Hoppa till innehåll

Bakom kulisserna på Krakarna över Helsingfors

Det var inte förrän bildkonstnären Sebastian Björkman flyttade till Berlin för att studera som han insåg tjusningen med sin hemstad. Krakarna över Helsingfors är en grafisk hyllningsnovell utgiven helt i egen regi. — Det här projektet har varit en investering av tid som kommer att betala tillbaka sig senare, säger Björkman.

Studentbladet fick följa med bakom kulisserna på indieproduktionen av den grafiska novellsamlingen Krakarna över Helsingfors i Sebastian Björkmans verkstad.

— En aspekt som jag har haft i bakhuvudet under hela det här projektet är att det fungerar som en nyckel: att det kommer öppna dörrar i framtiden. Hittills har jag redan fått några projekt tack vare den här boken, säger Björkman. 

Sebastian Björkman i sin verkstad. Bild: Ida Rislakki.
Sebastian Björkman i sin verkstad. Bild: Ida Rislakki.

På arbetsbordet i den egna verkstan finns bland annat en hårtork, ett shotglas som används för att hälla lim i, gummihandskar och små tvingar för att binda ihop arken i boken. 

I egen regi

På uppmaning från Kjell Westö kontaktade Björkman ett finlandssvenskt bokförlag i hopp om att de skulle ge ut boken. Med svaret ”De utklippta fönstren på boksidorna blir för dyra och texten känns för ”julgrötsrimaktig”” bestämmer han sig för att ge ut boken helt i egen regi.

— Man blir nog inte rik på det här. Jag bestämde mig för att ta betalt 30 euro per bok och där ingår 10 procent moms, säger Björkman. 

Stackars krake! Över Helsingfors. Bild: Sandra Broborn.
Stackars krake! Över Helsingfors. Bild: Sandra Broborn.

Det märks att han redan hunnit producera tiotals böcker. Han arbetar med van hand och betar av moment för moment i målmedveten takt. 

Björkman berättar att det kostar honom knappt 10 euro att producera en bok.

Utskurna luckor och hög kvalitet på papper höjer priset. Bild: Sandra Broborn.
— Det är ganska dyrt att göra dem, just för att de har utskurna fönster och för att materialet är av hög kvalitet, säger Björkman. Bild: Sandra Broborn

Visserligen går Björkman med vinst, men det är otaliga timmar som läggs ned för att binda boken för hand. Efter att sidorna har limmats ihop måste boken torka i cirka 24 timmar. Och material och tryckostnader tillkommer också.

Erkännande

— En och en halv vecka innan bokutgivningsfesten i december 2021 fick jag ett mejl från Svenska Litteratursällskapet om att jag fått ett finansiellt stöd för det här, säger Björkman. 

Björkman berättar att pengarna inte var det viktiga utan snarare att någon i den litterära branschen såg värde i verket och ville understödja det. 

Helt jees. Bild: Sandra Broborn.
På baksidan av boken står det anonyma citatet “helt jees” och med utmärkelsen två av fem stjärnor. Bild: Sandra Broborn

— Det är en av mina favoritskämt med det här relativt humoristiska verket. Jag kritiserar bland annat det där med recensioner. Att en film har fått fem av fem stjärnor: av vem då? Varför? Jag tycker att det är helt korkat att följa blint efter det, säger Björkman. 

Namnet till novellsamlingen Krakarna över Helsingfors är inspirerat av Kjell Westös roman Drakarna över Helsingfors. Designen är i sin tur bland annat inspirerad av Tove Janssons Hur gick det sen? som också har utskurna sidor i boken.

Interna detaljer

Inne i boken finns onekligen detaljer om Helsingfors som kan vilseleda även den bästa – vilket också går i linje med det huvudsakliga syftet. 

— En sak som jag tycker om med den här boken är att jag är den enda som förstår allting. Det finns så många interna skämt och korkade grejer som jag har lagt till utan någon vidare logik, säger Björkman. Bild: Sandra Broborn

Ett tydligt exempel är de gömda fågelholkarna som sitter utplacerade på olika uppslag i boken. 

— Det kommer från ett gatukonstprojekt som jag gjorde för ett par år sedan där jag byggde 80 fågelholkar som jag hängt upp lite här och där i Helsingfors, säger Björkman. 

Vad har du för tips till någon som också skulle vilja ge ut ett eget verk? 

— Gör det som känns rätt, men tänk efter också. Börja och se, om det inte fungerar sätt det åt sidan och kom tillbaka ett år senare och få det att fungera. För om du vill få det att fungera så kommer det förmodligen sist och slutligen att nå ett mål, säger Björkman

Sandra Broborn är Studentbladets redaktör hösten 2021-våren 2022. Hon är journalist och innehållsproducent med en bakgrund inom kulturantropologi. Hon har en fäbless för att låta undangömda fenomen lysa i nytt ljus.

Vad tycker du?