Hoppa till innehåll

Tre trevliga album för dagar du inte får något gjort

Oavsett om man kollar på memes eller annars bara stirrar i taket och funderar på hur man hamnade i denna situation behöver man ett soundtrack för lata dagar som dessa. Här är tre album som förgyller ens lata existens.

Beach House – Bloom

Kort och gott kan man säga att Bloom låter som att titta upp på en stjärnhimmel en melankolisk vinternatt. Skivan är dock mer än bara ett atmosfäriskt och fylligt sound, och låtar som Wild och Other People är helt enkelt fantastiska poplåtar. Albumet släpptes 2012, vilket i musikvärlden är en evighet sedan. För att ge lite kontext var We Are Young av Fun en av det årets största hits. Bloom låter dock fortfarande lika fräscht som då albumet släpptes. Ifall Bloom faller dig i smaken är även Depression Cherry och 7 två av bandets album som är värda att lyssna på.

Beach House. Skivomslag från albumet Bloom som kom ut 2012.

Bedouine – Bird Songs of a Killjoy

Man blir nästan sur på att flanellgäng i stil med Mumford & Sons och The Lumineers har gjort folkpop så otrendigt.  En massa riktigt bra band och artister har hamnat i skuggan efter boomen av folkmusik i början av 2010-talet. Den amerikansk-syriske Bedouine är en av dem.

Inget annat adjektiv beskriver Bird Songs of a Killjoy lika bra som mysig. Albumet är varmt och har en viss analog charm till sig som helt enkelt gör albumet trevligt att lyssna på. Bedouine är dessutom en mycket duktig sångerska, och hennes lugna och ljuva röst passar bra in i albumets allmänna estetik.

Bandet Bedouines senaste album Bird Songs of a Killjoy som kom ut 2019.

Strychnine – Past Bedtime

Den dragsfjärdsbördige Jakobstadsbon Strychnine släppte sin debut-EP i mitten av mars i år. Han gör silkeslen lågfidelitetshiphop, som lämpar sig utmärkt för slölyssnande under lata förmiddagar och sena nätter. Musiken i sig är inte något banbrytande, utan följer i stort sett samma formel som de flesta låtar man hör på t.ex. ChilledCows stream på Youtube. Strychnine förlitar sig dock inte endast på reverbdränkta gitarrer och filmsamplar. Saxofonisten William Stocks, basisten David Urrutia och gitarristen Alexander Westerlund bidrar alla på olika låtar till EP:n och lyfter den på så sätt över de tusentals andra lo-fi hiphop-EP:n som hittas på Youtube.

Strychnines senaste album Past Bedtime kom ut i år 2020.

Vad tycker du?