Hoppa till innehåll

Kolumn: Varför vill vi inte prata om unga mäns ensamhet?

”Sexuell ensamhet är också ett samhällsproblem”. Så lyder rubriken i postdoktor Joona Räsänens kolumn i Helsingin Sanomat. Och kritiken från liberala röster tvärs över det politiska spektrumet har inte varit nådig.

Men det absurda är att ingen faktiskt har tagit ställning till ifall mäns ensamhet faktiskt är ett problem. Snarare har diskussionen gått ut på att kritisera den misogyna tonen som många tycker att texten har.

Visserligen kommer Räsänen knappast att gå till historien som en av vår tids stora skribenter, men hans kolumn var inte så dåligt skriven att alla som kritiserar den omöjligen kan förstå vad hans huvudsakliga poäng är. Den finns trots allt i hans rubrik.

Det här väcker en intressant fråga: Varför tog ingen som nu kritiserar Räsänen faktiskt fasta på vad han faktiskt menar?

Faktum är att män har det svårare än kvinnor att hitta en sexpartner då de vill ha en. Det här är inte nödvändigtvis ett problem, men om bristen på mänsklig närhet driver män till att bli incels så kan det vara bra att diskutera varför det här händer. Det är åtminstone bättre än att gräva ner huvudet i sanden och låtsas som att det största problemet är en (hel) del töntiga formuleringar i en kolumn.

Man måste vara sällsynt dum för att förneka att det behövs diskussion om mäns ensamhet samtidigt som man undrar varför figurer som Andrew Tate och Jordan Peterson är så populära bland vissa män.

Betyder det här att vi ska förändra samhället till en heterofascistisk sexdiktatur? Nej. Men då unga i Finland blir allt mer ensamma måste vi bli bättre på att ta itu med det, oavsett vilket kön det handlar om.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Etiketter:

Vad tycker du?