Hoppa till innehåll

Gulisintagningen blir av, hurra – “Inga gulisar ska behöva sitta ensamma hemma i år”

På Helsingfors universitet börjar gulisintagningen måndagen den 30 augusti och håller på en vecka framåt  – därefter börjar föreläsningarna. 

HUS fick ställa in storsitsen som arrangeras var tredje år eftersom det skulle ha varit 2 000 sitsare, vilket strider mot rådande restriktioner om att vara högst 50 personer. Likaså öppningskarnevalen där föreningar kan sälja halarmärket som skulle ha varit i september.

Inga ensamma gulisar i år

— Det ser ut som att många av universitetets informationsevenemang sker på distans. Men i motsats till förra året finns en önskan om att tutorgrupperna ska träffas på plats eftersom det är väldigt viktigt att gulisarna får träffa varandra face-to-face, säger Aleksi Tujunen, styrelsemedlem i HUS. 

Det kommer inte bli så att gulisarna måste sitta ensamma hemma och studera på distans som det var hela förra läsåret. Sakta kommer vi att gå tillbaka till det normala men det tar tid, säger Tujunen. Bild: Janne Kajander

Det årliga gulisäventyret kommer att äga rum utomhus runtom i Helsingfors centrum i början av oktober. 

 Gulisäventyret är ett evenemang där alla ämnesföreningar, nationer, sportgrupper och hobby-klubbar kan arrangera en liten checkpoint. 

Man kan också vinna pris för bästa halarklädsel. Det som blir annorlunda i år är att efterfesten på nattklubb sannolik inte blir av. 

— Jag skulle säga att det lönar sig att man förbereder sig på att planer lätt kan förändras på grund av corona, säger Tujunen. 

Tujunen berättar att de inte gärna planerar in stora evenemang med risk för att behöva ställa in men små evenemang kommer att äga rum utomhus under hösten. 

Blir det någon gulissits?

— Med tanke på förra hösten kan jag förutspå att det förmodligen blir några sitsar ute. Det var någonting som några av organisationerna arrangerade förra hösten när HUS utrymme inte kunde användas. 

Tujunen berättar att det beror på varje ämnesförening hur man väljer att organiserar sig. 

— Jag har hört några berättelser om de där sitsarna. Det var en upplevelse för arrangerare. De satt antingen till bords eller satt i en park.

Arcadas introduktionsvecka för nya studenter började på måndagen och gick på distans. Många av Arcadas gulisar kommer direkt från yrkeshögskolan eller gymnasiet vilket innebär att fokus under introduktionsveckan ligger på att bekanta sig med Arcadas utrymmen, som biblioteket och studentrestaurangen. 

Så länge vi får ordna vår gulisintagning är vi nöjda. Det viktigaste är att de nya studerandena ska få lära känna varandra och ha lite roligt innan studierna börjar på riktigt.
Ida Flemmich, styrelseordförande i Arcadas studentkår (ASK). 

Precis som de senaste 15 åren, bortsett från förra året, kommer gulisintagningen ta form som ett slags amazing race utomhus. I år går tävlingen av stapeln vid Majstranden i Helsingfors, nära Arcadas lokaler. 

Lagen är blandade med gulisar från Arcadas alla utbildningar för att skapa gemenskap mellan utbildningarna. 

Flemmich berättar att den sedvanliga efterfesten på nattklubb förmodligen inte blir av på grund av rådande coronarestriktioner. Omkring 300 studenter väntas närvara på gulisintagningen, precis som förra året. 

För att säkerställa att säkerhetsavstånden hålls kommer man att ha femton minuter mellan de olika lagens starttider och inte vara fler än 50 gulisar samtidigt. 

Tutorer står för sammanhållningen

På Arcada finns det i år cirka 60 tutorer som ska vara som gulisarnas första vän på Arcada. 

— De har varit med på Zoom i dag och hängt och på det sättet hoppas vi att man kan knyta kontakt, säger Flemmich.

Det är lätt att känna igen tutorerna eftersom de har blåa tutorskjortor som går i Superman-anda men med ett T istället för ett S. 

Flemmich säger att ambitionen är att anordna gulissitsar om restriktionerna tillåter men att de följer med i restriktionerna. 

— Vi hoppas förstås att vi senare i september ska kunna ordna lite mer evenemang. Men allt beror på hur smittspridningen kommer att gå, säger Flemmich. 

I Otnäs på Aalto-universitetet har studentkåren AUS många ämnesföreningar och över tusen tutorer på plats för att vägleda och hjälpa de nya gulisarna. Orienteringsveckan hålls mellan 6-10 september undervisningen börjar veckan därpå, den 13 september. 

— Lyckligtvis anordnas också evenemang och kulturell utbildning för nya studenter under hela året, säger Matias Saikku, styrelsemedlem i Aalto universitetets studentkår (AUS). Bild: Privat.

AUS arrangerar mindre evenemang under orienteringsveckan.

— Flera mindre evenemang och rundturer i små grupper är att vänta, där nya studenter kan träffa varandra på ett säkert sätt och lära känna vårt campus, säger Matias Saikku, styrelsemedlem i Aalto universitetets studentkår (AUS).  

Saikku berättar att det förmodligen finns möjlighet till större evenemang för studenterna i höst, om restriktionerna tillåter det. 

— Sitsar och andra större fester får vi vänta med till senare på hösten. Om vädret tillåter kan föreningar anordna utomhus där säkerhetsavstånd lättare kan respekteras, säger Saikku. 

Sandra Broborn är Studentbladets redaktör hösten 2021-våren 2022. Hon är journalist och innehållsproducent med en bakgrund inom kulturantropologi. Hon har en fäbless för att låta undangömda fenomen lysa i nytt ljus.

Vad tycker du?