Hoppa till innehåll

Knife Girl: Från My Little Pony-dubstep till experimentell popbriljans

Lili Aslo – mer känd under artistnamnet Knife Girl – är en inhemsk artist och producent som under de senaste åren väckt intresse hos musikälskare världen över. Hennes namn har synts på listor för nya artister och de senaste skivorna METRO EP och OONA EP har recenserats och spelats både internationellt och här hemma. Lilis sound är föränderligt, kreativt, djupsinnigt och bortom både genrernas och könens gränser.

Jag träffar Lili efter en hektisk sommarturné runt Sverige och Finland. Hon beskriver hur hon tagit sig från hem från Stockholm efter ett helt dygn utan sömn och sen tvingats åka raka vägen till en ny spelning.

― Annars gick keikkan bra, men det var lite dåligt att somna i mitten av en sång.

Det verkar som att du levt som en rockstar?

― Jo, det är inte så roligt som jag tänkte att det skulle vara. Men man kan skratta åt det efteråt!

En blygsam början

Lili Aslo började skapa musik redan som 13-åring och under de nio år som gått har mycket hunnit förändras. När hon började fanns det inga turnéer eller skivbolag med i bilden, utan Garageband och barnprogram var inledningen till hennes karriär.

― Jag började skapa musik för att jag var en stor brony och jag ville göra My Little Pony -dubstep.

Hennes musikproducerande blev fort mer seriöst och hon övergick till att göra atmosfärisk lo-fi. Som 15-åring hade hon redan samlat 10 000 följare på Soundcloud.

― Vid det skedet började människor verkligen lyssna på min musik och jag började själv ta musikskapandet mer seriöst.

Hon skrev kontrakt med skivbolaget Solity – där hon fortfarande jobbar – och släppte sina första skivor 2017.  Redan vid den här tiden hade hon tiotusentals lyssnare i månaden på Spotify. 

Det dröjde ändå inte länge förrän Lili igen gjorde en total omvändning i sin karriär. Efter succén Little Death EP och ett år på utbyte i Japan uppenbarade sig plötsligt singeln iDie som markerade en helt ny musikalisk riktning för henne. De lugna, akustiska atmosfärerna hon tidigare bjudit på byttes ut mot elektronisk pop med högt tempo och experimentella effekter.

Pressbild av Lili Aslo. Bild: Emilia Pennanen
Knife Girl. Bild: Emilia Pennanen

― Jag hade länge gjort musik under min deadname och 2020 började jag transitionerna och använda namnet Lili. Det kändes awkward att använda min tidigare namn som artistnamn så jag valde att byta. Jag behövde snabbt hitta något och Knife Girl var mitt internetanvändarnamn så jag tog det. Fun fact: jag är jätterädd för knivar.

Trots namnets slumpartade ursprung passar det Lilis alter ego perfekt. Det är både aggressivt och gulligt, vilket reflekterar hennes material som tidvis är långsamt och nästan himmelskt men sedan plötsligt överraskar med effekter, autotune och bas som får golvet att skaka. En Knife Girl är just vad Lili är, en tjej beväpnad med sin musik och en integritet som inte går att rubba.

― Jag vill inte att människor fittas med mig. Namnet har en viss aggressivitet i sig eftersom jag förstod att man i musikindustrin inte kan vara trevlig hela tiden, annars kommer människor att utnyttja en. Jag har alltid varit en person som vill tillfredsställa alla, och runt den tiden jag började transitionerna fattade jag att människor är assholes bara för att jag är trans så jag kan inte bara vara snäll med alla.

En talang med stora planer för framtiden

Knife Girl är inte bara en producent och låtskrivare utan också en performer. De insiktsfulla och tankeväckande låtarna hon framför tillsammans med sitt band och dansmusiken som hon framför ensam, med effektlådan som enda musikerkollega, visar att hon är precis lika mångsidig live som i sin produktion.

― De mest autentiska versionerna av låtarna är nog de som är producerade där jag haft tid att verkligen uttrycka mig, men jag tycker jättemycket om att uppträda med bandet. Jag får en sån kick av att höra mina låtar spelas live och jag tror att det är det roligaste sättet för människor att höra dem.

Lilis stil är lika groovy som den är känslosam, den går att släppa loss till, men också att sitta ner och fundera över. Hon tror starkt på den här stilen och hoppas på att kunna påverka det nuvarande pop-soundet på en bredare skala.

― Den finska popmusiken tycker jag är ganska tråkig just nu. Jag skulle jättegärna sitta ner i studion med Antti Tuisku och se vad vi hittar på!

Samarbetet med stora inhemska artister får ändå vänta eftersom Lilis första fullskaliga album under namnet Knife Girl utkommer nu i höst. Materialet för Knife Girls nya album Uniform spelades in redan år 2020 och visar på ännu en ny rikting i Lilis musik med mer fokus på bandet. Det blir ett steg bort från pop och ett mot rock med smakfulla ballader och explosiva blåsinstrument. Röstmanipuleringen lyser med sin frånvaro och vi får njuta av Lilis röst i sin mest autentiska och expressiva form.

Knife Girl håller trots allt inte på att bli till ett rockband utan har andra spännande framtidsplaner som går mer i linje med Lilis elektroniska bakgrund. Hon vill kombinera hennes elektroniska material med livebandets sound.

― Tanken är att producera material elektroniskt så som i Oona EP och sedan lägga till gitarr, synt och trummor i mixen. Det blir akustiskt hyperpop, det är allt jag kan säga!

Som tur finns det massor Knife Girl, både gammalt och nytt, att lyssna på i väntan på Lilis nästa genidrag!

Vem är Knife Girl?

Namn: Lili Aslo.

Ålder: 22 år.

Bakgrund: Vuxit upp i Kyrkslätt. Flyttade till Helsingfors omkring 2019.

Favoritmusik: Gillar all musik, min favoritmusikstil skulle kanske  vara ”musik som inspirerar mig” (so corny).

Favorit av mina egna låtar: iDie.

Min dröm: Att vara popstar som CharliXCX.

Anmärkningsvärda prestationer:

  • Nominerades 2022 till titeln ‘Årets genombrott’ under Inde Awards – galan.
  • Placerades samma år på YleX lista för genombrottsartister.
  • Har uppmärksammats internationellt av bland annat BBC radio 1.
  • Låten To the Moon har spelats över 1 milj. gånger på Spotify.

Ivar Sundman (hen/hens) är klimat- och människorättsaktivist, studerande och redaktör på Studentbladet 2022-2023.

Vad tycker du?