Hoppa till innehåll

Studentbladet testar billig öl i Helsingfors

Som student lever en i regel inte så fett. Därför har Studentbladet tillsammans med ordförande för medlemskorporationen Åbo, Kalle Grönroos, besökt de billigaste ölhaken i Helsingfors för att se om de är värda ett besök.

Vårt äventyr tar sin början på Karlsgatan i Berghäll, inte långt från Studentbladets redaktion. Vi landar på baren Virkavaapa. Enligt utsago säljer de öl för 3 euro mellan klockan tre och fem varje vardag.

Bartendern på stället står utanför och röker med ett par av bargästerna när vi kommer fram en tisdageftermiddag i oktober. Rökluften tycks ha följt med in för tid och evighet. En stark odör av cigarettrök är det första vi möts av.

Virkavapaa bar

På väggen hänger en målad karta på Finland och det är sport på tv. Det är bara medelålders män inne på baren.

— Inte gärna vill man se på sport på en dejt, säger Kalle Grönroos.

— Nej, det vill man inte, säger Ida Rislakki, chefredaktör på Studentbladet.

Däremot finns det ett flertal sällskapsspel staplade på varandra, däribland Afrikas stjärna. Musiken är blandad och lite spretig. Vi är inte överens om det är till det positiva eller inte.

— Det är väldigt intressant att det spelas allt från modern 90-tals rap på ett ställe som verkar lämpa sig mer för till exempel iskelmä eller rock, säger Grönroos.

Ölen är dock billig. Koff kostar 3,30 euro och en Kukko lager, som är glutenfri, 6,50 euro. Virkavapaa är en bar med billig öl att besöka med polarna, blir vårt slutgiltiga svar.

Roskapankki

Rakt över Karlsgatan ligger Roskapankki, som efter en del googlingar ska ha den billigaste ölen i Helsingfors och vara väl värt ett besök. Utifrån ser Roskapankki inte ut mycket för världen och som allt annat än en bar. Bild: Ida Rislakki.

Bartendern med grå tröja och med långt gråstripigt hår ber oss att inte filma när vi kliver innanför dörren. Vi bestämmer oss således för att diskret bara filma oss själva.

Sittplatserna är hårda och rockmusik spelas i bakgrunden. Jag sätter mig på min regnbågsfärgade halsduk för att höja komforten med egna medel. Härinne är det desto fler besökare än vad det var på Virkavapaa. Vi misstänker att det är ett ställe för stamkunder. Det känns som att vi har kommit till någons vardagsrum utan att ha fått en officiell inbjudan.

Min första instinkt är att Virkavaapa var lite mysigare. Att det är kyrkobänkar en sitter på bidrar inte riktigt heller till mysigheten.

Kalle Grönroos, ordförande för Åbo nation.

Här kostar koffen några cent mer än på Virkavapaa, 3,80 euro. Men det glutenfria alternativet, Kukko pils, kostar ”bara” 5,80 euro här. Barens interiör är estetiskt vacker, med influenser som påminner om en irländsk pub.

Men när vi kommer ut från Roskapankki infinner sig en viss besvikelse i oss alla.

— Jag trodde på något sätt att det skulle vara mer än en sunkbar, säger Grönroos.

— Men det ska vi säga att toaletterna var väldigt rena, säger Rislakki.

Vill en dricka billig öl på ett legendariskt ställe i Sörnäs, har en dock kommit helt rätt.

Pub Solmu

Vårt äventyr slutar på Pub Solmu på Vasagatan i Sörnäs. Vasagatan är känd för sina billiga ölställen men Pub Solmu ska tydligen vara billigast. Här går en dyrare öl som Heineken på 5, 50 euro. Desto billigare är det att dricka alkoholfritt. Min alkoholfria Heineken går på 5 euro.

— Och min alkoholfria ipa går på 5,50 euro, säger Rislakki.

Grönroos har fått en ordentlig kulle av ölskum på sin öl och är inte helt övertygad. Enligt Rislakki är det bartendern som har försökt sig på artesanskum. Bild: Ida Rislakki

Dyrare men skönare

Härinne är det en helt annan musikgenre än de två tidigare ölställena. 90-tals pop kommer från högtalarna.

— Det är lite dyrare än de andra ställena men å andra sidan om man ser sig omkring är det helt förståeligt, säger Grönroos.

Sofforna är sköna att sitta i och vi kan prata med varandra utan att hosta. Det finns ingen rökluft att tillgå. Bartendern är trevlig och småpratar med oss.

Skulle ni ta med någon på dejt här då?

— Det skulle jag, fastän det återigen är med min man och han kommer med mig dit jag än går, säger Rislakki.

— Jag skulle nog kunna. Det här känns mer som en Berghäll-bar. Den här känns trendig och mysig, säger Grönroos.

Också här finns spel, som Alias, Yatzy och Cards Against HumanityStämningen är mer avslappnad här än på Roskapankki. Vi konstaterar att vi inte känner oss uttittade och får vara ifred.

För en avslappnad dejt eller för relativt billig öl är Pub Solmu således det bästa valet.

Sandra Broborn är Studentbladets redaktör hösten 2021-våren 2022. Hon är journalist och innehållsproducent med en bakgrund inom kulturantropologi. Hon har en fäbless för att låta undangömda fenomen lysa i nytt ljus.

Vad tycker du?