Hoppa till innehåll

Jästinfektion vill sprida sig i Svenskfinland

Bandet som började som ett black metal-skämt släppte nyligen album nummer två. Kalle Grönroos träffade Henkka Miettinen och Freddan Sammalisto från det finlandssvenska punkbandet. 

”If you play pånk, it’s even better if you can play.” Dessa visdomsord yttrade Peik Stenberg från Sås och Kopp som respons till Jästinfektions första spelning under Mattlidens gymnasiums talangtävling 2018. 

– Freddan är gitarrist, och han spelar trummor. Ode har inte fått en enda sekund gitarrundervisning, och jag är den minst musikaliska människan som de kände. Vi alla hängde bara i Unkkan i Sökö, och det hela började egentligen som en shitpost, berättar solisten Henkka Miettinen.

Bandet grundades redan 2017, men låg på is ett tag då de inte visste ifall de ville spela punk, black metal eller ifall de bara ett skämt som hade gått för långt. Men efter spelningen i Mattlidens gymnastiksal började bandet på allvar göra sig färdiga för sitt debutalbum. Skivan bandades in på ungefär 10 olika ställen, och basen för nästan hela albumet bandades in på en kväll av Freddan. Efteråt rekryterade bandet basisten Panne Suominen, som hann medverka på en låt på debutskivan.

– Vi hade sett Panne spela i Tölö, och Freddan och jag funderade ifall vi skulle fråga ifall han vill vara med. Jag vet inte om han svarade jo eller nej, men han blev nu bara med, säger Miettinen.

Henkka och Freddan. Foto: Kalle Grönroos.

Punk på Sommaröarna

Nya albumet I jäststugan bandades in i en liten stuga under två långa veckoslut på Henkkas föräldrars bakgård på Sommaröarna. Albumet består av sju låtar med en längd på sammanlagt 12 minuter. 

– Farsan hade svårt att hålla sig för skratt då jag tog samma tagning pånytt och pånytt och pånytt och pånytt. Jag kan inte sjunga, så jag måste bara mala på tills det fungerar. Jag tycker heller inte om att fiffla i efterhand för mycket. Hellre sjunger man lite falskt, för det gör man ändå på spelningar, förklarar Miettinen om inbandningsprocessen.

– Vi förfinar ingenting, tillägger Sammalisto. 

För att banda in albumet fick bandet hjälp av Marie Währn som vanligtvis studerar ljudteknik i Glasgow, men som var i Finland under sommaren. Efter att Freddan plockat fram de bästa tagningarna på skivan skickades de till Niku Jussila, som mixade albumet. Skivomslaget ritades av Rasmus Paul, och bandet hade två krav för omslaget.

– Det ska se ut som en gäststuga, och den ska vara lätt att tatuera. Ingen vill ha en tatuering av en kuk med en svamp på (omslaget till bandets debutalbum Jästinfektion, reds. anm.), utan vi måste ha något som gänget vill stämpla på sig själv, berättar Miettinen.

Från bastun till Lepakkomies

Hittills har Jästinfektion främst uppträtt på studiefester, och bandet har bl.a. fallit Teknologföreningens bastuförening Bastarderna i smaken. I våras spelade bandet två gånger för Bastarderna under samma kväll: Först en spelning under föreningens sitz, och efteråt ett naket akustiskt gig i bastun. Tidigare i höst fick bandet en chans till att spela i ett litet svettigt utrymme, då de fungerade som förband för Bob Malmström som firade sitt 10-årsjubileum i Lepakkomies. Den gången höll de dock kläderna på.

Just nu är läget med spelningar ändå lugnt. Både eftersom situationen är vad den är, men också för att Panne och Henkka är i militären ända till mars. Efter det är bandet villigt att ta emot ungefär allting som erbjuds.

Jästinfektion har bland annat spelat på en del studiefester. Foto: Joel Edström.

– När vi spelade på Lepakkomies var det ju sjukt bra stämning, men vi är ännu inte tillräckligt namnstarka för att spela på sådana ställen. Vi skulle gärna spela likadana ställen, men lika gärna spelar vi på något ungdomsevenemang i någon skejtpark. Ingen behöver ens lyssna på oss, det som räknas är att vi får spela, säger Miettinen.

”Planerna är ambitiösa, killarna är inte”

Hur ser då framtiden ut för Jästinfektion? 

Bandet har för stunden flera järn i elden, och håller sig upptagna även om de inte kan turnera för stunden. Förutom den nya skivan kommer bandet även att släppa en video från spelningen med Bob Malmström, en video från en tidigare spelning och en musikvideo. Dessutom har bandet videomaterial från en spelning som gjordes i en studio på Drumsö.

– När resten av pojkarna kommer ur militären börjar vi boka spelningar på allvar, berättar Sammalisto.

– Saker som ska komma ut har vi helt helvetes mycket av. Planerna är otroligt ambitiösa, och killarna är inte, säger Miettinen.

Dessutom utlovas merch och så många spelningar som bandet bara orkar göra då situationen tillåter. Efteråt finns det också planer på att skriva, banda och släppa mera musik.

– Idén är väl att göra spelningar och skivor och fortsätta med den cykeln tills någon dör, förklarar Miettinen.

– Tjugosju närmar sig, nämner Sammalisto med glimten i ögat.

 

I Jäststugan är tillgänglig på streamingtjänster nu.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Vad tycker du?