Hoppa till innehåll

Ledare: Den regionala studielånskompensationen är ett löjligt slöseri med pengar

Medan Studenthälsan förbereder sig på rusningar och studentrestauranger förlorar pengar på varje såld portion, väljer regeringen med Centern i spetsen att slänga miljoner på att försöka få nyutexaminerade att flytta till den glesaste av glesbygden. 

6 miljoner euro ska användas nästa år på ett försök på regional studielånskompensation. Det här betyder i praktiken att staten kan betala upp till 8800 euro av din studielånsskuld om du flyttar till en av 25 kommuner i Östra och Norra Finland och bor där i minst 12 månader.

Om det här låter som skrattretande Centerpolitik, så beror det på att det är precis det.

För det första försätter försöket finlandssvenskarna i en ojämlik ställning, då man omöjligen kan förvänta sig att finlandssvenskar vare sig har möjlighet eller vill jobba i Östra och Norra Finland på samma sätt som finskspråkiga. Beroende på vad man studerar är det heller inte alls sagt att det finns jobb i ens egna bransch i de kommuner som har valts till provkaniner.

För det andra är försöket ett fräckt sätt att göra regionalpolitik på studerandenas bekostnad. Studielånet är och ska vara en del av studerandenas socialskydd, inte ett verktyg för att få unga högutbildade att flytta ut på landet. 

Dessutom krävs det inte ens att man jobbar i någon av de kommunerna som ingår i försöket. I teorin kan du alltså vara skriven i till exempel Kuhmo (där en etta i skrivande stund kostar 310 euro i månaden) och låta staten betala av upp till 8800 euro av ditt studielån medan du jobbar och bor någon helt annanstans. Då kan man dessutom göra ett skatteavdrag på upp till 450 euro på sin ”arbetsbostad”. You do the math.

Högskolor och studerande badar inte direkt i pengar, och 6 miljoner euro kunde användas på betydligt smartare sätt. Studenthälsan varnar redan nu för rusning på hösten, och studentrestaurangerna, som ofta ägs av studentkårerna och i förlängningen alltså av studerandena, går på grund av inflationen på minus med varje såld portion. 

Ett par miljoner åt bägge löser knappast några problem på lång sikt, men åtminstone skulle de visa att den högskolepolitik som nu drivs i landet finns till för studerandena, snarare än för Centerns väljarkår i de avlägsnaste delarna av vårt land. Att i nuläget låta Centern utöva någon som helst högskolepolitisk makt är att släppa in räven i hönshuset, och just nu står dörren på vid gavel.

Vad tycker du?