Hoppa till innehåll

Utbytesstuderande Giovanni blev kär i det finländska studielivet

Jag tog kontakt med Giovanni Alberto Pignataro efter att jag hörde att det finns en utbytesstuderande på Arcada som samlar på halarmärken. Vad är det med Finland och det finländska studielivet som är så tilltalande?

– Jag ville helt enkelt uppleva något nytt. Att vara på utbyte är något alla borde uppleva, man får verkligen växa som person, säger Giovanni.

Giovanni är hemma från Venedig i Italien, där han också studerade ekonomi i ett par år innan han kom till Arcada. Finland var ett enkelt val för honom.

– En dröm jag haft länge är att se norrsken, men det fanns såklart andra orsaker också. Jag visste att Finland har vacker natur och är ett av de lyckligaste, tryggaste och mest utvecklade länderna i världen.

Då vi träffas berättar Giovanni att han har varit i Finland exakt 70 dagar. Det låter lite, med tanke på hur mycket han har hunnit med på den tiden.

Det har bland annat blivit besök till Sveaborg och Noux, resor till Sankt Petersburg och Tallin, roadtrip tillsammans med 8 andra utbytesstuderanden till Kuopio, för att bara nämna några saker. Äventyren dokumenteras utförligt på Giovannis Instagram-stories.

I Leppävirta fick Giovanni se norrskenen han sett framemot, om än lite svaga.

– Nästa vecka ska vi till Rovaniemi med ett stort gäng, hoppas norrskenen syns bättre där!

Aldrig ensam

Giovannis utbyte i Finland är ungefär halvvägs nu. Den 31 december tar hyreskontraktet slut, och det blir dags att åka tillbaka till Italien.

– Jag kunde inte ansöka om ett helt års utbyte, eftersom jag inte har tillräckligt kurser kvar för min examen. Men redan första dagen jag var här tänkte jag på att flytta till Finland permanent, och jag har ännu min praktik kvar som jag önskar att jag kunde göra här.

Mest imponerad är Giovanni ändå av det finländska studielivet.

– Jag visste att utbildningen här är bra och kurserna går ihop med mina studier, men blev fullständigt överraskad av hur annorlunda studielivet är! Det är något helt unikt ni har här.

Genast då Giovanni började på Arcada blev han överväldigad av mängden olika föreningar, evenemang och fester. Den starka sociala aspekten av studielivet var något helt nytt.

– I Venedig har vi också studentföreningar, men de är inte alls lika aktiva. De har inga utrymmen och ordnar knappt evenemang alls. Studielivet går ut på att gå på föreläsning, kanske sitta i biblioteket en stund, och sedan gå hem.

– Här känner man sig som en del av en gemenskap, aldrig ensam. Också som utbytesstuderande.

46 halarmärken

En av de största kulturkrockarna skedde då Giovanni märkte att studenthalare syns överallt. Han visste genast att han ville ha en. Nu är halaren beställd, men han kommer att få den först mot slutet av november.

– Jag önskar att vi skulle ha något liknande i Italien, att jag kunde ta med mig studentkulturen härifrån!

På sätt och vis tänker Giovanni göra det. Han visar mig några halarmärken, som vi bett honom ta med till intervjun. Hans favoritmärke ser ut som Hogwarts vapensköld från Harry Potter-böckerna, men i stället för de fyra elevhemmen är märket delat in enligt ämnesföreningarna på Arcada: Commedia, HoSK, TLK och Giovannis egen förening, HanSe. ASK i mitten.

Han har såklart också alla föreningars egna märken.

– Nu har jag sammanlagt 46 halarmärken. I går var det 47, men jag gav bort ett till min rumskamrat som hade födelsedag.

Då jag frågar efter Giovannis favoritevenemang tar det en stund för honom att svara, eftersom det har varit så många och alla har varit så bra.

– Men jag skulle kanske säga att gulisintagningen var bäst, det var också det största evenemanget. Om man skulle hålla på på samma sätt i Italien, mitt i stan, mitt på dagen, skulle folk tycka att det är fullständigt olämpligt! Men jag älskar attityden här, man kan bara dra på sig sin halare och ha kul. Man hinner nog bete sig lämpligt senare i livet.

Redaktionssekreterare 2019

Vad tycker du?