Hoppa till innehåll

All good things come to an end

Allt har ett slut, så även Elins och Ivars tid på Studentbladet. I slutet av maj tackar de för sig, men redan i april drar rekryteringen för nästa läsårs chefredaktör igång – kanske är det du, eller någon kompis du känner?

Elin, beskriv kort dig själv och varför du valde att söka arbetet som chefredaktör?

Jag är egentligen utbildad klasslärare, men sa upp mig från mitt jobb i december 2021. Allt jag visste var att jag ville arbeta som journalist, och jag fick en hel del frilansuppdrag och inhopparuppdrag vid olika tidningar. Av en slump läste jag i HBL att Studentbladet sökte en ny chefredaktör, och resten är historia.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut som chefredaktör?

Alla dagar ser olika ut, och det är det som gör jobbet så roligt. Ibland jobbar jag hemifrån, ibland åker jag till redaktionen på G18. Jag bokar intervjuer, skriver artiklar, korrläser andras artiklar, ansvarar för webbplatsen, håller kontakten med våra frilansare, samarbetar med vår grafiska formgivare om hur papperstidningen ska se ut…

Vad är roligast med att vara chefredaktör?

Det är nog att jag fritt får bestämma vad som ska skrivas i Studentbladet. Har jag en idé så går det oftast att förverkligas. Det är också jätteroligt att få träffa massor av intressanta människor och intervjua dem. 

Det var slumpen son ledde till att Elin Lindberg sökte jobbet som chefredaktör för Studentbladet. Bild: Elin Lindberg.

Vad är mest utmanande med att vara chefredaktör?

Det är nog ansvaret som jag har, det kan ibland kännas ganska tufft. Därför är det viktigt att påminna sig själv om att jobbet trots allt bara är ett jobb – det är inte liv och död det handlar om.

Vilka egenskaper krävs för att vara en bra chefredaktör? 

Förutom det uppenbara att chefredaktören ska ha ett gott språk och kunna skriva så krävs det också disciplin och förmåga att planera. Trots att det ibland känns jobbigt så ska artiklarna skrivas och så vidare. 

Vilken av dina artiklar är du mest nöjd med?

Oj, jag har skrivit så många! Men artikeln om skådespelaren Antonia Atarah blev bra, hon var så härlig att intervjua att artikel mer eller mindre skrev sig själv. 

Ivar, beskriv kort dig själv och varför du valde att söka arbetet som redaktör?

I första hand skulle jag beskriva mig som aktivist, och i och med detta funderar jag mycket på hur man kan påverka samhället. Skrivande har alltid varit en av mina starka sidor så varför inte kombinera det här två. 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut som redaktör?

Jag har gjort största delen av arbetet på distans och klämt in skrivande, intervjuer och research under lunchpauser, metroresor och veckoslut. Studentbladet har varit ett fortgående projekt som jag hela tiden haft i bakhuvudet. Jag letar alltjämt efter intressanta grejer och teman att skriva om. Ingen dag har varit den andra lik och just det har varit så berikande.

Vad är roligast med att vara redaktör?

Att få uppleva så många olika saker men samtidigt att ha frihet att själv få välja hurdana saker jag skriver om. Det är också skönt att slippa chefredaktörens ansvar, men ändå få vara med och utveckla tidningen och dess brand.

Ivar Sundman har trivts med jobbet som redaktör på Studentbladet. Bild: Henna Arvilommi.

Vad är mest utmanande med att vara redaktör?

Att hålla reda på tider och att göra some-arbete. Det är så svårt att veta vad som intresserar människor och hur man får dem att läsa.

Vilka egenskaper krävs för att vara en bra redaktör?

Nyfikenhet, självständighet och bra samarbetsförmåga. Ett intresse för media och visuell kommunikation är också viktigt, speciellt i marknadsföring och när man bygger tidningens image. Humor är också bra, det gör det lättare att förhålla sig till tunga ämnen och gör ofta texter mer engagerande.

Vilken av dina artiklar är du mest nöjd med?

Antingen Höstens mest mystiska högtid, en artikel jag skrev om den urfinska skördefesten Kekri, eller Den manliga ensamheten, där jag behandlade skribenten Joona Räsänens obehagliga retorik. Jag tyckte om båda de här projekten eftersom jag fick dyka djupt in i ett ämne och höra de intressanta sakerna de jag intervjuade hade att säga. 

Blev du sugen på att söka jobbet som chefredaktör för Studentbladet? Följ oss då på Instagram och besök stbl.fi för att inte missa när ansökan börjar!

Elin Lindberg är Studentbladets chefredaktör 2022-2023. När hon inte bossar omkring på redaktionen dricker hon te, går på promenad med sin hund Mårran eller läser ytterligare en bok av Stephen King.

Vad tycker du?