Hoppa till innehåll

Glöggrundan fortsätter växa – i år är efterfesterna fyra och biljetterna över 4500

Snart är det igen dags för Svenskfinlands största studieevenemang. I år kommer Glöggrundan dessutom att vara större än någonsin.

– Glöggrundan har vuxit varje år, och i år är inget undantag, säger Kira Vuorio, projektansvarig i MK:s styrelse och ansvarig för årets Glöggrunda.

MK, det vill säga ekonomiföreningen Merkantila klubben, har sedan 2013 ordnat evenemanget i Åbo. I år säljs över 4500 biljetter.

Biljettmängden kunde kanske vara ännu större om man i lika hög grad riktade sig till finskspråkiga studeranden och föreningar, men Glöggrundan kommer också i fortsättningen att hållas främst som ett finlandssvenskt evenemang.

– Eftersom det i Finland redan finns flera evenemang med liknande koncept tycker jag att det är viktigt att Glöggrundan behåller sin finlandssvenska anda. Det är fint att Glöggrundan för samman finlandssvenska studeranden från hela landet. Men självklart är också andra välkomna, det är roligt att intresset har vuxit.

Biljettförsäljningen ger MK tiotusentals euro intäkter. Vuorio förklarar att biljettintäkterna används för att ordna själva evenemanget.

– Intäkterna är höga, med det är också kostnaderna. De absolut största kostnaderna har att göra med efterfestens artister, och vi har också stora kostnader för logistik, halarmärken, kartor, biljetter, fotografer, garderobsavgifter och så vidare. Vi strävar efter att göra Glöggrundan så bra som möjligt för våra deltagare och därmed blir kostnaderna år för år även större.

En orsak till att kostnaderna är större än tidigare år är att efterfesterna ordnas på fyra olika barer med fyra olika artister, då det i fjol var tre. På Aalto uppträder Julie Bergan, på Apollo uppträder Benjamin Ingrosso, på Forte uppträder Norlie & KKV och på Venue uppträder Felix Sandman.

Själva biljettförsäljningen ser lite annorlunda ut i år, då ingen fysisk biljettförsäljning ordnas i Helsingfors och Vasa. I stället säljs biljetter direkt till ämnesföreningar och nationer, som sedan kan sälja biljetterna vidare till sina medlemmar.

Den elektroniska biljettförsäljningen sker som vanligt den 8 november, men om man vill försäkra sig om en plats lönar det sig att kolla med sin förening eller nation redan nu. Det brukar inte ta många minuter innan de elektroniska biljetterna är slutsålda.

Redaktionssekreterare 2019

Vad tycker du?