Hoppa till innehåll

Unicafe slutar servera nötkött

2020 är året då Unicafe hoppar på tåget mot en koldioxidneutral framtid. I februari börjar de nämligen avveckla nötköttet från deras menyer. Och i slutet av året ska femtio procent av deras sålda luncher vara vegetariska eller veganska.

Genom att ta bort nötköttet räknar HUS-företaget Ylva med att kunna sänka sitt koldioxidavtryck med elva procent per år. Det här enligt en rapport av Klimatguiden.fi, Finlands miljöcentral, Aalto-universitetet och Meteorologiska institutet i Finland. Av de 10 000 luncher som säljs dagligen innehåller mindre än fem procent nötkött, vilket motsvarar 240 000 kilo koldioxid per år.

Initiativet kom från Unicafes personal, som motiverar förslaget med studier om hur vegetabiliska proteinkällor är en av individens mest effektiva sätt att minska sitt klimatutsläpp.

– Hållbara konsumentval kräver djärva åtgärder och förändringar från företag och på statlig nivå. Att överge nötköttsprodukter i våra restauranger är ett tydligt sätt att minska vårt och våra lunchgästers koldioxidavtryck. Men det här är bara början på vår resa mot koldioxidneutralitet, säger Ylvas vd Antti Kerppola på företagets hemsida.

Det här är en del av Unicafes livsfilosofi, som enligt deras affärsdirektör Leena Pihlajamäki är ”ansvarsfull utan att kompromissa med smaken”. De vill visa hur nötkött kan ersättas med goda vegetabiliska proteinkällor.

Bakgrundsinformation (Ylva):

  • Enligt en klimatopas.fi-publikation producerad av Finlands miljöinstitut, Aalto-universitetet och Meteorologiska institutet i Finland har nötkött en klimatpåverkan på 15 kg CO2 ekv / kg. Vilket jämfört med andra livsmedel är stor. Motsvarande siffra för svin är 5 kg, och för kyckling 4 kg.
  • De utsläppsminskningar som används av Ylva har beräknats genom att ersätta nötkreatur med antingen kyckling eller gris. I bästa fall väljer kunden ett vegetariskt alternativ, vilket resulterar i ännu större utsläppsminskningar än väntat.

Edit: I en tidigare version stod det i tredje stycket att ”vegetabiliska proteinkällor är individens mest effektiva sätt att minska sitt klimatutsläpp”, när det var meningen att där skulle stå ”en av de mest effektiva sätt att…”.

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?