Hoppa till innehåll

Nylänningar deltar i kultur som aldrig förr – så här kan kulturen ta studentnationerna i en ny riktning

Studentnationer är vid sidan om studentkårer och ämnesföreningar en av grundstenarna i det finska studentlivet. De är också de allra mest traditionellt betonade studentorganisationerna. Nationernas jargong kan därför ofta kännas gammalmodig och tröskeln för att komma med hög. Gemenskaper som är djupt rotade i traditioner och historia tenderar att attrahera en rätt homogen skara medlemmar och att försöka ta vara på det fina med traditionerna, men samtidigt göra utrymme för utveckling är inte alls lätt. Nylands nations kulturutskott har i år med stor framgång tagit sig an den här utmaningen.

Rebecca Strömsten är ödmjuk om sina insatser som kulturutskottets ordförande. Bild: Ivar Sundman.

Kulturutskottet är en gren av Nylands Nation (i folkmun ofta Nylle) som ansvarar för att ordna kulturevenemang inom nationen. Rebecca Strömsten har fungerat som kulturutskottets ordförande under det senaste året.

― Vi förkortar det alltid till KU, förklarar hen.

Finns det några skämt om det?

― Aj liksom kuk? Nej, det finns det inte.

Vi träffas vid nationshuset på Kaserngatan 40 i Helsingfors. Det är en anrik stenbyggnad prydd med pelare och torn och Nylands vapen huggen i sten, vaktar över den präktiga huvudingången. Jag kan inte undgå att reflektera över vilken kontrast Rebecca med sin tillbakalutade utstrålning och befriade klädstil skapar till den uppstyltade nationalromantiska byggnaden. Hens slips sitter nonchalant löst, men är ändå nyländskt blå, vit och gul.

Vid sidan om nationslivet studerar Rebecca till kulturproducent vid Arcada och är rätt ödmjuk om sitt arbete inom KU.

― Sometimes very good, sometimes not so bad, säger hen med glimten i ögat.

Ändå är vi överens om att det är något speciellt med kulturutskottet i år. Från många håll inom nationen har det hörts tal om att engagemanget inte på mycket länge varit så aktivt.

― När vi har ordnat något och jag varit besviken över att inte så många kom så har människor sagt “Men det här var ju en succé, vi har aldrig haft så många här!”. Och då har vi varit typ 12 människor.

Målning i vinterträdgården. På bilden från vänster: Inka Pursiainen, Johan Pekanmäki och Rebecca Strömsten. Bild: Eva Gustafsson.

Till de program KU ordnat under det senaste året hör målning i vinterträdgården, hustle-danslektion, besök på Ateneum och en kväll med maraton på Barbie-filmer.

― Det är roligt att så många har velat vara med och att de också varit aktiva med att ordna program. Till exempel är vår bokklubb back in business tack vare aktivt samarbete med andra utskott. Sen upplever jag själv att vi har ordnat mångsidiga evenemang, men om någon inte håller med kan man alltid ta kontakt. Jag är väldigt öppen för idéer. 

Kulturutskottet är alltså ingen sluten krets, utan en där man strävar efter att skapa ett Nylle som är lättare att närma sig och mer tillgängligt.

Kulturen öppnar upp alkoholfria möjligheter

Med den anrika historia Nylands Nation har är det lätt att fastna i ett högtravande och svartvitt narrativ om vem det egentligen är som hör hemma där. Rebecca anser att kulturevenemang och mer divers verksamhet är viktigt för att motverka att nationen blir allt för homogen.

― Jag vill inte att Nylle ska vara en ensidig grej. Visst har Nylle har sina sidor, vissa har fördomar och så vidare, men det finns ändå alla möjliga människor här och om det ordnas sådana här evenemang dras en ännu bredare skara hit. Och det är fint att också de får plats här. Till exempel då vi ordnade filmkväll så var det inte med dryckesspel, utan snarare bara för att umgås. Det har talats om att Nylle borde vara mera som ett vardagsrum för studerande och jag tror att sådana här evenemang bidrar till det.

Kulturutskottet ordnade ett besök till utställningen Albert Edelfelt på Ateneum. Bild: Ivar Sundman.

Under de senaste åren har ungas ökande intresse för alkoholfritt talats om en hel del och Rebecca tror att det finns en koppling mellan det och det KU:s ökande deltagarantal. 

― Det måste inte alltid vara fest. Man ska kunna ta det lugnt och skapa tillsammans också. Flera människor har kommit och uttryckt sin tacksamhet för att vi ordnar grejer där det inte finns någon press att dricka. 

Också i nationens andra evenemang syns ett ökande engagemang för underhållning utanför festande och supande och även där har KU haft en stor roll. Under en sits med röda mattan-tema ordnade utskottet exempelvis en modevisning med kläder från nationens hittegodslåda som sedan såldes på auktion. 

― Att kunna bidra med saker inom andra evenemang är också roligt. Vår modevisning var kanske min favorit. Det var jättestressigt, men sjukt roligt att se alla outfits och jag blev så stolt över det.

Genom att skapa evenemang och utrymmen med låg tröskel att delta i och mångsidigt program har KU öppnat många dörrar. Att ta något gammalt och anrikt och inom dess ramar skapa nya sätt att umgås, samtidigt som man håller kvar den kulturella traditionen som gör nationen det den är, är ett stort steg i utvecklingens riktning för Nylands Nation. 

Ivar Sundman (hen/hens) är klimat- och människorättsaktivist, studerande och redaktör på Studentbladet 2022-2023.

Vad tycker du?