Hoppa till innehåll

Bubbeli tillbaka under nytt namn – ”Punk, rock n’ roll och 90-talshiphop”

2019 var ett livligt år för Bubbeli. Efter att debutalbumet Mååhe släpptes hösten 2018 har han streamats över 180 000 gånger, gjort över 20 spelningar på olika håll i Svenskfinland, spelats flitigt på både Yle Vega och X3M och vunnit priset för årets finlandssvenska låt med singeln Mååhe. Men när han över ett år senare släpper ny musik, väljer han att göra det under namnet Also International.

– Jag gör ny musik hela tiden, men det känns som att Bubbeli har blivit ganska nischat, och att gränserna har blivit smalare i takt med publiciteten som jag har fått. Jag skriver låtar i många olika stilar, och vissa låtar passar helt enkelt inte till Bubbeli. 

Bubbeli säger att han egentligen inte har några förväntningar för Also International, utan att projektet främst finns till för att han regelbundet ska kunna släppa musik, och samtidigt utvecklas som producent och låtskrivare. För att ge ut musik som Bubbeli krävs det mera arbete, menar han.

– Kvaliteten på musiken borde vara högre än det jag tidigare gett ut. Man kanske också vill släppa en skiva eller en vinyl, eller åtminstone ordna en releasespelning. Det är helt enkelt så mycket mera man måste fundera på för att kunna släppa musiken. 

Also International är Bubbelis nya projekt. 

Första singeln Panik är en avslappnad indiepoplåt, som spelades in i hemmaförhållanden. Låten skulle faktiskt inte vara främmande på ett Bubbelialbum, och att debutera med en sång som påminner om hans tidigare musik är ett medvetet val för att locka nuvarande fans till det nya projektet.

– Jag tänkte att det skulle vara en ganska bra övergångslåt, så att folk som är intresserade av Bubbeli också skulle bli intresserade av Also International. Musiken som kommer efter det här kommer att vara mer engelskspråkig, och jag har också några låtar på finska.

Musiken som Also International släpper utlovas vara en salig blandning av olika stilar. Han nämner punk, rock n’ roll och 90-tals hiphop, men poängterar att det nog kommer att finnas en röd tråd i det han släpper. Planen just nu är att ge ut nya låtar under våren och sommaren, och det finns även tankar om att samarbeta med både olika artister och producenter.

– Jag har snackat med Seesar XL om att göra en låt tillsammans, men det var bara snabbt via Instagram och det har inte blivit något av det ännu. 

Men hur nära är vi ett nytt Bubbeli-album? I slutet av april skrev han på Facebook att det fanns planer på att släppa ett nytt album i vår, men att skivsläppet måste skjutas upp på grund av det rådande läget. Just nu finns inget datum för när det nya albumet ges ut.

– Låtarna är färdigskrivna och vi har egentligen allt inspelat. Problemet är att trummorna, som jag själv spelade, är lite slarvigt spelade och att soundet på trummorna inte är så bra. Sången blev också lite ”skrubiger”, men det är främst frågan om finslipning.

– Om jag är realistisk så blir det nog till nästa vinter.

Kalle Grönroos är Studentbladets chefredaktör 2023-2024. Han är politices kandidat från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Etiketter:

Vad tycker du?