Hoppa till innehåll

Studentbladet testar: Vilka är de bästa kaféerna i Helsingfors?

Kladdkaka, goda smörgåsar, wienerbröd, morotskaka och en extra stor caffe latte… Ja, även som studerande vill man gärna unna sig något extra gott ibland, och i Helsingfors kryllar det av kaféer som lockar med trevlig stämning och smarriga bakverk. Men till vilket kafé lönar det sig egentligen att gå till? 

Espresso House

Adress: Urho Kekkonens gata 1, 00100 Helsingfors

Studentrabatt: Ja, upp till tio procent av slutsumman.

Espresso House är en av Nordens största coffee shop-kedjor och finns, utöver i Finland, också i bland annat Sverige, Norge och Danmark. Här finns det morotsmuffins med glasyr som är något torr, enkla bagels med cream cheese och både varma och kalla drycker. Utbudet är stort och varierande och kaféets inredning är mysig och stämningsfull. Dock märker man som besökare att det rör sig om en etablerad kedja där vartenda kafé erbjuder exakt samma produkter överallt. Dessutom har Espresso house inte det bästa ryktet när det gäller arbetsförhållanden och hygien.

Cheesecake med smak av jordgubb låter smaskens, men just den här kakbiten såg bättre ut än den smakade. Tur att varm choklad med extra allt inte går att förstöra. Bild: Elin Lindberg.

La Torrefazione

Adress: Alexandersgatan 50, 00100 Helsingfors

Studentrabatt: Nej.

Även här handlar det om en kedja, men i något mer avskalad version än Espresso House: Ja, inredningen kan i det närmaste beskrivas som spartansk. Här kan besökaren dricka sin kaffe och samtidigt spana på alla som spatserar nedanför på gatan, eller varför inte äta en trevlig lunchsallad? Här satsas det mycket på kaffet, men också morotskakan får mer än väl godkänt som betyg, liksom den varma chokladen. Men det är ändå äppelkakan med tjinuski som tar hem segern i det här fallet, för den är gudomligt god. Utbudet av bakverk är ändå minimalt.

Dregel, dregel… Det blir inte godare än så här på La Torrefazione. Bild: Elin Lindberg.

Café Tintin Tango

Adress: Tölötorggatan 7, 00260 Helsingfors

Studentrabatt: Nej.

Äntligen ett kafé som inte är en del av en global kedja! Stämningen är avslappnad och nästan lite bohemisk till sin natur och inredningen lite speciell med sina gammaldags stolar och bord. Här kan en lättare lunch i form av soppa eller sallad intas, eller varför inte en italiensk toast? Urvalet av bakverk är inte jättestort, så om man är sugen på något sött är det kanske bättre att välja ett annat ställe.  

Kahvi Charlotta

Adress: Runebergsgatan 5b, 00100 Helsingfors

Studentrabatt: Ja, upp till tio procent av slutsumman.

Det här kaféet står på egna ben och här känns doften av kaffe redan ute på gatan, och i den lilla tamburen hänger färgglada affischer som gör reklam för diverse, och musiken som spelas är medryckande men kanske lite för hög för undertecknads smak. Kaffemaskinerna gör dessutom sitt bästa för att överrösta musiken och att föra ett samtal med någon annan blir därför lite svårt. Men smörgåsarna är rejäla och har mycket fyllning i form av ost och tomat och här blir magen mätt och belåten. Utbudet är dock ganska litet och de söta bakverken i det närmaste obefintliga.

Udda fat och koppar sätter stämningen på Kavhi Charlotta. Bild: Elin Lindberg.
Utifrån sett är kaféet lite anonymt, men inomhus kommer personligheten bättre fram. Bild: Elin Lindberg.

St. George Bakery

Adress: Georgsgatan 13, 00100 Helsingfors

Studentrabatt: Nej.

Från utsidan ser det här kaféet maffigt ut, men skenet bedrar. Kaféet är väldigt litet med få sittplatser och utbudet är ganska litet. Stämningen är trevlig och skön pianomusik hörs både inne och ute på den lilla serveringen. Man brukar säga att ett kafés kanelbullar säger allt om kvalitén eftersom en torr eller smaklös kanelbulle kan vara bland det värsta att uppleva. Och kanelbullen här får tummen upp: den är lagom fuktig och den generösa lagret glasyr höjer smakupplevelsen. Priserna är dock väldigt höga och kan en kanelbulle verkligen vara värd över fem euro?

Mer glasyr till folket! Bild: Elin Lindberg.
Också salladen på St. George Bakery får godkänt. Bild: Elin Lindberg.

Elin Lindberg är Studentbladets chefredaktör 2022-2023. När hon inte bossar omkring på redaktionen dricker hon te, går på promenad med sin hund Mårran eller läser ytterligare en bok av Stephen King.

Vad tycker du?