Hoppa till innehåll

Creative Library Group söker musiker för låtskrivning i Helsingfors

I juni kommer Creative Library Group finnas på bibliotek runt om i Helsingfors för att spela in musik – som kanske du har varit med och skapat! Projektet är flerspråkigt och riktar sig till alla slags musiker över arton år.

Anmälan är ännu öppen till slutet av maj, och arrangörerna Carolina Wendelin och Emilia Granqvist hälsar att de välkomnar allt från nybörjare till de mera erfarna. Själva ansvarar för de praktiska arrangemangen, på samma gång som de även deltar. De poängterar att det här inte är en kurs, utan ett tillfälle att pröva på och ge utlopp för sina musikaliska tankar.

– Vår roll är inte att fungera som “lärare” eller handledare. Projektet är en kreativ process där vi tillsammans skapar musik, men de som arbetar med just en låt bestämmer dess riktning. Det är kanske det som gör projektet så unikt och intressant, säger Wendelin.

Carolina Wendelin är själv låtskrivare och beskriver skapandet av musik som en gemensam sak. Foto: Jani vuorio.

Även tekniken sköts genom gemensamma krafter. Förra året var det Wendelin som ansvarade för inspelning och mixning, och Kalle Määttä tog hand om mastringen. Men i år söker de även ljudtekniker och personer som vill mixa – det vill säga om låtskrivarna inte själva vill experimentera med mixerbordet.

– Dagens musiker har oftast också teknisk kunskap så det mesta brukar lösas med gemensamma krafter, säger Wendelin.

Musik, video och showcase

Arrangörerna berättar att de med projektet vill visa vilka musikaliska möjligheter som finns i våra bibliotek. Det här på samma gång som skapandet av musik tillsammans aldrig slår fel.

Projektet tilltalade därför Svenska kulturfonden, som gav dem understöd, men bakom projektet står främst frivilligt arbete. Dessutom samarbetar de med Luckan, SLAM (Svenskfinlands låtskrivare, artister och musikskapare) och DUNK rf. För att inte glömma biblioteken som reserverat deras mediarum för låtskrivarveckan.

– Att skapa musik tillsammans är någonting enastående och det är som att tala ett eget språk. Varje gång man spelar med nya människor lär man sig något nytt, säger Granqvist. Foto: Otto Ekman.

Medan musiken spelas in filmar de även in en ”bakom-scenen-video”, som kommer publiceras i form av en musikvideo. När musiken sedan är inspelad publiceras den på de vanligaste streamingtjänsterna (Spotify, Itunes, Youtube och så vidare). Och den femtonde juni ordnas en showcase på Luckan i Helsingfors, där alla får ta del av musiken live.

– Om vi har tur spelas den kanske i radio, vem vet? säger Wendelin som ser fram emot att se vilka instrumentalister, låtskrivare och mixare som anmäler sig.

Här är ännu de två första låtarna som skapades förra året:

Sunday morning fick stanna flera veckor på Vegatoppen:

Och Carolina Wendelin spelade tillsammans med Johan Myrskog in Gold, free and perfect:

Creative Library Group

Projektet startades 2018 av Carolina Wendelin, då ett tiotal personer deltog.

Skriver låtar i bibliotek runt om i Helsingforsregionen.

Projektet är öppet för musiker, låtskrivare och ljudtekniker som är över 18 år.

Alla musikgenren är välkomna.

Showcase – Creative Library Group ordnas i samarbete med Luckan i Helsingfors och SLAM den 15.6 kl. 18 i Luckan, Georgsgatan 27, 00100 Helsingfors

Här hittar du anmälningsblanketten och lite musik att njuta av medan du fyller i den.

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?