Hoppa till innehåll

Så här ordnar du en lyckad vinprovning

1. Smaka på vinen i rätt ordning. Om man både smakar på rödvin och vitt vin ska man börja med vitt vin, och sedan gå över till rött. Om man håller sig till en färgs vin under samma kväll ska man röra sig från lätta viner till fylliga viner och från torra viner till söta viner. Det här gör man för att inte överväldiga smaklökarna direkt och inte lika tydligt känna smaken av de andra vinen.

2. Ta en ordentlig mängd vin i munnen. Här ska man inte snåla. Ta också lite luft i munnen, och skölj sedan vinet runt i munnen som om det vore munskölj. Det kanske inte låter så bra eller ser så snyggt ut, men det är en uppoffring man är tvungen att göra för en fin bouquet.

3. Det är faktiskt helt okej att svälja vinet när man har smakat på det. Trots att man kanske har uppfattningen av att alla vinprovare spottar ut vinet efter att man smakat på det, så är det inget krav. I sociala sammanhang är det kanske inte så kul att behöva fixa spottkoppar åt ens vänner.

4. En vinprovning behöver inte bestå av alla vin som finns i Alkos hylla. Det lönar sig att hålla sig till fyra eller fem stycken, som man kan smaka på i flera omgångar under kvällens gång.

5. Kom ihåg att alltid i slutändan lita på din egen smak. Man kan analysera sönder vilket vin som helst, men i slutändan är det mest väsentliga ifall man själv tycker om det. Det är bara ni själva som kan säga vad ni tycker om.

6. Köp inte Don Opas.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Vad tycker du?