Hoppa till innehåll

Natur och ljus i Arcadas nya idrottshall – nu saknas bara gymkorten

På onsdag invigdes den senaste arkitektoniska nykomlingen vid Arabiastranden. Byggnaden är åtta våningar hög, och har en galen planlösning med en bollhall ovanpå fem våningar av studentbostäder.

– Det är helt fantastiskt att vi lyckades förverkliga en sådan här byggnad, säger arkitekt Stefan Ahlman.

Var du än rör dig i hallen berättar Ahlman att ljuset är det samma. Även ljudupptagningen är anpassad så att där inte skapas några ekon som kan störa träning och tävlingar. Hallen är minst sagt tekniskt avancerad, men det går inte att se med blotta ögat. Dess detaljer är naturenliga och ljuset skriker inte gammal skolgymnastik.

– Hallen är inspirerad av naturen och ger en direkt kontakt till en av Helsingfors vackraste vyer med ett stort fönster. Skulle man inte sporta här kunde det vara en moské, säger Ahlman.

Pressbild.

På invigningen hittar vi också Martin French. Han utexaminerades som arkitekt från Aalto 2016, och är en av bollhallens arkitekter. French tror det kommer ta länge innan han igen får vara med i ett såhär pass nytänkande bygge. I en byggnadsprocess är modelleringen det som intresserar honom mest, och inte minst när konstruktionen ser ut som den i nya bollhallen.

– Det är inte varje dag som sådana här byggnader byggs, säger French.

Nytänkande är ett ord som nämns fler än en gång under invigningen. Ahlman säger att för sådana här arkitektoniska lösningar måste man ha med unga förmågor i processen. Erfarenhet i all sin ära, men det är de unga arkitekterna som kan komma med nya idéer – på samma gång som de suger upp all kunskap de ges.

– Jag har i trettio år bara anställt unga. När de kommer till byrån kan de ingenting, men efter en vecka kan de så gott som allt.

Nya inlärningssätt och förmånliga bostäder

Arcadas undervisning inom idrott och fysioterapi flyttas nu stegvis till de nya utrymmena. Där finns förutom en bollhall – och gym – även ett testlabb där man kan testa uthållighet, styrka och rörlighet. Enligt Helsingfors borgmästare för kultur- och fritidssektorn Nasima Razmyar kommer studerande lära sig saker här som de kommer ha nytta av resten av sina liv.

– Det här är ett historiskt tillfälle för både Arcada och staden, säger Razmyar när hon träder fram inför invigningens gäster.

Inom labbets väggar finns även kameror och mikrofoner så att man kan följa med testsituationerna från undervisningsrum bredvid. Det här är enligt Jacob Jungell, som arbetar som idrottskoordinator på Arcadahallen, ännu ett exempel på byggnadens innovativa inlärningsmöjligheter.

I testlabbet finns toppmodern utrustning. Här kan toppidrottare och vanliga dödliga testa sin uthållighet, styrka och rörlighet. Foto: Elis Karell.

Studentbostäderna under bollhallen är fräscha och förmånliga. Men ännu står femton procent av dem tomma eftersom intresset för par- och kompisboende inte varit lika stort som för de billigare ettorna. En etta med alkov (som är fyrtio kvadratmeter stor) är menade för par och månadshyran är 680 euro. Till de andra lägenheterna finns en kö i vilken studerande från de högskolor som äger fastigheterna går först.

– Lägenheterna ska dock inte stå tomma så om studerande från andra högskolor än Arcada och Svenska handelshögskolan vill kan de även söka, säger Jörgen Wiik som är VD för fastighetsbolaget Arcada Nova.

Gymkorten dröjer

När gymmet kan ta emot privata och studerande motionärer är ännu oklart. Arcadas utvecklingsdirektör Jan-Erik Krusberg säger att de ännu utreder hur de ska pussla ihop många olika aktörer i samma utrymme. System som sköter medlemskap och bokning automatiskt är dyra, och de vill hitta ett så förmånligt system som möjligt så de kan erbjuda konkurrenskraftiga gymkort.

Oavsett vad utslaget blir säger Krusberg att gymmet ska vara ett förmånligt alternativ för studerande. Det ska inte kosta mycket om man vill röra på sig, och utrymmena är planerade så de ska inspirera till rörelse. Från springbanden har man till exempel en utsikt som sträcker sig så långt som ögat kan nå, och utrustningen är av många slag.

Krusberg säger att det inom en månad troligen finns möjlighet att köpa medlemskap till det lilla – men moderna – gymmet på toppen av Arbiastrandens arkitektoniska nykomling.

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?