Hoppa till innehåll

Här är spexen du aldrig får missa

Spex är en traditionell och rolig del av studielivet, och Studentbladet rekommenderar varmt att du även bekantar dig med andra än din egen förenings uppställningar. Om din förening ordnar ett spex i år som vi glömde lägga med på listan, eller du märkte att någon annan väsentlig information fattas, kontakta oss gärna!

Våren

Svenska Kårspexet, vars medverkare huvudsakligen är studenter vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, brukar traditionellt hälsa på i Finland varje år. Temat för årets produktion är Agatha Christie, och den enda föreställningen på finsk mark ordnas den 23. februari på Suomalainen Yhteiskoulu. Biljetter kan ännu köpas här.

Det Thoracala Medicinarspexet är Finlands kanske kändaste spex. I år presenterar Thorax sitt 64:e spex Capone – Ett Gangsterspex. Spexet ställs upp i Helsingfors, Vasa, Åbo och i Göteborg, med premiär den 9. mars och sista föreställning den 27. april. Flojårets spex Eldorado fick en positiv recension i Studentbladet.

Svenska Chalmersspexet Vera besöker även Finland i år med sin uppsättning Ada Lovelace. Spexet bildades 2003 då det traditionella Chalmersspexet delades upp i det mera traditionella Bobspexet och det nya syskonspexet Vera, som uppträder med elförstärkt band och enbart kvinnor på scenen. Finlandsföreställningen i år tar plats den 6. april.

Wasaspexet görs av studerande vid Åbo Akademi i Vasa, och har ordnats sedan 2001. Temat för årets spex är Eiffeltornet – hur gick det egentligen till när det byggdes? Premiären tar plats i Vasa den 9. april, och den enda turnén bär i maj av till Luleå.

Hösten

Studorg vid Soc&kom ordnade sitt första spex 2013 då föreningen fyllde 70 år, vilket gör spexet till Svenskfinlands yngsta. Sedan 2016 har spexet ordnats årligen, och en ny tradition ser ut att bilda sig. Som bäst planeras årets spex, som ännu tillsvidare har hemligt tema. Föreställningarna tar plats under föreningens årsfestvecka, som i fjol inträffade i slutet av oktober, på Nypolen i Nya Studenthuset i Helsingfors.

Akademiska spexet vid Åbo Akademi ordnades i fjol med temat Robin Hood, och i år är det jublieumsspex som gäller. Temat är ännu hemligt, men enligt spexteamet kommer uppsättningen att bli ”mer grandios än någonsin tidigare med turné till både Vasa och Helsingfors”, antagligen i november-december. För tillfället pågår planering och sökande av skådespelare och andra medverkande.

Chalmersspexet Bob har ordnats sedan 1948 vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, och är således ett av de äldsta ännu verksamma spexen. I fjol hälsade spexet på i Åbo och Helsingfors i december, och det finns ingen orsak att anta att i år skulle vara något undantag. Temat för årets spex är ännu hemligt, men om du är skicklig kan du kanske räkna ut vad det kommer att handla om.

Teknologföreningens jubileumsspex ordnas bara vart femte år, så i år får vi tyvärr inte ta del av det. Det senaste jubileumsspexet ordnades 2017 med temat Apollo 11, och Studentbladet fick en inblick i vad som pågick bakom kulisserna. Nästa spex kommer således att ordnas 2022.

Vad tycker du?