Hoppa till innehåll

110 år och Skamlös kärlek

Den 15 december år 1911 gavs första numret av Studentbladet ut. Idén till bladet uppkom ett år innan i Nylands Nations lokaler, men som vi alla vet tar det x antal tid och krafter att köra igång med ett stort projekt. Satsningen togs väl emot och trots motgångar och utmaningar har Studentbladet getts ut i 110 år (förutom en paus under Andra Världskriget 1942).

Formatet på Studentbladet har ändrats med tiderna. När bladet digitaliserades 2017 övergick redaktionen till att ge ut temanummer några gånger per år istället för vecko- eller månadsnummer.

Varje nummer fungerar som en tidskapsel över det är som är speciellt viktigt att understryka i samhällsdiskussionen just då.

Så fungerar också årets nummer.

Det som är speciellt i år är att Studentbladets jubileumstidning skickas ut till alla 18-30-åringar som har svenska som modersmål och är registrerade som studerande.

På Studentbladets födelsedag den 15.12.2021 firades gamylen med det splitternya temat Skamlös kärlek. Tidningen har redan blivit kallad ”porr”, ”snusk”, ”sextidningen”och ”vänsterpropaganda”, termer som är mer eller mindre sanna. Och det gör redaktionen – eller sexredaktionen, som vi blivit kallade – väldigt glad, för det betyder att fast inte budskapet riktigt nått fram, så har vår tidning blivit läst. Haha!

Tro det eller ej, men temat är inte besatt av sex. Det är inte redaktionen heller. Numret är ett steg mot en mer öppen, sexpositiv och inkluderande diskussion som tar i beaktande fler infallsvinklar än heteronormativa.

Med andra ord ska alla få vara med, och ingen ska behöva känna skam för att de existerar.

Stigma – och därmed skam – är det farligaste som finns. Redaktionen 2021 hade som mål att sträcka ut en hand mot dem som inte tidigare fått höras och synas.

Betyder det då att redaktionen sticker än tå över gränsen så må det vara så. Vi har lackat naglarna, så vi gör det med stil.

Har ni inte fått hem tidningen, kan ni antingen läsa den digitalt via Issuu via den här länken eller kontakta redaktionen för ett lösnummer.

Puss & kram,
redaktionen 2021

Ida Rislakki är Studentbladets chefredaktör hösten 2021-våren 2022, journalist, illustratör, innehållsproducent och grovt koffeinberoende retroentusiast.

Vad tycker du?