Hoppa till innehåll

Drömmer du om att bli författare? Här är tipsen från bokmässan

Vad är det bästa och värsta man kan göra som författare? Den frågan tog vi med oss till Helsingfors bokmässa 2019, och stegade fram till fem författare och en förläggare. Här är deras svar:

Sanna Tahvanainen

Tahvanainen har gett ut flera romaner, och ännu flera dikter. I dag är hon aktuell med romanen Körsbär i snön, i vilken hon återupplivar författaren och poeten Sylvia Plath. Till hennes ära bär Tahvanainen Plaths favoritläppstick Cherries in the Snow av märket Revlon. Foto: Elis Karell.

– Det värsta du kan göra är att ge ut material som inte är färdigt. Skrivande är en långsam process, och det ska den också få vara. 

– Mitt bästa tips är att du deltar i olika skrivtävlingar för att finansiera ditt skrivande. I bästa fall får du ett kontrakt med ett förlag på köpet.

Merete Mazzarella

Mazzarella är en av Svenskfinlands mest välkända skribenter. Med över trettio verk på kontot är hennes kunskap om skrivande oskattbar.

– På Göteborgs bokmässa lyssnade jag till debutanter som gärna talade om sina egna böcker, men sa att de inte läser andras verk. Det är ett stort misstag som författare.

– Det viktigaste är att bara börja skriva. Och det behöver inte bli bra genast, en dålig text kan alltid bli bättre.

Johannes Ekholm

Ekholms roman ”Kärlek liksom” fick många hyllningar när den utkom 2017. Dessutom skriver han manus och har arbetat som grafisk designer. Speciellt om du råkar tillhöra generation Y rekommenderar vi att du läser hans bok! Foto: Elis Karell.

– Det värsta du kan göra är att skynda. Jag började redan som femtonåring drömma om att bli författare, och som trettioåring kom jag ut med min första bok. Det får ta sin tid.

– Det bästa man göra är att hitta ett sammanhang och nya kontexter genom till exempel studiecirklar eller skrivklubbar. Hitta människor med vilka du kan kommunicera och dela litterära inriktningar.

Ebba Witt-Brattström

Witt-Brattström är många saker. Men offentligt beskrivs hon oftast som litteraturvetare, feminist, författare eller professor. Med andra ord: Synd att vi bara hann tala med henne några sekunder! Foto: Elis Karell.

 – Det värsta du kan göra är att sluta skriva.

– Det bästa du kan göra är att vara sann mot dig själv och inte vara rädd för att skriva sådant som kan chockera andra.

Amanda Mannström

Mannström arbetar som förläggare på Förlaget. Till hennes arbetsuppgifter hör att få ut litteraturen till folket.

 – Det värsta man kan göra som ny författare är att skicka in ofärdigt material och idéer. Vi vill se ett färdigt manus.

 – Det bästa du kan göra är att skicka in manus som fyller en lucka i utgivningen. Något nytt och färskt. När du sedan börjar bearbeta boken ska du vara nyfiken på förläggarnas idéer och våga ta emot kommentarer.

Monika Fagerholm

Fagerholm är en författare av rang, vars senaste roman ”Vem dödade bambi” nått den internationella publiken med storm. Foto: Elis Karell.

– Det värsta är när man bara går och drömmer om att bli författare, utan att skriva eller ens läsa. Du måste ge dig in på inlevelsefull läsning och skaffa dig en stor och lustfylld verktygslåda.

 – Konfrontera det du inte vet och läs även sådant du inte känner för att läsa. Gå in i dina egna världar, glöm bort vem du är och skriv! 

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?