Hoppa till innehåll

Ledare: Vi är radikala optimister

Varje tidsperiod präglas av en kamp. Och varje kamp präglas av sina frihetskämpar. Vårens nummer av STBL 2019 lyfte därför fram några av vår tids stora och små frontfigurer, som kämpar för vår och jordens rätt att existera. 

Vad som är unikt för vår tids kamp är frontfigurernas ringa ålder. Ta Greta Thunberg till exempel. Endast femton år gammal tog hon sin skolväska och satte sig framför Sveriges riksdagshus. Där utlyste hon i augusti 2018 den första skolstrejken med krav på en hårdare miljöpolitik. Världens medier fick snabbt upp ögonen för den unga miljöaktivisten, och plötsligt hade Greta inspirerat miljontals unga och vuxna att dra ut på gatorna och följa hennes exempel. 

Det är viktigt att inte romantisera kriser – men det är också viktigt att ta tillvara på dem. Speciellt eftersom de får otroliga människor att bestiga barrikaderna. I ett specialnummer av Time skriver filmskaparen Guillermo del Toro att optimism är radikalt. Det som gör dig modig är huruvida du vågar att vara positiv. Speciellt i tider av kris. 

Andas in eller dö. Så avslutar del Toro sin kolumn. Och han har en väldigt bra poäng trots den valda dramatiken. Ska vi verkligen ta på oss våra svarta polotröjor och sucka inför framtiden eller ska vi andas in och se på möjligheterna? Den skeptiska tanken i alla sin intellektuella ära, men är det inte smartare att se på utopier istället för dystopier? 

Det lever en liten optimist i oss alla. Speciellt då vi ges utrymme att vara oss själva, eftersom vi då inte kedjas fast av normer och förutbestämda roller. Vi vågar drömma och kommer på geniala idéer och lösningar på framtidens frågetecken och hot. Den kollektiva optimismen som då uppstår är så kraftfull att de makter som låtsas vara över oss måste kuva sig för våra röster. 

Så om någon från regeringen mot förmodan råkar läsa den här ledaren: Omfamna krisen (den är ju ändå redan ett faktum) och gör något bra av den. Åtminstone kan ni ju se till att dra ner medelåldern för de som suttit på statsministerposten.

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?