Hoppa till innehåll

”Generation Jämställda” ska stoppa våldtäkter – vi ska färga världen orange

Den 25 november. I dag uppmärksammar vi Förenta Nationernas internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor – och årets tema är slutet för den rådande våldtäktskulturen. Kampanjen avslutas på internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december. 

Genom den valda färgen skriver UN Women att de vill symbolisera hopp. Ett hopp som belyser en framtid utan våld mot kvinnor. I deras pressmeddelande skriver de att det är dags för ett kollektiv ställningsmottagande mot den djupgående våldtäktskulturen som omger oss. Det här eftersom sexuellt våld fortsätter att normaliseras och finns inbäddat i våra hem och på våra gator.

– Om jag kunde få en önskan uppfylld, kunde den mycket väl vara ett slut på våldtäkt, säger deras VD Phumzile Mlambo-Ngcuka i pressmeddelandet.

Det finns mycket bra man kan säga om oss unga i dag – men att bli kallad generation jämställd torde vara den största komplimangen av dem alla. Vi anklagas många gånger för att vara individualistiska, vilket vi på gott och ont det faktum är, men runt om i världen har dagens unga återupplivat det kollektiva handlandet. Vi går mer än förut ut på gatorna för att begära en ljusare framtid. Och inte minst så suktar vi efter kunskap.

En av tre kvinnor

För fyra år sedan ingicks en global agenda för de kommande elva åren. Agenda for Sustainable Development accepterades av alla länder, och i den erkändes jämlikhet och empowerment av kvinnor och flickor som en av framtidens viktigaste mål. Ändå utsätts ännu en av tre kvinnor för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld under sin livstid.

Jag är en av dem och det kan bra hända att du också är det. Siffrorna talar i alla fall för att du känner någon som blivit utsatt.

https://www.instagram.com/p/B5P3rx4pcSR/

Min erfarenhet liknar många andras. En fest som slutar i ett mörker likt en plötslig ridå. Ett minne som troligen raderats av en drink som mannen så gladeligen bjöd på. Det min förövare inte vet är att jag under mörkret, som jag så ogärna kallar en våldtäkt, återfått medvetandet några sekunder. Det här är sekunder som kommer följa mig livet ut.

Innan den här natten skulle jag aldrig ha trott att jag skulle låta ett sådant övergrepp gå oanmält. Men sanningen är att jag ännu efter tre år tvivlar och skäms över vad som hände, och det är jag långt ifrån ensam om. Därför är det också så otroligt viktigt att vi paralyserar våldtäktskulturen – så som förövare gör med sina offer.

Styrkan i det kollektiva

Skulle mitt livs sämsta natt skett efter #metoo, eller alla andra hashtags under samma kategori, skulle jag kanske ha haft mod att anmäla. En våldtäkts komplexa natur har inte förändrats, och de flesta anmälningarna leder ännu inte till rättvisa. Men världens kvinnor har slutit upp för att stödja varandra, och nu syns även fler män i det kollektiva upproret.

– Det crescendo som skapats de senaste åren kan inte längre tystas eller ignoreras längre, skriver UN Women i sitt pressmeddelande.

https://www.instagram.com/p/B5Sa6U7ByiI/

Endast en procent av myndiga kvinnor söker professionell hjälp efter ett sexuellt övergrepp (Unicef 2017). Det här är statistik som kan vara svår att begripa för de som aldrig utsatts för sexuellt våld. Så för att på något sätt kunna förklara varför kvinnor inte anmäler skriver UN Women att en våldtäkt inte är en isolerad händelse. Det handlar om en kultur som är så genomgripande att den leder till tystnad.

Våldtäktskultur är den sociala miljön som gör att sexuellt våld kan normaliseras och rättfärdigas. Den drivs av de ihållande könsmässiga ojämlikheterna och attityderna om kön och sexualitet.

UN Women på medium.com

Här lyser Finland orange

Om jag fått rätt information färgläggs i dag Finlandiahuset och Stadsteatern enligt kampanjens färg i Helsingfors. Även i Åbo, Vasa och Kajana lyser byggnader orangea för att uppmärksamma dagen. Men det räcker inte, så nu är det dags för alla att färglägga! Annars kommer rubriker som ”15 miljoner unga flickor har haft sex mot sin vilja” fortsätta att ploppa upp på vårt nyhetsflöde.

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?