Hoppa till innehåll

Rödhuvans tunnelrike

Mellan Helsingfors och Tallinn guppar färjorna nästan nonstop. Det är endast 86 kilometer mellan städerna, men ändå tar det i dag minst två timmar att ta sig över. Så under ett uppstartsevenemang 2016 beslöt Peter Vesterbacka att ta saken i egna händer och började planera ett snabbtåg och knyta kontakter.

Det här är nämligen inte någon ny idé. Redan från 1871 finns ritningar på en bro mellan Helsingfors och Tallinn, men i dag verkar det som ritningarna ersatts med verkliga planer på en underjordisk tunnel.

– Vi är före schemat när man ser på hur mycket pengar vi redan samlat in. Som det ser ut nu kan tunneln vara färdig redan december 2024, säger Vesterbacka när vi följer honom till Tallinn på ett av hans många tunnelmöten i februari.

Tunnelplanerna inkluderar också en konstgjord ö utanför Helsingfors. Bild: Finest Bay Area Development.

Om planerna resulterar i en existerande tunnel menar Vesterbacka att synergieffekterna kommer skapa fler arbets- och studieplatser i Finland. Som ett konkret exempel ger han tanken om en konstgjord ö ovanför tunneln. Där skulle finnas plats för 50 000 invånare plus 10 000 hotellgäster. Förutom ön skulle tunneln även resultera i andra förmånliga bostadsområden i anknytning till dess stationer.

I mars fick projektet 15 miljarder euro av den kinesiska placeringsfonden Touchstone Capital Partners, vilket torde försäkra att tunneln faktiskt blir verklighet. Å andra sidan hamnade tunnelprojektet i motvind genast nästa vecka, då Nylands landskapsförbund meddelade att de vill ha stationen i Helsingfors istället för Esbo.

”Det bästa med Finland är klimatet”

I Finland finns ren luft plus fyra säsonger som gör livet mera spännande. Det här är ett av trumfkorten som Vesterbacka använder när han marknadsför vårt land till utländska investerare.

– När vi har intervjuat sådana som bott här redan flera år har de svarat att det bästa med Finland är klimatet, säger Vesterbacka.

Peter Vesterbacka talar inför pressen på tunnelmöte i Tallin. Foto: Elis Karell.

Ett annat givet kort att dra nytta av är Finlands rykte som ett av världens bästa skolssystem. Det här är något som våra universitet med stigande framgång använt för att locka hit internationella studerande.

I januari meddelade Helsingfors universitet att antalet stigit med trettio procent sedan året tidigare, och även Åbo Akademi meddelade att sökande till deras internationella magisterprogram fortsätter att stiga.

Falsk marknadsföring

Selen Cigbire (pseudonym) kom till Finland för några år sedan för att studera internationell företagsekonomi. Innan hon anlände hade hon en bild av Finland som ett land fullt av möjligheter för en ung människa som söker en framgångsrik framtid. På högskolans broschyr lovade man – förutom en bra utbildning – även stöd för att söka sig ut på arbetsmarknaden och integrering i det finska samhället.

I dag avråder hon vänner och familj att söka sig Finland. Sanningen skiljde sig mycket från broschyrens lovsång, och Cigbire har många gånger känt sig lurad.

– Du måste verkligen kämpa för att få ett yrke du studerat för om du har ett utländskt namn och en CV som radar upp städjobb. De med finska eller svenska som modersmål går så gott som alltid före i en jobbansökan. Det vill säga om man inte utbildar sig till bussförare, städare eller inom restaurangbranschen, säger hon.

Enligt Vesterbacka måste Finland lösa det här genom att utveckla både arbetsmarknad och samhälle för att behålla de unga talangerna som kommer hit. Enligt hans projekt ska ytterligare 150 000 utländska studerande få en plats. Frågan är hur han ska få dessa att stanna, när de som redan är här inte får hjälp nog att finna sin riktiga plats.

Lösningen enligt honom är en kombination av högkvalitativa studier, billigare bostäder och ett mera öppet samhällsklimat.

– Vi vill inte göra samma misstag som Stockholm och göra det ekonomiskt omöjligt för unga talanger att bo här. Och vi borde inse att arbetskraft som kommer utifrån gynnar oss. Det skadar aldrig med mera kunskap, säger Vesterbacka.

Permanent uppehållstillstånd

Även från politiskt håll regnar lovorden över Finland. Vårt land är möjligheternas land för de som vill studera. Från politiskt håll är permanent uppehållstillstånd till utländska högskolestuderande en av de mera ambitiösa framtidsplanerna.

– Om en person vill studera i Finland finns det ingen logik bakom den tanken att man efter fullbordad examen inte ska få ett permanent uppehållstillstånd, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz i ett pressmeddelande inför riksdagsvalet.

Liksom Vesterbacka ser han arbetskraft från utlandet som en chans för finländska företag att växa. I dag stannar bara en bråkdel av de utländska högskolestuderanden i Finland, och det här ska ses som en stor förlust. De studieområden som i dag lyckas bäst med att få utländska studerande att stanna efter exam är datavetenskap och hälsa & välfärd.

Dock verkar önskan att studera i Finland inte korrelera med önskan att jobba här, eftersom samma studieområden även hör till de som lyckas sämst med att få sina studerande ut på arbetsmarknaden efter examen.

Detta framkommer i en studie gjord av Utbildningsstyrelsen i fjol. Vidare nämns Finlands prisnivå och möjligheten att kombinera studier och arbete som hinder för både inhemska och utländska studerande.

Dröm eller verklighet?

Tunneln – som enligt Vesterbacka ska bidra till ett mera tillgängligt Finland – är enligt Finest Bay Area färdig i december 2024. Hela 26 år tidigare än motsvarande plan från politiskt håll. Trafikminister Anne Berner säger att privata aktörer är välkomna för att påskynda bygget.

– Vi måste vänta på att Estland hinner i kapp med våra planer så att vi kan börja gräva samtidigt. Vi vill inte ha en tunnel som slutar halvvägs över Finska viken. Sedan får vi se vem vi samarbetar med för att få till en tunnel, säger Berner.

Självsäkerheten slår nästan över i arrogans då Finest Bay Area Developement OY – med Vesterbacka i spetsen – presenterar sina planer. De nästan futuristiska ritningarna inkluderar fyra hela stationsområden, och till tåget som ska åka mellan de två städerna på bara 20 minuter säljs redan biljetter.

Ludovico Lombardi. Foto: Elis Karell.

I dag är det lite mera än 2 000 dagar kvar tills tåget ska ta sina första passagerare över Finska viken. Frågar man Ludovico Lombardi från arkitektbyrån Zaha Hadid, som ansvarar för stationsområdet, är det ingen omöjlighet. Får man till alla de politiska avtal som behövs inom rimlig tid, säger han att det finns tillräckligt med kunskap för att göra Vesterbackas tunnel till verklighet.

– Sådana tunnlar och öar har byggts i Asien, och de planeras i andra delar av Norden, så varför skulle Finland vara sämre, säger Lombardi.

Studentbladet kan ännu inte helt ladda ner de idéer som presenteras av Vesterbacka och hans gäng– men vi måste medge: De är storslagna och vi väntar med spänning på hur Finland ska fyllas med internationella talanger. Och kanske även lösningar på hållbar tillväxt.

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?