Hoppa till innehåll

En historisk dag i Finlands queera historia

Igår, onsdagen den första februari 2023, röstade den finska riksdagen för en förnyad version av den så kallade translagen.

Rösterna föll 113 för och 69 emot. Den nya lagen separerar individens juridiska och medicinska kön vilket gör det möjligt för tranpersoner att korrigera sitt juridiska kön utan en läkares godkännande. Den tidigare versionen av lagen förutsatte även att transpersoner skulle steriliseras för att kunna påbörja sin könskorrigeringsprocess.

Translagen har haft plats på löpsedlarna som en mediasensation redan en längre tid. I en intervju med Helsingin Sanomat uttrycker transaktivisten Mona Bling sin frustration över att lagen, som för transpersoner är livsviktig, har använts som ett politisk spelredskap av oppositionen.

― I Samlingpartiet, som marknadsför sig som ett civiliserat parti, böjde sig ledamöter alldeles klart inför Sannfinländarnas röstare, säger hon.

Aktivister har länge försökt driva förändring i frågan. Redan i april 2015 krävde människorättsorganisationen Amnesty Finland i ett öppet brev till regeringen att translagen skulle förnyas. Även FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har uppmanat Finland att uppdatera sin lagstiftning.

Frank Johansson, Amnesty Finlands direktör, tackade i en tweet alla de som jobbat för att förnya translagen.

Redaktörens kommentar

Jag påverkas inte direkt av den här lagen, eftersom min identitet som transperson inte faller inom den binära könsstrukturen vi ännu upprätthåller i Finland. Ändå var gårdagen en otroligt stor dag för mig, eftersom jag är bekant med processen att korrigera sitt kön. Den är tung, komplicerad, förödmjukande och omänsklig och trots att den nya lagen inte löser alla, om ens största delen, av de stora hinder som finns utsatta för transpersoner är det ett steg framåt. Ett steg framåt som vi i Finland väntat på i decennier. Och det är värt att fira.

Ivar Sundman (hen/hens) är klimat- och människorättsaktivist, studerande och redaktör på Studentbladet 2022-2023.

Vad tycker du?