Hoppa till innehåll

Era Nova gör drömmig R&B och vill spela live som Rammstein

– Jag började jobba med Colla Records redan mot slutet av 2019, då de via Instagram sökte efter artister för sitt skivbolag. Era Nova kom till liv under våren 2020, och första singeln Power Puff Girl spelades in under sommaren, berättar hon om hur hon började göra egen musik.

Era Nova har på ett eller annat sätt hållit på med musik i nästan hela sitt liv. Hennes mamma är musiklärare, och i och med det spelade hon motvilligt piano och gitarr i flera år och lärde sig musikteori. Främst ville hon ändå producera.

– Mamma hade en mikrofon och en bra dator men inget bra program, så jag använde typ Garageband och blev fittigt missnöjd alltid när det lät skit. Efter det började jag dansa för att få utlopp för min kreativitet på ett sätt som relaterar till musik, berättar hon.

”Musik som gör en ledsen och kåt”

Era Novas musik grundar sig klart i modern R&B, men hon tar inflytande från många genrer som t.ex. jazz, hiphop och drum and bass. På sin artistsida på Spotify har hon en spellista med musik som inspirerar henne.

– Emotional Oranges har en jättetrevlig R&B- och soulaktig stil, och Kaytranada är en fantastisk producent och DJ som har ett jättebra sätt att leka med rytmer. Jag har nu också insett att musikteori är ganska viktigt, och Ray Charles och John Coltrane har hjälpt mig förstå det. Joji sade en gång att han vill göra musik som gör en ledsen och kåt, och det vill jag också göra, säger hon. 

Era Nova inspireras främst av modern R&B.

Era Nova får i dagens läge regelbundet erbjudanden på Instagram av mer och mindre trovärdiga människor som vill göra musik med henne. Rent konkret har hon ändå varit i kontakt med några stycken.

– Jag har varit i kontakt med Rony Rex, och det finns en producent som heter Luke NULA som gör drömmig drum n´bass som jag har pratat lite med. Ju fler låtar jag har ute, desto bekvämare är jag att gå till ”riktiga” artister och kolla ifall de vore intresserade av att göra något, säger hon. 

Hon har ändå lätt att nämna vem hon allra helst skulle vilja jobba med.

– Mitt drömsamarbete skulle absolut vara med Kaytranada och Emotional Oranges, men om jag skulle göra något med Emotional Oranges skulle jag inte våga göra något eftersom de är så duktiga. Jag skulle typ bara sitta där och stirra på dem, säger hon.

Siktet på självständighet

Med tanke på pandemin har spelningar inte ännu varit relevanta, och Era Nova medger själv att hon har blivit väldigt bekväm med att sitta inne i en studio. När läget tillåter skulle hon ändå vilja spela inför publik.

– I och med min dansbakgrund så är jag jättetaggad på att uppträda live. Antagligen kommer Skärgårdsbaren i Åbo (där hon tidigare jobbat, reds. anm.) att vara det första ställe där jag spelar, säger hon och skrattar till. 

Även om hon ännu inte gjort en enda spelning, har hon nu redan en förebild när det gäller att uppträda live.

–  Det låter udda, men jag tittade på hela Rammsteins konsert som filmades i Berlin. Jag tänker ju inte ha en peniskanon som skjuter skum på folk, men deras användning av ljus, konfetti och pyroteknik får mig att vilja utveckla egna delar av ”showen” utöver spelandet och dansandet, säger hon. 

Era Nova är redo att börja uppträda live och det första siktet är på Skärgårdsbaren i Åbo.

När tredje låten Dirty Beats kommer ut i slutet av maj tar hennes kontrakt med Colla Records slut. Efter det har hon planer på att lära sig att producera musik, och målet är att senare kunna jobba både självständigt och med andra artister.

– Till en början tänker jag bara leka med olika koncept både inom musik och lyrik, men jag vill också göra ett enhetligt album sen när tiden är inne, berättar hon om sina framtidsplaner.

– Mitt mål är att hela tiden bli bättre och utvecklas. Jag var rädd för att komma igång i början, men jag insåg att ingen blir proffs direkt. 

Vad tycker du?