Hoppa till innehåll

Anklagelser om jävighet orsakar turbulens vid Svenska social- och kommunalhögskolan

Anklagelser om jävighet, internt groll och ett rektorsval där inte allting gick som på Strömsö ingår i skandalen som just nu skakar om Svenska social- och kommunalhögskolan.

Det var under tisdagen (28 november 2022) som Svenska social- och kommunal högskolans nuvarande rektor, Johan Bärlund, skickade ut ett mejl till skolans styrelse och studentkårens medlemmar.

Johan Bärlund har varit rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan sedan 2018. Bild: Veikko Somepuro.

I mejlet framgår det att Bärlund är allt annat än nöjd med hur processen kring valet av ny rektor har skötts. Bärlund anklagar bland annat beredningsgruppens ordförande för jävighet, och det framgår att ordföranden i fråga och Bärlund under en längre tid varit i luven på varandra. Grollet dem emellan ska ifjol ha eskalerat till den grad att ordföranden sagt att hen ämnar se till att Bärlund får sparken.

Enligt Selja Taipale, som är ordförande för StudOrg och som sitter i Svenska social- och kommunalhögskolans styrelse som studentrepresentant, började beredningsprocessen helt normalt. 

― Det är synd att det har knasat till sig så här med inre tvister inom högskolan. Anklagelserna som Bärlund för fram är seriösa och måste tas på allvar och det måste utredas om ordföranden för beredningsgruppen är lämplig eller ej, säger hon. 

Taipale hoppas att styrelsen kan arbeta objektivt och att atmosfären vid högskolan inte påverkas av problemen som uppstått under valprocessen. 

― Vårt samarbete med Bärlund har gått bra under hans rektorskap. Han har skapat en bra stämning och jobbat för att engagera människor efter coronapandemin. Nu i år har han jobbat för att förstärka gemenskapen inom högskolan, särskilt mellan studenterna och personalen, säger hon. 

Hon tillägger att hon inte kan närvara på mötet under tisdagen (29 november 2022), där styrelsen ska diskutera hur valprocessen ska fortsätta.

― StudOrg följer med vad som händer och vilka beslut som fattas, och sedan får vi ta ställning till det, säger Taipale.

Anklagelser om jävighet skakar om Svenska social- och kommunalhögskolan. Bild: Ari Aalto, Helsingin Yliopisto.

Ärendet kan bordläggas

Enligt prorektorn för Svenska social- och kommunalhögskolan, Stefan Sjöblom, är det möjligt att det infekterade förhållandet mellan Bärlund och beredningsgruppens ordförande kom som en överraskning för en del av skolans personal.

― Parterna möttes i en förlikningsprocess tidigare i år, och med det trodde vi att saken var avklarad. Därför har ingen reagerat på att personen i fråga varit gruppens ordförande, säger Sjöblom.

Han medger att det är lätt att vara efterklok.

― Med facit i hand borde kanske någon annan ha utsetts till ordförande för beredningsgruppen, men det var inte aktuellt då eftersom vi trodde att förlikningsprocessen gjort sitt. 

Stefan Sjöblom medger att valet av beredningsgruppens ordförande kunde ha gjorts annorlunda. Bild: Linda Tammisto.

Sjöblom säger att anklagelserna om jävighet som bäst utreds av juridisk expertis och att styrelsen under tisdagens möte får ta ställning till expertutredningen.

― Styrelsen avgör om utredning är tillräcklig eller om de behöver mer information. Om styrelsen kräver mer utlåtanden bordläggs ärendet och en ny rektor välj inte under tisdagen, säger Sjöblom.

Nytt möte inom kort

Under tisdagens möte fattades det beslut om att ärendet bordläggs.

― Ett nytt möte ordnas så snart som möjligt, troligtvis nästa vecka. Den eventuella jävigheten måste utredas och diskuteras ytterligare, säger dekan Marjaana Seppänen.

Om det under mötet slås fast att jävighet förekommit, kommer en ny beredningsgrupp utses. Om inte kan valprocessen fortsätta och en ny rektor kan utses inom kort. Styrelsen, som bland annat består av studentrepresentanter, är den som slutligen utser rektorn.

Johan Bärlund tillträdde som rektor vid Svenska social- och kommunalhögskolan första augusti 2018. Hans anställning löper ut i slutet av året. Den nya rektorsperioden gäller 1.1.2023-31.12.2027. Förutom Bärlund sökte sex andra personer rektorsplatsen. 

Studentbladet har försökt nå beredningsgruppens ordförande. 

Artikeln uppdaterad 30.11.2022 med bilder på Johan Bärlund och Stefan Sjöblom.

Artikeln uppdaterad 4.12.2022 med Marjaana Seppänens kommentarer.

Elin Lindberg är Studentbladets chefredaktör 2022-2023. När hon inte bossar omkring på redaktionen dricker hon te, går på promenad med sin hund Mårran eller läser ytterligare en bok av Stephen King.

Vad tycker du?