Hoppa till innehåll

De olika narcissisterna

Studentbladet gjorde nyss en videorapport om narcissism med psykoanalytikern Gustav Schulman. Där fick vi en professionell insikt i vad narcissism handlar om, och hur människor med narcissistisk personlighetsstörning finns överallt i vår omgivning. 

 Nuförtiden använder man ordet narcissism som ett skällsord, men det är egentligen en diagnos för en människa som har narcissistisk personlighetsstörning, säger Schulman. 

När man talar om narcissistisk personlighetsstörning så talar man om fyra olika typer av narcissism: grandiösa, sårbara, kommunala och maligna.

Den grandiösa narcissisten

Schulman förklarar att den grandiösa narcissisten är den klassiska typen. Hen lider av en orealistisk självhetsbild. Hen känner sig berättigad till privilegier, tror att alla avgudar dem, och att de som inte gör det bara är avundsjuka på hen. Den grandiösa narcissisten vet också bäst om allt och har inga problem till exempel att läxa en jurist om juridik. 

 Varför skulle någon vilja fara till en psykoterapeut för att rämna sin egen självhetsbild? Det är ju kränkande och det förstör din realitet. Bubblan spricker. Därifrån kommer också slangordet för psykologer, shrink, för deras jobb är att rämna individens mentala problem, säger Schulman.

Den sårbara narcissisten

Den sårbara narcissisten delar liknande egenskaper med den grandiösa narcissisten. Hen är manipulativ, berättigad till privilegier och har en uppblåst spegelbild.  

Skillnaden är att en sårbar narcissist är väldigt känslig för kritik, och på grund av det inte vill skapa mycket uppmärksamhet av rädslan för att bli kritiserad. 

Den kommunala narcissisten

Den kommunala narcissisten är kanske den mest manipulativa typen av narcissist. Hen bygger en bild av att vara väldigt hjärtlig, vänlig och skryter gärna om sin välgörenhet till andra. Kommunala narcissister är inte mer eller mindre självcentrerade än de två andra typerna: de väljer bara andra sätt att manipulera och få makt.

Ramani Durvasali, klinisk psykolog
Ramani Durvasula berättar om de olika typerna av narcissism på Youtube. Bild: Screenshot från 4 types of narcissism you need to know (2018), tagen 16.12.2021.

Den maligna narcissisten

Den sista typen av narcissism kallas malign narcissism. Av alla typer av narcissism påminner den mest psykopaten. Den maligna narcissisten har inget samvete och inga problem med att skada andra. Hen kan leka hänsynslöst med andras tankar och känslor. 

Ramani Durvasula, klinisk psykolog, har fått ett stort antal följare via sin Youtube-kanal som behandlar personlighetsstörningar. Hon berättar att du ofta hittar narcissister i vissa yrken.

Vem kan ge diagnos, och hur?

En psykoanalytiker eller psykoterapeut kan ge diagnos. Man måst uppfylla fem av nio kriterier, säger Schulman. 

Vad är kriterierna? 

— Grandiös, fantasier om obegränsad framgång, vill vara bättre än alla andra, tror sig vara sällsynt, kräver att bli beundrad, missbrukar andra, bristande empati, avundas andra men tror andra avundas hen, arrogant, säger Schulman.

Ramanis uppfattning baseras på amerikanska undersökningar.

Gustav Schulman, psykoanalytiker.
– Man kan botas av narcissism men det kräver mycket tid, jobb och pengar. Jag hade en patient som var hos mig nio år och fyra gånger i veckan, säger Schulman. Bild: Gustav Schulman.

Till exempel en kirurg är under enorm press eftersom varje liten rörelse kan utgöra skillnaden mellan patients liv och död. I sådan situation är en narcissist väldigt kunnig, för narcissisten ser patienten som ett objekt och blir inte berörd av emotionella reaktioner som kan leda till misstag. 

För en neurotypisk person kan det egna samvetet påverkas starkt av ett beslut som grovt påverkar många andra människors liv. Det här problemet har inte narcissisten. 

Narcissisten är tvångsmässigt fokuserad på sin egen spegelbild och tiden vi lever i, där marknadsföringen av ditt eget privata liv är ett normalt sätt att leva.  

Det finns Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat och oändligt olika medieplattform var man kan marknadsföra sin livsstil eller åsikt. Kanske det därför talas oftare om narcissism än tidigare?  

Personligen tror jag att dessa plattformar också kan ge möjligheten för narcissister att lysa, eller att ett tvångsmässigt fokus på det egna jaget kan uppkomma också hos dem som inte är narcissister.

Man sitter ensam i ett rum.
– Mitt i allt har du ångest och du inte förstår vad är det som orsakar det, säger en narcissists offer. Bild: Dayan Rodio/Pexels.

När du träffar ett offer

Jag satt i Rosavillagatans pizzeria Linko med min käraste vän. Han berättade att han hade gjort slut med sin flickvän. Deras förhållande varade i över tre år. Jag visste de hade inte haft det bra på en tid och att de grälat mycket. 

Efter att han hade gjort slut hade han en känsla av att han inte var tillräcklig som person. Han funderade över hur ett förhållande, där han gjort allt han kunnat, ett förhållande som känts som en dröm, förvandlats till en mardröm. 

Efter att han läst på om narcissister förstod han att alla tecken tydde på att sambon var en narcissist. Han berättade att han tidigare inte velat tala om det, för han skämdes över att han lät sambon behandla honom så dåligt.  

— Hur dåligt blev det? frågade jag. 

— Vill du veta hur långt psykisk misshandling kan gå, Basha? 

— Berätta. 

— Toaletten i vår lilla etta var det enda stället dit jag kunde rymma. Jag kunde inte förstå varför jag satt där eller varför hade jag ångest när jag kom hem. 

Vad ska du då göra om du stöter på en narcissist? Du kommer 100 procent stöta på en. För att svara tänker jag citera min käre vän:

Artikeln uppdaterad 23.5.2022 kl. 10.04. Youtube-länken tillagd.

Vad tycker du?