Hoppa till innehåll

Havis Amanda fick sin studentmössa – men hur det blir nästa år vet ingen

Vädret var kanske inte det bästa, men stämningen under årets valborgsmässoafton var lika varm och solig som vanligt. Dessutom var det sista gången på obestämd tid som Havis Amanda fick sin vita mössa – när nästa gång blir är oklart.

I år var det studentkåren vid Aalto-universitetet, AUS, som tilldelats det ärofyllda uppdraget att placera studentmössan på statyn Havis Amanda. Topias Turppa, ordförande för mössgruppen Team Manta, studerar för femte året vid Aalto-universitetet och för honom har mösspåläggningen vid Havis Amanda varit en tradition i flera år. 

― Traditioner är viktiga och jag har tidigare följt med mösspåläggningen från publiken, men coronapandemin ställde ju till det under några år. Men det känns bra att nu kunna återgå till det mer normala, säger han.

Enligt Topias Turppa (näst längst till höger) börjar appen i samma stund som Havis Amanda får syn mössa. Bild: Atte Mäkinen.

Planeringen inför den stora dagen har pågått i ungefär ett halvt år, och Team Manta har  bestått av studerande från olika studieinriktningar vid universietetet – och bland annat musik var något som det satsats på ordentligt. Ett par timmar innan mösspåläggningen var det bland annat AaltoDJ, Boston Promenade och Akystic x KYppendales som höjde stämningen bland studerande. Klockan 18 var det sedan äntligen dags för Havis Amanda att få den vita mössan placerad på huvudet.

― Det är då som vappen på riktigt börjar, konstaterar Turppa. 

Hela sexton studerande fick hissas upp med en lyftkran och under publikens jubel se till att studentmössan placerades på Havis Amanda.

― Det var en stor ära att få genomföra det här, säger Turppa. 

Efteråt fortsatte festligheterna med mer musik och efterfester på diverse olika ställen, och inte ens det halvkyliga vädret kunde förstöra stämningen för Turppa och de andra studerandena.

― Nej, i Finland är det bara att vänja sig vid och acceptera att det kan snöa på vappen. Det hör till. Men jag hoppas att alla kan njuta av kvällen ändå, säger han.

Den 115-åriga Havis Amanda flyttas efter valborgsfirandet bort för konservering som en del av en renovering av fontänhelheten och dess omgivning. Hur lång tid renoveringen av området kring fontänen tar beror på eventuella arkeologiska utgrävningar, och arbetet kan preliminärt pågå till augusti 2024. Tidtabellen klarnar hösten 2023.

Elin Lindberg är Studentbladets chefredaktör 2022-2023. När hon inte bossar omkring på redaktionen dricker hon te, går på promenad med sin hund Mårran eller läser ytterligare en bok av Stephen King.

Vad tycker du?