Hoppa till innehåll

Ny redaktör på Tredje Linjen

De orden beskriver mig väl, men också många andra studerande och unga arbetstagare. Varför inte äldre arbetstagare också. Som både studerande och arbetstagare har jag inte alltid varit säker på vart jag är på väg, men det har visat sig att det egentligen är ganska kul att inte veta. Kanske det är nyfikenheten som talar.

Under en resa till Danmark när jag var tre år frågade jag mamma varför danskarna inte kunde skriva ”ut” rätt (de skrev ”ud”, av någon underlig orsak). Det där med språk och kulturskillnader är väldigt intressant, tyckte Ida med hemklippt pottfrisyr. Jag agerade redan då gräsrotsjournalist. 25 år senare fortsätter jag, vilket är spännande för det känns så bekant, men ändå så nytt och fräscht.

För mig symboliserar Studentbladet personifieringen av sofistikerad, slagfärdig och ungdomlig intellektualism med glimten i ögat. Som alla de coola kidsen är, helt enkelt. Det känns lite overkligt att inte bara se vem de coola kidsen är, utan också få leka med dem och se vad de gör.

Men oj, kära lusläsare, tjuvlyssnare och internetstalkare, vad mycket vi ska göra under det inkommande året. Vi ska göra det som vi unga gör allra bäst: bevisa att vi kan, bara för att vi kan. Tillsammans. Känna igen skillnader och likheter varandra emellan.

Det är inte varje dag man (eller annat genus) erbjuds möjligheten att bidra till en historisk kultjätte till tidskrift. Jag är samtidigt högtidligt ärad och barnsligt taggad och har ännu hemklippt pottfrisyr. Tack och förlåt för förtroendet.

Jag ser fram emot ett utmanande och huvudlöst roligt år. Puss och kram och nys inte på varandra så blir allt nog bra.

Ida Rislakki är Studentbladets chefredaktör hösten 2021-våren 2022, journalist, illustratör, innehållsproducent och grovt koffeinberoende retroentusiast.

Vad tycker du?