittu själva ordet nostalgi har så jävla negativ klang för det är ju att sakna nånting, de e nostalgi, och det borde vara en fin sak

Finska Snubben på ”Brockhampton” från albumet Joo Joo Joo Joo

– Jag tänkte att jag måste säga något halvklyschigt, och när jag visade demon åt DJ Svante så sa han att ingen ser nostalgi som något negativt. Då insåg jag att jag är en väldigt negativ person, jag trodde att alla tänker så om nostalgi, säger han.

Varmt välkomnande i finskspråkiga kretsar

I samband med Joo Joo Joo Joo har Finska Snubben också fått mer uppmärksamhet i finskspråkiga hiphop-kretsar. Nyligen gav han en spelning med Vitun Iso Rotsi, Kalle Kinos och DJ Loasteeze i Vasa. Reaktionerna var till största delen positiva.

– Under mitt set var det en i publiken som visade långfingret direkt då han kom in i salen. Men alltid är det ju någon som inte gillar när man talar svenska, säger han.

Från finska musikmedier har mottagandet också varit varmt, och han har hajpats bland annat i Rumba och Klangi. Också vanliga finskspråkiga lyssnare har gett bra respons, trots att deras svenskkunskaper kan vara bristande.

– Jag har träffat många som har sagt att de gillar musiken men att de inte förstår ett ord av vad jag säger. Det är alltid kul att höra, fast det är synd att de går miste om halva nöjet, säger han.

Lyssna på hela intervjun med Finska Snubben där han pratar mera om ångest, sitt val att vara anonym och det nya albumet Joo Joo Joo Joo.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Etiketter:

Vad tycker du?