Hoppa till innehåll

TLK firade sin födelsedag med att donera 10 000 €

Föreningen grundades 1917 för att främja kamratskapet mellan studerande vid Tekniska Läroverket i Helsingfors. I dag har de runt 120 studerande medlemmar – som man kan känna igen på den mörkblåa halaren med en vit TLK-logo i vitt på ryggen – men även ett flertal alumner som gärna hänger kvar i knutarna.

– Vi har en fin tradition med många äldre studerande som fortsätter att vara medlemmar efter examination och gärna kommer på våra årsfester, säger föreningens ordförande Oscar Mansén.

Kamratskap är med andra ord något som ännu genomsyrar föreningens verksamhet. Deras medlemmar kan under hela året ansöka om stipendier för sina studier. Dessutom ger TLK årliga donationer till verksamhet som på något sätt gynnar ingenjörer vid Arcada. Det här året blev dock donationen större än vanligt då man valde att ge 10 000 euro till högskolans insamlingskampanj Morgondagens hjältar.

I samband med donationen gav TLK önskemål om att pengarna skulle gå till de tre utbildningarna i Arcada som tillhör ingenjörerna. Hittills har insamlingskampanjen kammat in över sex miljoner, vars avkastning ska gå till att stärka högskolans ekonomiska förutsättningar och finansiera deras verksamhet. Vilken verksamhet de väljer att satsa på är upp till dem, och inte donatorerna.

– Det går inte att öronmärka de pengar vi donerat eftersom de går till Arcadas grundkapital. Men när vi donerade så önskade vi förstås att pengarnas avkastning ska gå till ingenjörernas utbildningar, säger Mansén.

Rika anor

Hur en studerandeförening har råd med en så stor donation grundar sig i historiska rikedomar. Pengarna har TLK förvaltat väl och behöver därför inte ligga sömnlösa på grund av deras ekonomi. För att minimera förlusterna utser föreningen varje år en styrelse, vars medlemmar är alumner som håller koll på TLK:s ekonomi.

– Eftersom vi är studerande som förvaltar föreningens pengar är det bra med ett ekonomiskt rådgivande organ som håller kolla på oss, säger Mansén.

De rika anorna till trots så badar inte ingenjörerna från Arcada i pengar. Mansén säger att liksom andra studerandeföreningar så kämpar de för att hålla den ekonomiska utvecklingen positiv. Det gäller att förvalta så gott man kan, men även ärvda pengar sinar med tiden.

– Jag har en känsla av att alla studerandeföreningar mer eller mindre kämpar för en god ekonomi. Man kan inte längre tala om några Nokia-pengar, säger Mansén.

Nog talat om pengar byter vi ämne och Mansén berättar att de på fredagen hade en superbra årsfest. Han erkänner att det var lite stressigt (och smått nervöst) innan sitt tal som ordförande. Men efter talet kom festen igång och alla släppte loss enligt traditionernas alla regler med snapsvisor och bordsskålar.

 

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?