Hoppa till innehåll

Den stora gulisguiden

Att vara aktiv i studentlivet kan man vara på lika många sätt som det finns utbildningar. Vanligt är att man engagerar sig via sin egen ämnesförening kopplat till det man studerar, någon av studentkårerna eller i någon av nationerna. (Man kan också frilansa för Studentbladet, *hint*)

I Helsingfors finns det fem svenskspråkiga nationer: Vasa nation, Åbo nation, Nylands nation, Östra Finlands nation och Teknologföreningen. Man behöver inte ha ett specifikt geografiskt ursprung för att gå med i de olika nationerna, även om det är vanligt att känna samhörighet med sin egna geografiska hembygd. 

Vad händer i de olika nationerna? 

Nylands nation

September

25 Kräftskiva

Oktober

16 Gäddfest (frack/långlänning)

November

5 (preliminärt) Dammiddag

19 (preliminärt) Herrmiddag

Enligt Iris Wrede, kurator på Nylands nation, är den generella klädkoden för sitsar på Nylands nation “snäppet snyggare”. Vilket krasst innebär inga jeans och lite snyggare än vad man normalt klär sig till vardags. Man kan klä sig i klänning eller snygga byxor/kjol och en ledig kavaj, med snygg skjorta och slips eller fluga. Information om klädkoden för evenemangen finns alltid i samband med anmälan. 

What about halare?

Halarna hänger starkare ihop med ämnesföreningarna. De brukar man ha på sig på vid ledigare tillställningar vid nationen: som på gäddfestens och årsfestens sillis. Och fastlagstisdagen och valborg, naturligtvis. Annars lite mer sällan, säger Wrede. 

Sådana som har tagit examen som inte använder sin halare kan ha en lustig hatt istället, säger Wrede. 

Wrede som redan är utexaminerad, brukar komma till sillfrukosten i lustig hatt istället för halare. Bild: Skärmdump från Nyland nations Instagram.

Jag har brukat köra med temat lustig hatt och solglasögon. Jag har flera: en åsnemössa från barnavdelningen och en från Universal studios. Sådana som har tagit examen som inte använder sin halare kan ha en lustig hatt istället. 

Vad hade du önskat att du visste när du började som gulis? 

Jag var själv intresserad av föreningslivet, så jag kom med i nationen och ämnesföreningen under min gulishöst. Det är något jag rekommenderar, att man lär känna människor som studerar andr saker än man själv. Om man inte är säker på vad man vill studera kan det också vara nyttigt att lära känna människor via nationen, säger Wrede. 

En annan viktig aspekt är att vara medveten om är övergången från gymnasiet till universitetsstudier. 

Om man kommer från gymnasiet kanske man är van vid att man får information. På universitetet måste man själv ta reda på saker och vara aktiv, säger Wrede. 

Vasa nation

September

Kräftskiva

25 Gulisintagning med efterföljande gulissits (klädtema OS)

Oktober/november

Halloweensitz (klädtema halloween)

November

Porthanfest (klädkod långklänning/frack

Finlands äldsta akademiska fest. En samösterbottnisk årsfest som firas tillsammans med Vasas systernationer EPO och PPO. Festen firas till minnet av den odelade Österbottniska nationen och Henrik Gabriel Porthan.

December

Julfest

Julmat i bufféform, besök av lucia, jultomten och styrelsens spex är stående inslag i den här populära sitzen vars platser ofta tar slut på bara ett par dagar. 

Februari

26 Årsfest (långlänning/byxdress/frack)

Till minne av Anders Chydenius födelsedag firas nationen årsfest.

Avslutas med sillfrukost dagen efter. 

Mars/april

29 Vappsitz

Ordnas tillsammans med vännationerna EPO och PPO. 

Håll i sopsäcken

På Vasa nation är det snart dags för gulisintagning och sitz på samma dag. Temat för kvällen är OS. Gulisarna uppmanas att inspireras av OS i sin utklädnad och icke-gulisar (gamyler) bär halare. Innan dess får de nya gulisarna lösa uppgifter i lag på stan. I arrangemanget ingår också traditionellt att klä på sig sopsäckar.

Enligt Julia Wik, styrelseordförande på Vasa nation, är de flesta medlemmarna från Österbotten. 

Nog är 99 procent av våra medlemmar från Österbotten eller har en koppling till Österbotten. Men det finns också de som gått med för att någon kompis dragit dit dem. Man känner en gemenskap i det att man kommer från Österbotten, säger Wik. 

Årsfesten tillhör en av Vasa nations äldsta traditioner. Bild: Skärmdump från Vasa nations Instagram.

Torsdagkvällarna på nationen är traditionellt vigda åt någon form av aktivitet, som inte nödvändigtvis är åt alkoholkonsumtion. Några exempel är Pidroturneringen och Kaktusfrågan.

Vi försöker anordna saker som inte bara rör alkohol. Vi har till exempel funderat på att ha en kväll om budgetering/investeringstips.

När kan man använda sin halare?

Överlag används halaren väldigt lite. I Åbo och Vasa använder de nog halare mera.

Här används den på Fastlagstisdagen och på större studieevenemang i andra städer, som Pampas nationaldag och glöggrundan. Någon halarsits brukar nationen ordna varje år, den samösterbottniska vappsitsen, till exempel, säger Wik. 

Om du tänker tillbaka på tiden när du var gulis, är det något du då önskade att du hade vetat? 

Det är inte så farligt att bli aktiv inom studentlivet. Först trodde jag trodde att det skulle ta en massa tid, säger Wik. 

Wik blev först aktiv två år in i studierna. Hon berättar att hon gärna skulle ha gått med i studentlivet tidigare, om hon hade vetat vad åtagandet inneburit. 

Åbo nation

Oktober

30 Halloweensits med Östra Finlands nation och Åländska studentföreningen 

December

6 Självständighetsdagen 

Julfest med Östa Finlands nation och Åländska studentföreningen

Februari

Fastlagstisdagen

Mars

Årsfest

April/maj

30 Vappen 

Resa till Uppsala för att delta i vännationen Smålands nations vårblot

Enligt Kalle Grönroos, ordförande på Åbo nation, har nationen inga särskilda klädkoder eller etikettregler på nationen. 

— Det räcker att komma som sig själv med gott humör. Nationens samkvämsstadgar från 1906 uttrycker det bäst:

”Samkvämen aro inga begrafningstillställningar utan glada sitsar till inbördes förnöjelse och en värdig invigning af veckans arbete”

Förutom de årliga evenemangen ordnar nationen aktiviteter varje onsdag. Bild: Skärmdump från Åbos nations Instagram.

Har du några life hacks att skicka med till de nya gulisarna?

  1. Ladda ner appen ResQ och köp frysbar mat för hela slanten. ResQ är en app som låter restauranger sälja matportioner som inte har gått åt för ett lägre pris, och även matbutiker har hakat på. Det är i hundralappar som man kan räkna pengarna som jag har sparat genom att via ResQ köpa en hel kasse full av bröd som håller på att bli gammalt, för att sedan frysa ner allt och tina upp när det behövs.
  2. Undvik klubbar. Som studerande har man via olika lönnkrogar tillgång till så gott som alla studiestäders bästa nattliv. Visst kan man betala 15 euro inträde till en trång och klibbig nattklubb för att sedan dessutom betala 10 euro per drink, men det överlägset smartare valet är att festa med din ämnesförening eller nation för bråkdelen av priset. Din plånbok tackar, och sällskapet är garanterat bättre. 

Östra Finlands nation

September

Spåraäventyret (traditionell pubrunda med spårvagnen som färdmedel)

Oktober

30 Halloweensits med Åbo nation och Åländska studentföreningen 

Enligt Mathilda Lindblom, styrelseordförande för Östra Finlands nation, är spåraäventyret ett gulisvänligt evenemang på hösten, eftersom man förutom att lära känna andra wiburgenser får lära känna Helsingfors via sightseeing. 

Vad har ni för klädkoder på nationen?

Vår klädkod varierar mycket beroende på sits. Det kan vara allt från halare till frack, klä dig som en bonde eller kom så som du ser ut på jobbet. En tradition som dock sker på nästan varje sits är att Sibbo hamnar på bordet.

Har du några tips till de nya gulisarna?

Det finns många saker man ”borde” göra som gulis. Som att studera flitigt, delta i evenemang, veta vad man vill göra om 10 år, bekanta sig med nya människor, och bli aktiv i olika föreningar. Listan tar aldrig slut. 

Man borde själv fundera på vilka av dessa “borden” som man är intresserad av och fokusera på dem, säger Lindblom. Bild: Skärmdump från gulisintagningen, från Östra Finlands Instagram.

Teknologföreningen 

Oktober

Fest 1 (temasitz/kostym/cocktail)

December

Julphest (klädkod tema)

Februari

Valentinsitzen (klädtema, öppen för alla studeranden i huvudstadsregionen)

— Vi ordnar många evenemang under ett år för att ge våra phuxar det bästa möjliga phuxåret, säger phuxmästare Malena Österman på Teknologföreningen.

Österman har just påbörjat sitt fjärde år på utbildningen Maskin- och byggnadsteknik och har händerna fulla när Studentbladet får henne på tråden.

Vad man däremot behöver veta är att man inte på något villkor får tvätta sin studenthalare. 

Ska man göra det får man ha den på sig under tvätt-tillfället, berättar Österman. 

—  Vi ordnar många evenemang för våra phuxar och även med andra studentföreningar! Ett exempel på ett evenemang som vi brukar delta i tillsammans med andra studentföreningar är Laskiasrieha (då man far och åker pulka i Brunnsparken). Det är ett jättekiva evenemang som ger en känsla av gemenskap, säger Österman. 

Sista söndagen i februari firas fastlagstisdagen genom att tillsammans med andra studenter åka pulka i Brunnsparken. 

Teknologerna är kända för vad som kallas för Jäynä på finska (ett praktiskt skämt vars syfte är att sprida glädje utan att göra illa). Ett exempel på en jäynä är att t.ex. klä ut en plåtpolis i kostym. Kameran fungerar som den ska men sprider glädje! Bild: Skämdump från Nylands nations Instagram.

Österman berättar att det under coronatiden märktes att hon har varit aktiv inom TF som student. Hon har ett brett nätverk av vänner. 

Kurator Christian Elg på Teknologföreningen ser tillbaka på sin studietid för 20 år sedan och konstaterar att det han hade velat veta som gulis är att man inte ska oroa sig i onödan för vett och etikett på sitsar. 

 Man lär sig på plats. Det viktigaste är att vara med och gå all in.

Ett annat tips han skickar med är att det rekommenderas att ha en flasköppnare på studenthalaren, som man kan fästa i en traditionell liftkortsjojo. 

Elg berättar att klädkoden på evenemangen ser olika ut.

Vi hade nu i helgen något som vi kallar för inledande sits och då körde vi med klädkod halare. Vappensitsen kring första maj brukar traditionellt vara en halarsits eftersom man är ute på stan, säger Elg.

Halaren föddes i Stockholm

Studenthalaren kommer ursprungligen från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Där användes de i slutet av 60-talet som skyddsklädsel vid studiebesök av fabriker och företag. Det sägs att studenthalaren kom till Finland för första gången via svenska utbytesstudenter någon gång i slutet av 70-talet. Overallen blev snabbt populär bland ingenjörsstudenter och teknologer och spreds småningom också till andra fakulteter. I dag används inte bara på universiteten utan också på yrkesskolor. Förutom i Sverige och Finland används halaren också bland kanadensiska ingenjörsstuderanden. 

Vad betyder studenthalarens färger?

Artikeln uppdaterad 20.9.2021 kl. 22.44. Information om glöggrundan korrigerad och halarvideon uppdaterad till en version med rätta halarfärger för utbildningarna på Aalto.

Artikeln uppdaterad 21.10.2021 kl. 19.27. Kalle Grönroos efternamn har korrigerats från Grönqvist till Grönroos.

Sandra Broborn är Studentbladets redaktör hösten 2021-våren 2022. Hon är journalist och innehållsproducent med en bakgrund inom kulturantropologi. Hon har en fäbless för att låta undangömda fenomen lysa i nytt ljus.

Vad tycker du?