Hoppa till innehåll

Studiestöd för astrologistudier?

Om du tycker att det låter konstigt att norska staten stöder astrologistudier ekonomiskt, är du inte den enda. Det färska beslutet har kritiserats av många, bland annat Svein Stølen, rektor för Universitetet i Oslo.

Den astrologiska Herkulesskolan, som är verksam i fyra olika städer i Norge, har länge fört en kamp mot de norska myndigheterna. Efter tre tidigare nekande beslut har de till sist segrat mot NOKUT (Norwegian Agency for Quality Assurance in Education), som nu beviljat läroinrättningen rätt till studiestöd.

Beslutet motiveras med att det redan finns tillräckligt många yrkesverksamma astrologer i Norge (ungefär 300 enligt Herkulesskolan) för att utbildningen ska kunna ses erbjuda goda möjligheter att klara sig på arbetsmarknaden. Den norska lagen om studiestöd ställer inga akademiska krav på utbildningar, vilket NOKUT har försvarat sitt beslut med.

På Studentbladets redaktion blev vi genast nyfikna på om det även i Finland skulle vara möjligt att få studiestöd och -lån för studier i astrologi, så vi ringde till Ilpo Lahtinen, ansvarig planerare för studiestöd på FPA.

Skulle FPA bevilja studiestöd för astrologistudier i Finland?

Det skulle nog knappast lyckas. Då det kommer till universitet och yrkeshögskolor bestämmer lagen vilka läroinrättningar som är berättigade studiestöd. Då det kommer till yrkesutbildning bestämmer lagen vilka studieinriktningar som är berättigade studiestöd, och astrologi är knappast en av dem.

Men det finns också andra sorters läroinrättningar som har rätt till studiestöd, skulle det vara möjligt att studera astrologi med studiestöd där?

Hmm, det skulle kanske vara möjligt. Vi har ju en hel del folkhögskolor och medborgarinstitut, som går under kategorin fritt bildningsarbete. Om någon sådan läroinrättning skulle bestämma sig för att ordna kurser i astrologi, skulle studerande där vara berättigade studiestöd, så länge det är frågan om heltidsstudier.

Men om någon liknande läroinrättning som Herkulesskolan, som endast erbjuder kurser i astrologi, skulle öppna i Finland, skulle de kunna ansöka om rätt till studiestöd av FPA?

Det finns flera så kallade privata läroinrättningar som FPA har beviljat rätt till studiestöd till, så i princip är det möjligt. Det är ändå osannolikt att ansökan skulle godkännas, eftersom lagen säger att utbildningen som erbjuds på privata läroinrättningar måste motsvara yrkesutbildning så som den definieras i lagen.

I Norge räckte det som motivation att det finns några hundra yrkesutövande astrologer. Skulle det gå i Finland om man kunde visa att det här också finns tillräckligt goda anställningsmöjligheter för astrologer?

Här skiljer sig nog vår lagstiftning. I Finland räcker det inte att en yrkesutbildning erbjuder möjlighet att få anställning, utan utbildningens innehåll definieras också i lagen.

Händer det att ni måste neka rätt till studiestöd till sådana läroinrättningar som inte motsvarar lagens krav?

Jag kommer inte ihåg något specifikt fall, men nog händer det då och då att någon försöker erbjuda mer eller mindre tvivelaktiga utbildningar och vill ha rätt till studiestöd. Ibland med helt goda avsikter, ibland med rent vinstintresse. Men om de inte lever upp till kraven får de nekande beslut från oss.

***

Där har vi det. Astrologistudier kan även i Finland stödas av staten, så länge de erbjuds av folkhögskolor eller medborgarinstitut.

Om du nu blev intresserad, har du tur. Studentbladets snabba granskning avslöjar att kurser i astrologi faktiskt ordnas på flera ställen i Finland. Helsingin aikuisopisto och Vantaan aikuisopisto verkar ha de bredaste kursutbuden. Enstaka kurser i astrologi ordnas på flera ställen, bland annat i Forssa och i Orivesi.

Flera folkhögskolor eller medborgarinstitut har tidigare erbjudit utbildning i astrologi, men gör inte längre det. Kanske det börjar bli dags för trenden att svänga, då intresset för astrologi bland millennialer verkar vara större än någonsin.

Redaktionssekreterare 2019

Vad tycker du?