Hoppa till innehåll

Medlemmar i RareBastards klär sig i värdefull design

Det började med en känsla av hopplöshet. Andreij Selänniemi var trött på ett samhälle som säger åt oss hur vi ska vara – och se ut. Men istället för att sätta sig soffan och ge upp tog han fram sin dator och grundade RareBastards. Nu säljer Andreij sin design inom en exklusiv klubb vars medlemmar är unika och vågar vara sig själva.

När jag ringer upp honom befinner han sig i Florida. Där trivs han bra, men snart är det dags att åka tillbaka till lilla Vasa. Konstigt men fint kommer det vara, berättar Andreij om sin kommande hemkomst. I Florida är människor mera sociala, men han saknar fortfarande sin familj och vänner hemma i Finland.

Det var ungefär två år sedan Andreij började designa sin första produkt hemma i Sundom, Vasa. Han studerar till diplomingenjör, men har alltid varit nyfiken på att lära sig allt möjligt. Enligt honom finns den breda kunskapen utanför universitets väggar.

– En utbildning kan ta dig till en arbetsplats men den ger dig långt ifrån lika mycket know-how som det faktiska arbetslivet. Det jag lärt mig på en månad som egenföretagare skulle ha tagit mig ett år på skolbänken, säger Andreij.

Budskap framom vinst

rarebastards.com säljer Andrei kläder och accessoarer med sin unika logo. Men han säljer dem inte för att bli rik. Hans varumärke kom istället till för att sprida budskapet om rätten att vara annorlunda. Det här genom att göra sitt varumärke till något mycket mera än säljbart tyg – en personlig community som skapar gemenskap.

Vill du köpa Andreijs design räcker det inte med att du tycker den är snygg. Du måste nämligen innan du köper bli inbjuden till den exklusiva communityn. Och inbjuden blir du bara om delar filosofin om att vara unik. En bastard är annorlunda och lite udda.

– Du måste vara annorlunda för att få köpa mina produkter för det handlar inte bara om en t-skjorta, utan vad den står för.

Vill man vara fri måste man våga vara sig själv. Foto: Helena Lähde.

En exklusiv inbjudan kan du endast få från någon som redan är medlem. Då får du en kod med vilken du kan skicka in en ansökan och ansluta dig. På hemsidan finns även en kod man kan försöka söka med, men den garanterar inte medlemskap. Svårighetsgraden beror på att Andreij vill samla de som verkligen står RareBastards värderingar.

– Jag har fått ansökningar där människor vill bli medlemmar endast för att få köpa mina produkter. Men för att bli medlem måste man relatera till vad vi står för. Produkten är inte kärnan i RareBastards – vilket är varför dessa personer alla gånger inte blivit godkända ett medlemskap.

Kvalitet från Kina

Produkterna har hittills tillverkas i en fabrik i Kina, och i framtiden kommer han även söka erfarenheter från andra länder. ”Made in China” är kanske inte ett uttryck med värst bra rykte, men Andreij försäkrar att tygerna är av bra kvalitet. Alla kläder är av bomull enligt hög standard och i nätbutiken finns även en badrock gjord av egyptisk bomull. Han kräver även av sina producenter att deras fabriker håller en hög standard som arbetsplats.

– Kina är långt borta så för att kunna vara säker på kvaliteten kräver jag certifikat från tredje parter. Dessutom har jag lärt mig att det är bra att inte betala den fulla summan innan man ser den färdiga produkten.

”Silky Clean outside and Baby Smooth inside”. Andreij säljer inga billiga produkter, men därför är de förutom sköna även hållbara. På bilden (som är tagen av Andreij) är Emilia Grönholm.

Klädernas (och den slutsålda väskans) design skriker inte udda detaljer. Det är enligt Andreijs vision medlemmarna som ska våga vara annorlunda – inte kläderna. Medlemmarna är utspridda runt världen, men de samlas på sin stängda sida där de diskuterar framtida produkter, deras värderingar och vad som händer bakom kulisserna av RareBastards.

– När jag startade hade jag ingen aning om vilket jobb det innebär att vara sin egen chef. Nu vill jag därför dela med mig av mina erfarenheter till gruppens medlemmar, eftersom jag har lär mig så sjukt mycket.

Men vad kvalificerar grundaren av RareBastards som medlem av communityn? Andreij skrattar och ger en lista av saker som gör honom annorlunda. Bland annat har han svårt att sitta still, är överdrivet nyfiken och tycker om att ha många bollar i luften. Men viktigast av allt: Han tycker om att vara sig själv!

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?