Upprinnelsen till den här undersökningen började egentligen med att handtvålen var slut i ett finskt lärarrum, vilket det givetvis gnatades om på diverse raster. Vem skulle ta på sig att köpa en ny och vilken sort skulle det bli? 

Tiden gick och lärarna fick tvätta händerna utan tvål. Men så en dag, låg det en tvål på handfatet, alla odds till trots. Men det var inte vilken tvål som helst. Det var nämligen en gigantisk grön snopptvål, placerad med en post-it lapp ovanpå där det stod: “Jag hoppas att den här tvålen ska räcka”. 

Den här anekdoten har klibbat sig fast i mitt minne. Vad betyder penissymbolen i vårt samhälle egentligen? Vilka känslor väcker den? Och hur många könsorgan kan man hitta i olika butiker? Finns det några skillnader i hur många snopp- och vulvaprodukter som säljs här i Finland?

Hur många könsorgan finns?

Undersökningen tar sin början på Puunamio på Kalevagatan, som är en klassiker när det kommer till maskeradkläder och skämtartiklar. Det första vi möts av när vi stiger in i butiken på fredagsförmiddagen är en hel vägg med snoppar i olika former och färger. De få produkter som är relaterade till kvinnokroppen är bröstformade, som kaffekoppar och stressbollar. Inga vulvor. 

Enligt personalen köper de flesta produkterna i anslutning till en möhippa eller enskilda män som köper produkterna som ett skämt till sina manliga kompisar. Bild: Ida Rislakki

På nätbutikerna Partyking och Hauskakauppa ser trenden liknande ut. Jag hittar snoppkopp, testikelnyckelring, snopptallrikar, snoppdiadem, snoppvärmare, snoppformade vattenpistoler, snoppbestick, snoppsvamp, snopptvål med sperma osv. I vaginaväg finns det maskeraddräkt, vaginaklubbor och en “klona din vagina”. 

Faktum är att det är fullt möjligt att livnära sig på och klä sig helt i snoppanda. Det finns nämligen snopppasta, snoppförkläde, snoppgodis, snoppdräkt och stekpanna för att laga snoppformade pannkakor eller ägg. 

Snopp, snopp och snopp

Listan på snoppprodukter kan göras lång men kontentan är kort: det finns avsevärt fler snopprodukter än vaginaprodukter. Vad är andemeningen bakom det här? Jo, att alla borde älska kukar i tid och otid. 

Framför allt marknadsförs produkterna på olika sätt. Maskeradmasken som ser ut som en vulva ironiseras med beskrivningen: “äckligt, läskigt eller roligt? Oavsett kommer den här masken passa festen väldigt bra”. 

Maskeradmasken i form av en snopp beskrivs å andra sidan som den mer mänskliga: Är det här en snopp? Det är just de här filosofiska frågorna som kanske aldrig får svar och det är en del av att vara människa. Eller så är det bara trevligt att ha en snopp på huvudet”.

Snoppgubbar är vi allihopa och snippklubbor har vi allihopa. Eller? Det manliga könsorganet finns i många olika färger och former och det kvinnliga i ett fåtal. Bild: Skärmdumpar från Partyking.fi och Hauskakauppa.fi

Tillbaka till upptäcksfärden i Helsingfors. På Keltainen Ruusu, som är en av Helsingfors populäraste sexshoppar, ser utbudet lite annorlunda ut. Härinne finns allt från gummiformade ägg som kan användas i runksyfte och strap-ons i form av vaginor för att leka med könsroller. Utrymmet är stort och sorterat utifrån kategorier. Fetischprodukter är till exempel placerat längst in i affären. 

Inte helt otippat möts vi av en uppsjö av bärbara vulvor, vilka är designade för att främst tillfredsställa penisbärare. 

Vulvorna finns i olika former och på olika asiatiska språk och är ämnade för penisbärare. Ord som 100 procent slampa står på flera av förpackningarna. Bild: Ida Rislakki

Även här finns det snoppgodis och faktiskt bröstgodis. Men inget vulvagodis. 

Personalen, som är mycket kunnig, vill vara anonyma för att skydda sin integritet. Vi fastnar framför en gigantisk svart dildo. Enligt personalen köps de gigantiska dildosarna oftast av män. 

Satisfyers

Det finns en hel uppsjö av vad som kallas för “satisfyers”, alltså, tillfredsställande vibratorer för vulvor. De flesta är neutrala till sin form och har inte som den klassiska dildon formen av en penis. 

Satisfyern finns i många former och är främst till för att stimulera klitoris. Och hör och häpna, så ska de hålla i 15 år. Bild: Ida Rislakki

Av alla 20-tals satisfyers är det endast en design som försöker gulla till det med en glassform, som kallas för “sweet treat”, vilket traditionellt återkopplar till den kvinnliga sexualiteten som något oskyldigt. Det finns dock inga glassformade dildos på Keltainen Ruusu. 

Motsvarigheten till satisfyern är gummiäggen, som är till för att trä på penisen i runksyfte. Bild: Ida Rislakki

Det finns också massagepistoler. Enligt personalen kan även de äggformade överdragen användas på en sådan, för att få en annan yta mot huden. Och kan med fördel användas antingen själv eller med en partner. 

Vi besöker också maskeradaffären Pilailu Puoti, som funnits i Kronohagen i många år. Till vår förtjusning finns det inte ett enda könsorgan inne i den affären. Det är tacksamt eftersom den är välbesökt av barn och barnfamiljer. Det blev således ett kort besök där.

Vuxnas leksaksbutik

Slutligen hamnar vi på en av Helsingfors äldsta sexshoppar: Aikuisten lelukauppa. Härinne går det inte att gömma sig. Utrymmet är nämligen bara ett par kvadratmeter stort och alla sexleksaker hänger på väggarna. Det finns även porrtidningar att köpa. 

I den här butiken är utbudet något snävare: det finns till exempel inga vaginaformade strap-ons utan det är å det snaraste vad man skulle kunna tänka sig: en traditionell sexbutik med dildos och glidmedel. 

Ägaren berättar att han arbetat här sedan mitten av 90-talet och butiken har legat i Berghäll sedan 1977.

Det syns att butiken är välbesökt. På väggen sitter det nämligen små lappar på olika språk. Allt från farsi till isländska. Bild: Ida Rislakki

Det visar sig att det är översättningar av Aikuisten lelukauppa på olika språk. Men ingen översättning på svenska. Ägaren börjar skämmas när jag påpekar det och åtgärdar genast saken. 

Jag får skriva “vuxnas leksaksbutik” och plötsligt har också jag satt prägel på den här butiken. 

Att tappa snoppen och hitta fittan

Enligt journalisten Caroline Hainer som har skrivit Män visar kuken för mig (Mondial, 2018) finns det i många kulturer en utbredd rädsla för att tappa kuken, både bildligt och bokstavligt. 

“Killar styrs inte av kuken i bemärkelsen att de går runt och är kåta hela tiden som det populära stereotypskämtet går ut på, utan det är kuken som symbol och som ett koncentrat av manligheten som hänger över dem”. 

Rädslan för att bli av med kuken kallas för “koro”. Den rikssvenska föreningen Vetenskap och folkbildning, med säte i Stockholm, definierar koro som oron för att penisen av olika anledningar ska krympa.

Det finns olika kulturella sätt att behandla den här oron. Psykoterapi är ett. I Kina är det till exempel vanligt att äta andra djurs penisar för att förebygga att den egna ska förtvina. 

Koron skulle förklara varför män i tid och otid gräver i brallan och rättar till paketet och att det finns så många penisar på marknaden – för att bekräfta att penisen i alla högsta grad finns. 

Det som däremot fascinerar mig är att penisen rent biologiskt hänger utanför den manliga kroppen. Man ser med största sannolikhet sin egna penis enbart genom att titta nedåt. För oss i den kvinnliga kroppen är det omöjligt. 

Om jag ska kunna se min vulva behöver jag gå och hämta badrumsspegeln. Jag kan med andra ord inte se mitt egna könsorgan utan en spegel.

Är det några som behöver se andra vulvor därute så är det väl vi i kvinnokroppar? Eller?

 

Vad tycker du?