Hoppa till innehåll

Studentkårer som övergått till växtbaserad mat tilldelas Pro Animalia-priset

Animalia, en organisation för främjandet av djurens rättigheter, tilldelade 1 november det årliga Pro Animalia-priset till Lapplands Universitets, LUT-Universitetets, Uleåborgs Universitets och Helsingfors Universitets studentkårer eftersom de i år valt att på sina evenemang endast servera vegansk mat.

I sitt pressmeddelande skriver Animalia att dess styrelse ser studentkårernas verksamhet som exemplarisk eftersom övergången till växtbaserad matservering på gemensamma evenemang är ett viktigt steg både för djurens rättigheter och för att hämma klimatkrisens framfart. “Nästa naturliga steg är att även göra studentlunchen vegansk.” säger Animalias ordförande Erja Laakkonen.

Pro Animalia-priset har tidigare tilldelats bland annat poeten Jenni Haukio (2014) och regissören Aki Kaurismäki (1991). Varje år tilldelar Animalia även ett motsvarande Anti Animalia-pris till personer eller organisationer vars arbete anses gå emot djurens rättigheter. 

Kommentar av HUS ordförande Aleksi Tujunen till STBL (översatt från finska)

Hur känns det att ha tilldelats Pro Animala-priset?

“Vi är tagna över att vår verksamhet uppmärksammas. Framförallt våra medlemmar förtjänar beröm, eftersom deras initiativ lett till att HUS matservering idag är växtbaserad.”

Hurdan respons har den veganska serveringen haft bland studerandena?

― Det har förstås förts diskussion kring den växtbaserade serveringen, men vi har knappt fått någon respons på vår mat. Redan tidigare har vi till största delen serverat växtbaserat, men den kommande årsfesten kommer i själva verket vara HUS första stora evenemang där serveringen är helt vegansk. Maten vi serverar på våra möten har vi inte fått respons på.

Hur ser HUS veganska framtid ut?

― Den nya fullmäktige har goda möjligheter att påverka HUS veganska framtid. Vi fortsätter även att förverkliga HUS strategi. En en av våra värderingar är hållbarhet och utöver det vill vi främja verksamhet som förebygger klimat- och miljökrisen.

Ivar Sundman (hen/hens) är klimat- och människorättsaktivist, studerande och redaktör på Studentbladet 2022-2023.

Vad tycker du?