Hoppa till innehåll

Bland brutalism och iögonfallande barer i den vita staden

Även om turisterna under de senaste åren öppnat ögonen för Balkanområdet, så är den vita (beo) staden (grad) ännu en rätt så outforskad europeisk huvudstad.

– Belgrad är fortfarande inte en så turistig stad, men vi vet att turismen hela tiden växer med 10–18 procent varje år. Det här är något som är väldigt ovanligt i andra delar av Europa, säger guiden Željko Petrović som driver guideföretaget Smiling Guiding och brandet @belgrade.insider.

Det här rimmar väl med vad som hörs på huvudgatan i centrala Belgrad. Under mina fyra utbytesmånader hörde jag mest serbiska (eller åtminstone vad jag tror vara serbiska) då jag dagligen småsprang till mina språkstudier på Knez Mihailova. Gågatan ligger i de äldre delarna av staden och har starkt format min bild av Belgradborna som sociala, stilsäkra varelser som alltid är villiga att unna sig ett glas rött eller en kopp kaffe.

– Det positiva med Belgrad är att staden är så livlig. Du är aldrig ensam på gatorna, du är aldrig hungrig eller törstig. Butikerna är öppna länge och människorna är ute på stan till midnatt eller till och med ännu längre, säger Petrović.

Gågatan Knez Mihailova kantas av 1900-talshus i ljusa färger, mängder av butiker, gatumusikanter och praktiserande konstnärer. Gatan leder fram till stenborgen Kalemegdan. Även om också ruinerna fylls av lokala motionärer och Belgradbor som slappar på borgmurarna så finns där också gott om mer eller mindre virriga turistgrupper. Också på den pittoreska kullerstensgatan Skadarlija samlas små turistgrupper och de fåtal gånger jag rör mig där hör jag så gott som alltid svenska eller finska.

– Du kan se alla möjliga typer av turister i Belgrad, allt från Erasmusstudenter från städer i närliggande länder till studerande som kommer för att lära sig om landets historia och kultur, förälskade par, kompisgäng som firar att studierna är avslutade och företagsgrupper, säger Petrović.

De unga turisterna hittar ofta sin väg till de snygga kaféerna med skäggiga baristor i stadsdelen Dorćol och till mer kända klubbarna som spelar såväl techno som serbisk musik. I de gamla delarna av Belgrad och nära Trg Slavija finns det nämligen mängder av attraktiva kaféer och barer som alla har satsat på sin egen nisch rent utseendemässigt. Dessutom är priserna förmånliga åtminstone för en genomsnittlig nordisk plånbok. En kaffe kostar ungefär 1 euro och en middag går sällan över 8 euro.

Att Belgrad är en billigare destination än många andra storstäder i Europa är en av orsakerna till att staden lockar turister. Också den traditionella maten och nattlivet för turister till staden säger Petrović. Att kunna få en genuin stadsupplevelse som ändå är lite mer annorlunda än de flesta andra europeiska städer ger staden plus i kanten. För backpackers är Belgrad en destination på vägen från Istanbul i Turkiet till Västeuropa.

Lockar asiatiska turister

Enligt statistik från serbiska myndigheter så är de flesta som besöker Serbien från Kina (medräknat Hongkong), Turkiet, Kroatien, Tyskland och Bosnien och Hercegovina. Många av de som besöker Serbien kommer också från närliggande länder samt från Israel, förklarar Petrović.

Petrović fick sin guidelicens för snart 10 år sedan och därmed hunnit se hur turismen har förändrats i Belgrad.

– Jag minns att det år 2012 inte fanns kinesiska, israeliska och indiska turister här i sådant antal som det finns i dag. De huvudsakliga orsakerna är att det inte krävs något visum och finns goda flygförbindelser.

För de länder som behöver visum för att besöka EU kan Serbien ses som ett alternativ för att få uppleva Europa. Belgrad kan många sätt representera både väst och öst i både kulturliv och stadsmiljö.

Att turismen växer i staden syns också i inkvarteringssiffror. År 2014 fanns det 63 hotell i staden och år 2018 107 stycken, säger Petrović. Även på inkvarteringsjätten Airbnb hyrs det ut många rum och lägenheter. Där bjuds det ut rum på översta våningen i kända Western gate i Nya Belgrad, lägenheter nära en av världens största ortodoxa kyrkor Sankt Savas tempel eller boende i husen intill floden Donau.

 

Balkans största ortodoxa kyrka som fortfarande är under konstruktion. Foto: Anna Björkqvist.

Säker stad

Belgrad charmar med sina söta 1900-talshus och futuristiska jugoslavbyggen med otaliga fläktar fastsatta på husfasaderna. Landets historia syns i de Natosprängda byggnaderna som sparats som minnesmonument. Avsaknaden av investeringar och korruption har gett landet ett BNP per capita som ligger på 7 246 dollar, jämfört med Finlands 50 152 dollar enligt siffror för 2018 från Världsbanken. Det här märks ändå inte mycket mer än i billiga priser och slitna byggnader, åtminstone för en turist.

– Belgrad är en säker stad jämfört med många andra, säger Petrović som ändå tillägger att det finns gott om säkra städer i Europa.

Under hela min utbytestid kände jag aldrig mig otrygg oberoende av var i stadscentrum jag rörde mig.

Att människorna inte har pengar i överflöd märks inte på stadens gator. För att citera min serbiskalärare Vesna ”Serber vet hur man lever La dolce vita, men inte hur man sparar pengar”. Det serbiska folket vet hur man lever i nuet.

Men även om Belgrad på många sätt är en attraktiv livlig stad att besöka så finns det också vissa saker staden kunde jobba på erkänner, säger guiden Petrović.

– Det kunde vara lättare att betala med kort och finnas fler skyltar på engelska och engelskspråkig personal vid buss- och tågstationer. Rökning inomhus borde också förbjudas och staden kunde förbättra sin sophantering, säger han.

Att vänja sig vid den stickande röklukten tar sin tid, och ifall man helt vill undvika den finns det bokkaféer och vissa restauranger som är helt rökfria. Lugna herrelösa hundar är också en återkommande syn, åtminstone om man rör sig längre bort från kärncentrum. En del kontanter bör man som turist också ha med sig, men för det mesta tar den oftast engelskspråkiga personalen gladeligen emot kortbetalningar.

Positiv överraskning

För många turister är Belgrad en positiv överraskning.

–  Människor är positivt överraskade av Belgrads storlek, säkerhet, goda priser, goda nattliv, smakliga mat, varierande arkitektur, rika historia och vänliga människor, säger Petrović.

Petrović slår också ett slag för att utforska resten av Serbien.

– Serbien har mycket att erbjuda också utanför Belgrad, allt från stora fält till höga berg, festivaler, sportevenemang och härliga människor.

 

En av de spomeniks som ligger någon timmes bilfärd från Belgrad. Foto: Anna Björkqvist.

Om man vågar sig ut utanför Belgrads stadsgränser sjunker priserna ytterligare och det finns mängder av vacker natur bland annat i Tara nationalpark i sydvästra Serbien. Norrut hittar man intressanta städer såsom Subotica och Novi Sad. Därtill kan man också besöka de kända minnesmonumenten från forna Jugoslavien, så kallade spomeniks, som finns runtom i landet.

 

Källa: Världsbanken, guiden Željko Petrović på Smiling Guiding, Petrovic et al. (2019) Why is Serbia an economic growth underachiever?.

 

Skribenten Anna Björkqvist har studerat fredsstudier och balkanstudier på Belgrads universitet under ett utbyte hösten-vintern 2019-2020.

Vad tycker du?