Hoppa till innehåll

Magikern Iivari Mikkonen skapar konst close-up

Vem är du? 

Jag är Iivari Mikkonen, för tillfället studerar jag media vid Laajasalon opisto, en folkhögskola i Helsingfors. Trots att magi inte är ett måste i den traditionella bemärkelsen, är det något jag inte kan avstå från. 

Hur blev du ursprungligen intresserad av magi? 

Det är nog en fråga jag inte direkt kan svara på. Jag började med trollkonst i 10-11 års åldern. Ibland tror jag att mitt uppmärksamhetsbehov som ett ensamt barn i själva verket ledde mig till intresset för magi. Många magiker skämtar faktiskt om att magi varit ett sätt för dem att få vänner.

Ett år senare hörde jag om evenemanget Taikapäivät och bestämde mig för att delta, det var en omvälvande upplevelse. Jag fick uppleva magi på ett sätt jag aldrig tidigare upplevt, före det hade magi-världen bara funnits på Youtube där jag försökte lära mig andras illusionsnummer utantill. Under evenemanget blev jag bekant med den Finländska Magikerföreningen och andra magiker som gjorde sina rutiner. (Rutiner består av presentation, effekt och metod, en magisk föreställning består alltså av en eller flera rutiner. Rutiner är vad som brukar kallas för trolleritrick.) Kort efter det blev jag novismedlem i föreningen efter ett provuppträdande. 

Som liten var Iivari ofta ensam och sökte uppmärksamhet via trollkonster.

En hurdan roll i ditt liv spelar magi i dag? Skulle du säga att det för dig är en hobby, ett jobb eller en livsstil? 

Absolut en livsstil. Jag ser mig själv som en amatörmagiker och kan med all lycka säga att magi inte är ett jobb, utan något jag har äran att göra. Eftersom jag inte har pressen att måsta göra magi fulltid har jag också större autonomi i de beslut som gäller min egna magi. Många magiker är tvungna att kompromissa och ändra sin magi för att göra det tillräckligt “intressant” för en större publik. I dag är magi väldigt närvarande i mitt liv. Då jag tog distans till magi, blev jag också en bättre magiker. 

Många yrken går att studera på en skola eller institution men magi är inte ett av dem. Hur går det i praktiken till ifall en vill göra karriär som magiker och hur stor roll spelar ålder och bakgrund? 

Det finns inte en tydlig väg in i magi-världen. Det går att utbilda sig via bland annat Borgbackens cirkusskola, men i praktiken är det väldigt få magiker som utbildar sig den vägen. Det är mer en fråga om att konstant vara aktiv och i kontakt med andra magiker och att lära sig av varandra, att hitta ett sammanhang eller en mentor.

Ett bra sätt att lära sig är att delta under magi-konferenser där många duktiga magiker föreläser. Magiker lär sig tekniker via videor och böcker, men för att lära sig magi måste en uppträda. Egentligen sker ju allt jobb före föreställningarna och ofta är kompensationen för föreställningen relativt liten då vi tar i beaktande mängden förberedelser och träning. Finländska Magikerföreningen ordnar ett evenemang som heter Sunnuntai Sessiot, det är ett sätt för många att träffa andra magiker och diskutera, lära sig och träna. 

Unga har ofta nya inblickar i magi, jag beundrar nuvarande unga magiker och blev också som mindre beundrad av de äldre. Det finns magiker i alla åldrar och en kan börja när som helst. Många magiker har börjat först som äldre och jag anser att lite livserfarenhet endast är en bra sak, vilket kan sägas om alla former av konst. Magi kan absolut bli ett yrke för många, själv tror jag att magi som yrke skulle vara begränsande för mig. 

Magi kan ses som en mindre “mainstream” konstform än t.ex. film och litteratur. Hur reagerar människor då du säger att du håller på med magi? 

I något skede då jag märkte hur stor del magin hade blivit i mitt liv ville jag delvis ta distans från hela den delen av min identitet. Tidigare var “magi” mitt enda svar på frågan “Vad gör du?”. Nuförtiden när jag blivit mer säker på mig själv känner jag att titeln magiker inte betyder att jag endast är det, utan också mycket mer. 

Iivari vill numera inte se sig som bara magiker, magi är bara en del av honom.

Vad tror du att människor har för tankar eller fördomar gällande magi? 

Jag tror att många tänker att magi handlar om en person som under en kort tid är underhållande, som berättar suspekta skämt med silkeslinor och kaniner i hattar. Jag ser det endast som positivt att det finns magi som klassas som underhållning, men den största fördomen jag vill bryta är att all magi inte endast är underhållning.

Jag rekommenderar att alla nån gång under sitt liv söker sig till ett magiuppträdande eller en föreställning. Var du än är, vad du än gör, se magi. Kanske du tycker att det du ser är skit, eller kanske du hittar en helt ny konstform du njuter av. Magi som scenkonst är inte menat för andra magiker, utan för vanliga människor. Det är till för er alla att njuta av. I själva verket är det mycket lättare att lura en magiker än en icke-magiker eftersom magiker ofta övertänker performanserna på ett annat sätt än en person som inte jobbar med magi. En vanlig människa ser i genomsnitt 1,5 magiföreställning under sitt hela liv, jag tycker vi kunde se mer.  

Du förklarade att magi kan ses som både konst och underhållning, som båda eller ingendera. Det finns olika former av magimentalism, close-up magi, parlour och scenmagi. Hur definierar du själv magi och ditt egna arbete? 

Som bäst är magi en enorm känsloupplevelse, känslan man får då man upplevt något otroligt. Oftast upplevs det här då en magiker gör ett trick som får tittaren att tänka: “hur är det där möjligt?”. Magi är en uppträdande konst som finns till exklusivt för tittaren. Det jag njuter av mest är definitivt att försöka skapa den här känsloupplevelsen och att skapa en illusion. Det bästa är då jag vet att jag gjort något jag älskar och ser hur det påverkar andra. Eftersom det viktigaste i magi är att skapa känslor, är close-up magi det sättet jag naturligast uppnår målet. Jag tror nog att jag alltid kommer att vara magiker, vare sig jag gör det som arbete eller ej. Det är en del av mig och det kommer det nog alltid att vara. 

Definitionen av magi kan säkert tolkas på olika sätt. Under de senaste åren har t.ex astrologi och tarot-kort blivit allt mer populära, är de magi? 

Jag förstår varför sådana här läror eller fenomen är så tilltalande och populära, även om astrologi som exempel, inte är sådan magi som jag utför. Magi, som sagt, upplevs ofta via en magiker, men det kan förekomma magiska upplevelser också i vanliga livet. Jag är överlycklig över att t.ex. astrologi blivit så populärt som det idag är, jag önskar att också den form av magi jag gör kunde bli lika populärt. Att nå ut till en publik är kanske det som är svårt, du kan göra en tarot-läsning hemma för dig själv, men att uppträda för dig själv fungerar inte lika bra, det känns nästan perverst. 

År 2019 fanns det en svävande betongkub i Amos Rex museiutrymmen. En kunde fråga sig till vilken typ av magi det här hör, för det är faktiskt också magi. Det är inte astrologi, tarot, eller performativ magi, men det är magi. Det är ett exempel på hur magi finns runtomkring oss, det händer och sker, utan någon viss person som uppträder eller presenterar. 

Enligt Iivari är magi mycket mer än bara traditionella trollkonster.

Som en nästintill professionell magiker har du sett och lärt dig mycket bra. Vad lider magi-branschen av för problem? 

I Finland har magi faktiskt exceptionellt bra status. Det jag själv önskar är att magi skulle få mera plats i Finland, att vi magiker kunde få mera ställen att uppträda på och att vi skulle se mera magi överlag, så att vi verkligen kunde få en större publik. Branschen i sig är tyvärr väldigt mansdominerad, uppskattningsvis är hela 90% män. Juliana Chen, Malin Nilsson, Caroline Ravn är bara några exempel på fantastiska kvinnliga magiker. 

Har du några idoler eller personer du ser upp till? Någon som haft en stor inverkan på din väg in i magiker-världen? 

För många. Den första jag upptäckte var nog amerikanske David Blaine. I Finland är kretsarna små och jag har lärt känna många på en mera personlig nivå. De är nuförtiden vänner och bekanta men samtidigt personer jag ser upp till, Markus Tervo och Sakari Wilenius, för att nämna några. Genom Finländska Magikerföreningen lärde jag känna Miika Pelkonen som efter långa övertyganden blev min mentor. Min absoluta favoritmagiker måste nog vara spanjoren Juan Tamariz. 

Iivari har många magiker han ser upp till, och många som numera är hans kollegor.

Vad är dina egna ambitioner inom magi? 

Jag har haft många ambitioner, en av dem var att jag skulle vinna FISM (Magifederationens världsmästerkap i magi). Nuförtiden undviker jag långt tävlande magi eftersom jag ser att det strider mot de grundprinciper magin står för. Min enda konkreta ambition är nog att få uppträda mera med magi. Jag vill möjliggöra att människor får se sådan magi jag gillar. Att göra bättre magi är en aktiv ambition och att kunna utveckla och förbättra sina egna rutiner. 

Just nu drabbas magiker av coronapandemin lika mycket som andra uppträdande konstnärer. Tips för andra magi-intresserade vid vanliga tider? 

Magiker älskar personer som är intresserade av magi. Vid vanliga tider: leta upp vad som helst för magirelaterat evenemang som ligger nära dig, en föreläsning, ett uppträdande, en kurs, vad som helst. Gå och tala med dem, de är magiker och de vill garanterat ha dig med. 

Vad tycker du?