Hoppa till innehåll

Pampas Nationaldag – Svenskfinlands bästa studieevenemang

Ett av Svenskfinlands största studieevenemang hölls i Vasa igår på fredag. Flera hundratals, rentav över tusentals, studerande från olika yrkeshögskolor och universitet samlades för att heja på deltagarna i Olympiaden under Pampas Nationaldag. Finalen blev rysligt spännande där förhandsfavoriterna fick se sig besegrade. 

Det är vackert solväder då Studentbladet besöker Vasa och Pampas Nationaldag fredagen 31 mars. På fredagen firas Olympiaden under eftermiddagen. Senare hålls en kvällsfest inne i köpcentret Rewell Center bredvid torget. 

Pampas Nationaldag firas årligen från måndag till lördag sista veckan i mars. Olympiaden hålls alltid sista dagen i mars och sillizen, som traditionellt ordnas i Smedsby Ungdomsförenings lokaler i grannkommunen Korsholm, avrundar det populära studieevenemanget. Pampas Nationaldag ordnades första gången 1992 och som värdar står Pampasmaffian. 

Redan innan Olympiaden hade börjat samlades många studerande vid torget i Vasa. Bild: John Illman.

Under årets Olympiad samlas flera tiotals studerande på torget innan evenemanget inleds klockan 12. Både äldre och yngre studerande dyker upp, även somliga som redan har avlagt sin magisterexamen och är ute i arbetslivet hittar till läktarna. Studerande från hela Svenskfinland samlas på torget för att ta del av Olympiaden. Utanför arenan finns flera föreningar och organisationer som slagit upp tält. Bland annat Svenska Yle, Folkhälsan och Österbottens Svenska Producentförbund syns på torget.

”Förväntar mig bra stämning”

Tidningens reporter träffar Pampasmaffians ordförande Anton Punsar innan evenemanget kör igång. Han berättar att 24 lag deltar i årets Olympiad. Ett lag består av fyra personer. 

Anton Punsar, ordförande för Pampasmaffian, hoppas på en god stämning under fredagens Olympiad. Bild: John Illman.

― Vi har lag från exempelvis Åbo, Helsingfors, Vasa och Umeå. Vi är glada över att vi har fått en så stark spridning, säger han.

Olympiaden går ut på att deltagarna ska klara av de olika tävlingarna så snabbt som möjligt. Den som vinner får den gyllene grepen, en stor högaffel, och en vandringspokal. Det finns fyra heat: Kvalheat, kvartsfinal, semifinal och final. Varje heat består av en ny bana och varje år är banorna lite olika.

Punsar, 25 år och uppvuxen i Jakobstad, är med och arrangerar evenemanget för andra året. Ifjol fungerade han som PR- och informationsansvarig. Punsar säger att han förväntar sig en bra stämning och bra musik under evenemanget. 

― Vi har haft lyckade evenemang hela Pampasveckan. Pampas Nationaldag är ett evenemang som lockar till sig studerande från hela Svenskfinland men också från Sverige. Evenemanget är inte nödvändigtvis Svenskfinlands största evenemang sett till antalet deltagare men definitivt det bästa, anser jag. 

Han tillägger att det är möjligt att över 1000 personer deltar i Pampas Nationaldag. Då så många samlas för evenemanget finns det ypperliga möjligheter för att skapa nya kontakter och träffa nya vänner. Påståendet att Pampas Nationaldag är Svenskfinlands bästa evenemang är befogat. Stämningen under hela evenemanget är på topp och bra musik spelas från början till slut. Publiken blir aldrig uttråkad. 

”Jätteroligt evenemang”

Pampas Nationaldag hålls mitt på torget i Vasa. Den så kallade arenan för Olympiaden omringas av fyra läktare och en stor scen. På tävlingsplanen dansar Gris Ett (William Snåre) och Gris Två (Valter Lindén) omkring. Liksom Punsar önskar de bra musik och god stämning under evenemanget. Grisarna är även med då Pampaselden tändes vid tolvslaget.

Pampasgrisarna Valter Lindén och William Snåre dansar på tävlingsplanen under Pampas Nationaldag. Bild: John Illman.

― Det är mycket roligt att Pampas Nationaldag samlar så här många studerande, säger Snåre. 

Studentbladet talar även med Evelina Myntti från Vörå, som studerar vid Svenska Handelshögskolan i Vasa. Årets Pampas Nationaldag är det femte för Myntti. 

― Det här är ett jätteroligt evenemang och tillika höjdpunkten på studieåret, säger hon.

Evelina Myntti från Vörå studerar vid Svenska Handelshögskolan. Bild: John Illman.

Det tycker även Frans Villanen som studerar statskunskap vid Åbo Akademi. Han har ett lag som medverkar i Olympiaden. Villanen deltar ändå inte själv i tävlingarna. 

― Jag håller tummarna för dem, säger han.

Andra Deltagare i Olympiaden är Maja Lundin, Victor Skog, Ellen Löfgren från Ekenäs och Vanja Snabb från Tenala. Lundin tror på framgång i årets Olympiad. 

― Vi går in för seger, säger hon. 

Ellen Löfgren, Maja Lundin, Victor Skog och Vanja Snabb vill nå framgång i Olympiaden. Bild: John Illman.

Hålla taken viktigt

Studentbladet följer med hur de olika lagen i Olympiaden klarar sig. Från kvalheatet går bland annat Brobyggarna Julia Ujala, Ylva Ekman, Elin Uusimäki och Alfred Böling vidare till kvartsfinal. Uusimäki säger att bland det svåraste under heatet var att hålla takten när deltagarna färdades på plankor som skulle föreställa skidor. I första heatet ska deltagarna runda en bana med koner som är utspridda på längden i arenan för att sedan kasta ett lasso runt grepen. 

Brobyggarna Julia Ujala, Ylva Ekman, Elin Uusimäki och Alfred Böling går vidare från kvalheat till kvartsfinal. Bild: John Illman.

Ett annat gäng som tar sig vidare till kvartsfinal är Humanistiska föreningen vid Åbo Akademi. Laget består av Oskar Skogberg, Benjamin Andersson, Andreas Nykvist och Sigurd Möller

― Vi hade låga förväntningar inför kvalheatet. Det är bara roligt att gå vidare. Tills näst heat måste vi få flera i publiken att heja på oss, säger Möller från Pargas. 

Oskar Skogberg, Benjamin Andersson, Andreas Nykvist och Sigurd Möller från Humanistiska föreningen vid Åbo Akademi går vidare till kvartsfinal. Bild: John Illman.

Lite före klockan 14 är det dags för semifinaler, som består av två heat. Kvar i Olympiaden är följande lag: Kamraterna, Maffia 22, Frans till Riksdan och Baksmällan. Studentbladet rycker Maffia 22 i ärmen för att höra vilka tankegångar de har inför semifinalerna. Laget består av Ida Antus, Almin Kalabic, Jannica Högnäs och Johannes Lindholm

Almin Kalabic, coach Jim Mattfolk, Ida Antus och Jannica Högnäs anser att stämningen är på topp inför semifinalerna. Frånvarande från bilden är Johannes Lindholm. Bild: John Illman.

― Stämningen i vårt lag är på topp. Det är tufft motstånd men vi kommer nog till finalen, säger Lindholm. 

Han ska få rätt i sin förhoppning. Lagets namn speglar på det faktum att de var Pampasmaffian förra året. 

Maffia 22:s coach Jim Mattfolk tillägger att han försöker guida laget till seger. 

― De har skött sig exemplariskt hittills, säger Mattfolk. 

Laget Frans till Riksdan tror även att det tar sig till finalen. Där medverkar Alex Rautanen, Linus Löfgren, Tyra Juslin och Mathilda Kull

Alex Rautanen, Mathilda Kull och Linus Löfgren tror motståndet i semifinalerna blir tufft. Från bilden saknas Tyra Juslin. Bild: John Illman.

― Vi har ett bra samarbete inom laget. Det blir ändå en jämn kamp mot de andra om finalplatserna, säger Löfgren. 

Av dessa lag besegrar Maffia 22 Kamraterna och går till final. Frans till Riksdan faller i semifinalen mot utmanarna Baksmällan. Det sistnämnda laget betår av både åbolänningar och ålänningar. 

― Vår framgång i semifinalerna berodde på att vi känner varandra så bra, säger Carl Lönngren från Finström. 

― Så här långt i Olympiaden trodde vi inte att vi skulle nå, säger Hanna Johans från Sund.

Även Josefin Ginlund och Rickard Nyman från Kimitoön ingår i laget. 

Pampas Nationaldag är ett mycket välbesökt evenemang. Bild: John Illman.

Utmanarna vinner Olympiaden

Den slutliga duellen står mellan Maffia 22 och Baksmällan. Studentbladet frågar några personer i publiken vilket lag de tror att vinner finalen. Av dessa fick Maffia 22 stå som förhandsfavorit. 

― Maffia 22 är ett bra lag och har en god laganda. Jag tror de vinner, säger en kvinnlig studerande. 

― Maffia 22 arrangerade Pampas Nationaldag förra året så de har den rutin och erfarenhet som krävs för att vinna. Jag hejar på dem, säger en annan. 

Bland publiken på de olika läktarna är det tydligt vilka som hejar på vilket lag: Publiken på läktaren i skuggan, den så kallade Skuggläktaren – eller “Skuggon”, som moderator Johannes Björkqvist kallade dem – hejar på Baksmällan medan maffian har sitt stöd från personerna på Solläktaren. Den övriga publiken vär mer neutral. 

Banan för finalen är mer mångfacetterad än de tidigare. I finalen ska varje deltagare först bära en hamburgare på en silverbricka runt en bana med koner. Till följande ska deltagarna lägga ett pussel som föreställer Pampasgrisen. Sist men inte minst ska en ballong pumpas upp och spräckas. Efter det ska lagets deltagare springa upp på scenen för att ta den gyllene grepen som står i ett hölass. 

Båda lagen inleder finalen strongt. Maffia 22 har små problem med att få burgaren att hållas på silverfatet. Att fixa pusslet är ingen match för någondera lag. Men vid uppblåsandet av ballongen uppstår problem. För Baksmällan spricker ena pumpen. Laget är ändå flexibla då Carl Lönngren tar saken i egna händer och själv blåser upp ballongen. Publiken väntar med spänning på vem som ska vinna. För maffian gick det däremot trögare.  

I finalen skulle båda lagen blåsa upp var sin ballong. Baksmällans pump gick sönder så Carl Lönngren blåste själv upp ballongen. John Illman.

Baksmällans ballong spricker efter en lång stund av spänning och nervositet. Ålänningar och kimitoöborna springer upp på scen för att hugga tag i grepen. Jubel och eufori utbryts bland lagets deltagare när de väl har vunnit Olympiaden. 

― Det här ska vi fira stort, säger Carl Lönngren.  

Laget Baksmällan – Carl Lönngren, Rickard Nyman, Josefin Ginlund och Hanna Johans – vinner Olympiaden på Pampas Nationaldag. Bild: John Illman.

Fullt ös på kvällsfesten

Kvällsfesten under Pampas Nationaldag hålls traditionsenligt i köpcentret Rewell Center bredvid torget. Studentbladet tar sig en titt på uppbyggandet av scenen redan innan festen inleds. I köpcentret hänger Emmi Böling från Vasa och Jenny Kempe från Sjundeå. De studerar vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors och båda är på väg på kvällsfesten. 

― Vi hoppas på en rolig fest med bra musik, säger Kempe. 

Emmi Böling från Vasa och Jenny Kempe från Sjundeå hoppas på en rolig kvällsfest. Bild: John Illman.

Då solen väl går ner och kvällsfesten nalkas beger sig Studentbladet till Rewell Center. Ungefär halv tio på kvällen ringlar kön sig runt hörnet mellan Övre torget och Hovrättsesplanaden. Bland annat Julia Wilson och Anna Lassfolk har valt att delta i kvällsfesten. 

― I år deltar vi för tredje gången här. Det är roligt att vara på kvällsfesten tillsammans med vänner. Vi tror att det blir en lyckad kväll, säger de.

Bland kvällsfestens deltagare fanns Julia Wilson och Anna Lassfolk. Bild: John Illman.

Artisterna, svenska Albatraoz och norska Soppgirobygget, är inte bekanta för dem sedan tidigare. Även DJ OKKI från Vasa, eller Oskar Wallén som han egentligen heter, sköter stundvis om musiken under festen. Wallén är mycket populär bland publiken.  

Förutom Wilson och Lassfolk är även Johannes Gustafsson och Jonathan Forsman på väg in i Rewell Center. Även de tror kvällsfesten kan bli bra trots att artisterna är mindre bekanta från tidigare. 

Dörrarna öppnas klockan 22 och artisterna börjar spela lite efter klockan 23. Stämningen på kvällsfesten är bra och köpcentret fylls snabbt med ivriga deltagare. 

Stämningen är på topp under kvällsfesten. Bild: John Illman.

Först ut är norska Soppgirobygget.

― Jag kände inte till dem från förut men de har bra musik, säger Johanna Kecklund, som studerar till läkare i Umeå. 

Hon får medhåll av William Granit. Soppgirobyggets musik är helt i hans smak. 

― Jag är också glad över att Albatraoz ska spela här senare i kväll, säger han. 

― Musiken som spelas här under kvällsfesten är helt i min smak, säger William Granit. Bild: John Illman.

Både Mira Bäck och Herman Björk är glada över att Albatraoz sjunger under kvällsfesten. 

― Jag tycker årets artister är bättre än fjolårets. Jag tycker att Pampas Nationaldag har varit ett lyckat evenemang och det är roligt då det samlar studerande från hela Svenskfinland, säger Björk.

Mira Bäck tycker det svenska bandet Albatraoz spelar bra musik. Bild: John Illman.

Kvällsfesten avrundas klockan 2 på natten. Efter det fortsätter ändå mången studerande festen någon annanstans. Lördagens silliz i Smedsby, Korsholm avrundar Svenskfinlands bästa studieevenemang, Pampas Nationaldag, för 31:a gången.   

Norska bandet Soppgirobygget var ett av två band som spelade under kvällsfesten. Bild: John Illman.

John Illman är frilansjournalist. Du kan läsa hans tidigare alster för Studentbladet genom den här länken.

Vad tycker du?