I år firades Pro Studentbladets studentledarseminarium inte på Hanaholmen som tidigare, i stället blev det distansfirande hemma i soffan för alla deltagare. Pandemin till trots, hade Pro Studentbladet möjlighet att fira det lite mer småskaligt på nyrenoverade Nylands nation. Vi hade glädjen att ha med den prisbelönta journalisten Antti Kuronen, ordförande för kultur-och forskningscentret Villa Karo i Benin, Maria Björnberg och slutligen, Stefan Lindström, Finlands generalkonsul i Los Angeles. Alla tre gäster tangerade på olika sätt internationellt arbete, nätverkande och att våga i arbetslivet. Kvällen avslutades med en livlig paneldiskussion och prisutdelning.

Antti Kuronen berättade, i sitt föredrag, om hur han tagit sig ur bekvämlighetszonen och hur han stötte på en pangnyhet, om krig och om finska kvinnor och barn i Al-Hol lägret. Om att ta risker men också att våga göra olika saker under sin karriär.

Maria Björnberg talade om hur man på ett bekvämt sätt kommer ut i världen, och syftade i synnerhet på Benin i Afrika. Björnberg tipsade om möjligheten att göra sin praktik på kultur- och forskningscentret Villa Karo och menade att det är oerhört viktigt att göra sin praktik utomlands, på okänd mark – då inser man också att man inte kan allting, ibland är man sämst och det kan också vara bra ibland.  Under föredraget betonade Björnberg också det fina i att utvidga sin bekvämlighetszon ute i världen.

I sitt tal berättade Stefan Lindström om vikten av integritet, passion, nätverkande och känslan av betydelsefullhet för att lyckas i arbetslivet. Han menade att det är otroligt viktigt att vi lär oss att be om hjälp, det är ett bevis på ödmjukhet. Lindström betonade betydelsen av att åka ut i världen, skaffa oss erfarenheter, hitta nya sätt att arbeta och omskapa både arbetslivet och resten av samhället.

 

Om skribenten
Publicerad
februari 19, 2021

Lämna ett svar