Hoppa till innehåll

Ukrainska studerande ville hedra sina döda medstuderande på campus – stötte på kraftigt motstånd från Tammerfors universitet

Utställningen Unissued Diplomas ska minnas och hedra studerande som dött under kriget i Ukraina. Men när Maryna Shahova ville ordna utställningen på Tammerfors universitet var intresset svalt från universitetets sida.

― Vi är en grupp på cirka fem personer i Tammerfors som försöker ordna utställningen här, säger Maryna Shahova som är utbytesstuderande vid Tammerfors universitet. Hon kommer från Lviv och studerar socialt arbete vid Kiev-Mohyla-akademin, dit hon återvänder i maj när hennes utbyte tar slut.

Maryna Shahova har svårt att förstå Tammersfors universitets velande. Bild: Privat.

Shahova tog kontakt med universitetet i början av februari för att hitta ett lämpligt utrymme på campus. Ett par dagar senare fick hon ett svar: ”Universitets policy är att undvika evenemang med politiska syften. Universitetet visar sitt stöd för Ukraina genom att flagga och på andra mer diskreta sätt”.

― Jag tänkte att de kanske trodde att utställningen skulle vara väldigt politisk eller sprida hat mot ryssar, men så är det inte. Syftet med utställningen är att hedra ukrainska studerande som har dött under kriget. De flesta som vi uppmärksammar i utställningen var civila som inte deltog i striderna, och många är till och med yngre än jag, säger Shahova. 

Shahova skrev ett svar till universitetet där hon förklarade syftet med utställningen. Hon skrev också att andra universitet, som exempelvis University of Toronto och Helsingfors universitet, visar utställningen. Som svar fick hon att de här universiteten lämpar sig bättre för att hålla utställningar eftersom de har konstundervisning. I svaret skrev universitetet också att de inte ordnar konstutställningar, vilket kan motbevisas av att googla saken i 30 sekunder.

Tappat förtroendet för universitetet

― Jag var så klart arg, säger Shahova om universitetets upprepade beslut om att inte tillåta utställningen på campus. Enligt henne är det här var en delad känsla bland de ungefär femton ukrainska studerandena på Tammerfors universitet.

Shahova har nu tudelade känslor när det gäller ledningen på universitetet. Å ena sidan är hon säker på att det finns personer i ledningen som stöder Ukraina, men hon är också ganska säker på att det finns sådana som gillar Ryssland och som väntar på att kriget tar slut så att de kan fortsätta samarbeta med sina ryska kolleger.

Utställningen kan ses i Helsingfors universitet. Bild: Kalle Grönroos.

― Jag känner mig nog inte lika välkommen mera. Först sade man från universitetets håll att man stöder Ukraina och ukrainare, men nu gör de det raka motsatta, säger hon.

― Men nu vet jag också att jag gör något mycket viktigare än vad jag först trodde. Om alla andra är tysta, så gäller det för mig att vara ännu mer högljudd, berättar hon vidare.

Öppet brev fick ledningen att vända

Shahova och de andra som var involverade i utställningen var också i kontakt med universitetets ledning och enhetschefen för internationella studerande och intergrationsstöd Joanna Kumpula. Det här var en vecka före utställningen var tänkt att öppna.

― Utställningen skulle börja den 24 februari, alltså på årsdagen av Rysslands invasion började. Det här var superviktigt för oss, förklarar Shahova.

Trots att Shahova beskriver Kumpula som en stödjande och aktiv person i processen så får gruppen ännu heller inte lov att ordna utställningen på campus. 

Bilderna visar ukrainska studerande som dött i kriget. Bild: Kalle Grönroos.

Det är då som föreningen för ukrainare i Tammerfors kommer in i bilden. En person från föreningen deltog på mötet med Kumpula, och ett par dagar efter att utställningen blev nobbad för tredje gången publicerar föreningen ett öppet brev på sin Facebooksida med över 3000 följare. Och plötsligt börjar universitetet mjukna upp för tanken av att tillåta utställningen på campus.

― Universitetet bekräftade på sina officiella Facebook- och Twitterkonton att vi skulle få hålla utställningen, men vi som faktiskt ordnar den har inte fått någon bekräftelse. Det är lite konstigt, säger Shahova och skrattar till.

Då jag pratar med Shahova på tisdag eftermiddag (28.2) hade hon inte ännu inte fått någon bekräftelse om ifall Unissued diplomas får hållas på campus. Senare samma kväll skickar hon ändå per mejl att gruppen får tillstånd för hålla utställningen i universitetets utrymmen. Hon skriver att de ska träffa universitetets personal den 7 mars för att diskutera praktiska arrangemang, nästan två veckor efter att utställningen borde ha börjat.

Utställningen ordnas i 22 länder. Bild: Kalle Grönroos.

Unissued diplomas

  • Initiativet togs av av SUSK (Ukrainian Canadian Students’ Union) som ordnar utställningen med lokala aktörer.
  • Uppmärksammar och hedrar minnet av 36 ukrainska studerande som dött på grund av Rysslands anfall mot Ukraina.
  • Ordnas i 22 länder runt omkring i världen.
  • Läs mer på unissueddiplomas.org.

Vad tycker du?